Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Războiul din Afghanistan: Avioanele militare americane au lansat, în 2019, 7.423 de bombe asupra pozițiilor talibane
28 ian, 14:20
Forţele americane au lansat anul trecut 7.423 bombe şi alte muniţii în raidurile aeriene desfăşurate în Afganistan, un record în ultimii zece ani, potrivit cifrelor US Air Force, consultate de AFP marţi.

Această cifră, în creştere în raport cu 2018 (7.362), este de şapte ori mai mare decât numărul proiectilelor lansate în Afganistan în 2015 (947).

De asemenea este cu 80% mai mult faţă de loviturile aeriene din 2009 (4.147 de bombe), în plină 'ascensiune' a trupelor sub Barack Obama.

Coaliţia internaţională condusă de SUA a numărat în 2010-2011 circa 130.000 de militari, între care 100.000 soldaţi americani, în condiţiile în care în prezent doar 13.000 de militari americani staţionează în Afganistan.

Această intensificare a loviturilor aeriene americane intervine sub preşedinţia lui Donald Trump, în timp ce SUA negociază cu talibanii de peste un an un acord de retragere completă a trupelor străine din ţară, în schimbul unor garanţii de securitate pentru insurgenţi, potrivit Agerpres.

Atacurile aeriene ale forţelor americane şi afgane au ucis cel puţin 579 de civili în primele nouă luni ale anului 2019, au indicat Naţiunile Unite în octombrie trecut.

ONU este îngrijorată din cauza 'creşterii continue a pierderilor civile în operaţiunile aeriene începând cu 2014, forţele militare internaţionale fiind responsabile pentru majoritatea pierderilor civile în acest tip de incidente din 2018'.

În primul semestru al anului 2019, mai mulţi civili au fost ucişi de forţele proguvernamentale decât de grupările insurgente (717 de morţi faţă de 531), în mare parte în urma loviturilor aeriene afgane şi americane, a deplâns Misiunea de asistenţă a Naţiunilor Unite din Afganistan (UNAMA).

Dar forţele americane în Afganistan contestă într-un comunicat 'metodele şi concluziile UNAMA'.

Resolute Support, misiunea NATO în Afganistan, se limitează la acordarea de asistenţă şi instruire forţelor afgane. Forţele americane, în schimb, continuă să lupte împotriva talibanilor şi combatanţilor grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară, cel mai adesea venind în sprijinul operaţiunilor desfăşurate de forţele afgane

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rachete MBDA Storm Storm Shadow/SCLAP, integrate pe un Tornado ce aparține Italiei Sursă: MBDA
EXCLUSIV
UE își construiește puterea militară. Apărare europeană începe să prindă contur
Taiwanul desfăşoară exerciţii militare timp de o săptămână, pe fondul tensiunilor cu Beijingul
Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
SUA resping acuzele 'înfiorătoare' cu privire la operațiunea militară în care a fost asasinat Soleimani
Rebelii houthi au bombardat obiective din Arabia Saudită
Procurorul Robert Mueller va fi convocat în Senatul SUA
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro