Foreign Policy: Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia
Potrivit revistei americane Foreign Policy, asistența militară pe care SUA și alte state occidentale o oferă Ucrainei nu reprezintă o pârghie eficientă pentru rezolvarea crizei actuale, aflate în creștere.
''Tehnica militară americană nu îi va ajuta cu adevărat pe ucraineni și nici nu-l va intimida pe Putin”, se arată într-un articol semnat de doi analiști de la Rand Corporation, o structură de experți, care face cercetări militare pentru Pentagon.
Autorii au reamintit faptul că, începând din anul 2014, Statele Unite au oferit Ucrainei o asistență militară în valoare de 2,5 miliarde de dolari.
Dar, în același timp, Kievul nu a mai luptat direct cu armata rusă de atunci. Chiar autoritățile ucrainene admit faptul că majoritatea forțelor care li se opun sunt reprezentate de cetățeni ucraineni din Regiunile Donețk și Lugansk.
După cum a remarcat Foreign Policy este adevărat că aceștia au fost înarmați și antrenați de către Rusia. Dar, în general, armata rusă a intervenit în conflict doar de două ori - lângă Ilovaisk și Debaltsevo.
“Ambele episoade s-au încheiat cu o înfrângere zdrobitoare pentru ucraineni”, au precizat autorii articolului.
Rusia, în opiniile acestora, a folosit doar “o mică parte din capacitățile sale” împotriva ucrainenilor în Donbas. De exemplu, rachetele și avioanele nu au fost întrebuințate deloc. Și dacă începe un război la scară largă, acesta va fi fundamental diferit de ceea ce s-a întâmplat în ultimii șapte ani.
“Rusia are capacitatea de a efectua o operație ofensivă la scară largă, ce va implica zeci de mii de militari, mii de vehicule blindate și sute de avioane de luptă. Cel mai probabil, aceasta va începe cu lovituri aeriene și atacuri devastatoare cu rachete ale Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene și Forțelor Navale. Acestea vor lovi adânc în teritoriul Ucrainei, cu scopul de a provoca distrugerea cartierului general, aerodromurilor și punctelor de sprijin logistic. Forțele ucrainene vor începe conflictul aproape încercuite. Forțele ruse vor fi aliniate de-a lungul graniței de est, Forțele Navale și trupele de desant vor amenința în sud dinspre Marea Neagră, iar potențiala desfășurare de forțe rusești suplimentare în Republica Belarus va interveni din nord, unde granița se află la mai puțin de 65 de mile de capitala Kiev”, au menționat autorii articolului, descriind o imagine ipotetică a ofensivei ruse.
Prin urmare, potrivit experților, furnizarea de arme americane și britanice nu va ajuta deloc la așa-numita “descurajare” a Rusiei.
“Forțele Armate ucrainene au fost create pentru a lupta în conflictul din Donbas și pentru a reprezenta o mică amenințare descurajantă pentru Rusia”, au scris autorii, încercând să explice motivul pentru care aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei din Occident nu va funcționa.
Analiștii au comparat linia fortificată a frontului din Donbas, care este ocupată acum de Forțele Armate ale Ucrainei, cu “Linia Maginot” a fortificațiilor franceze din cel de-al Doilea Război Mondial, care nu a fost niciodată utilă. Aceștia au afirmat că nimeni nu va ataca frontal aceste fortificații și că cel mai probabil acestea vor fi lovite din spate.
“Dacă Moscova este pregătită să înceapă un război prin invadarea celei de-a doua țări ca mărime din Europa, cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori, în timp ce este supusă unor sancțiuni economice uriașe din partea Occidentului, atunci este puțin probabil ca vreo asistență militară din partea SUA să o descurajeze”, a precizat Foreign Policy.
Iar singurele sisteme de armament ce ar putea schimba planurile Rusiei, respectiv rachetele din clasa sol-aer și avioanele de luptă, este puțin probabil să fie furnizate de către SUA ucrainenilor.
“Balanța militară dintre Rusia și Ucraina este atât de înclinată în favoarea Moscovei, încât orice ajutor pe care il poate oferi Washingtonul în următoarele săptămâni va însemna puțin în determinarea rezultatului conflictului. Avantajele Rusiei în ceea ce privește capacitățile și geografia se combină pentru a crea provocări insurmontabile pentru forțele ucrainene”, au afirmat autorii articolului.
Aceștia au criticat, de asemenea, și amenințările cu înarmarea mișcării partizane ucrainene și aprovizionarea planificată cu lansatoare portabile de rachete Stinger, făcând analogie cu mujahedinii afgani, cărora li s-au furnizat astfel de arme pentru a lupta cu trupele sovietice.
“Perspectiva unei ocupații ceva mai costisitoare este puțin probabil să schimbe ceva pentru Moscova, dacă a ajuns deja în acest stadiu. Războiul va fi absorbit deja resurse mult mai semnificative până atunci”, au spus analiștii de la Rand Corporation.
În plus, cheltuielile principale pentru război vor fi suportate nu de ruși, ci de ucraineni.
“Vor muri mii sau poate chiar zeci de mii de ucraineni. Orice câștig pe care îl obțin împotriva ocupanților ruși îi va costa scump pe rebelii ucraineni. Experiența opoziției siriene sau a militanților ceceni nu este ceva ce americanii și-ar putea dori pentru un partener atât de apropiat precum Ucraina”, au scris autorii articolului.
În concluzie, aceștia consideră că cea mai eficientă modalitate prin care Washingtonul poate ajuta Ucraina ar fi să lucreze la găsirea unei soluții diplomatice a conflictului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News