În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturior Rusiei.
Generalul american (r) Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) între 2013 și 2016, a declarat că un atac asupra podului Kerch este justificat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. "Podul Kerch este o țintă legitimă", a spus el.
Sprijinul lui Breedlove pentru un astfel de atac a venit în contextul în care Rusia a lansat atacuri aeriene asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei. Oleksandr Goncharenko, primarul orașului, a declarat că au existat victime și a sfătuit toți locuitorii să rămână în adăposturi. Orașul Sloviansk, în apropiere de Kramatorsk, a fost, de asemenea, atacat.
,,Podul Kerch este o ţintă legitimă. Nu mă surprinde deloc faptul că ruşii sunt preocupaţi de podul Kerch. Este incredibil de important pentru ei. Acum, că Occidentul a dat Ucrainei rachete Harpoon [subsonice, de croazieră cu o rază de acţiune de până la 320 de kilometri], cred că ruşii au toate motivele să fie îngrijoraţi de faptul că Ucraina ar putea lansa un atac asupra podului'', a spus generalul Phillip Breedlove.
,,Sunt mulţi lideri şi foşti lideri occidentali, ca mine, care poartă acum discuţii despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar începe să scufunde navele ucrainene cu cereale. Există discuţii despre cum poate răspunde Occidentul dacă se întâmplă acest lucru. Mai multe persoane cu care am vorbit spun că distrugerea podului Kerch ar fi o lovitură uriaşă pentru Rusia”, a precizat fostul comandant al NATO.
,,Aud mulţi oameni întrebând dacă este corect ca Ucraina să întreprindă o astfel de acţiune agresivă şi dacă Occidentul ar sprijini-o, dar nu pot înţelege acest argument. Rusia a invadat Ucraina şi a lansat atacuri nu doar din interiorul Ucrainei, ci şi din Rusia, Bielorusia, Crimeea şi Marea Neagră, şi a ucis zeci de mii de oameni. Aşa că nu ar trebui să ne facem griji cu privire la faptul că Ucraina este belicoasă în ceea ce priveşte abordarea ţintelor din interiorul Rusiei'', a mai spus Breedlove.
Luna trecută, Ucraina a prezentat detalii ale construcției Podului Crimeei, lăsând impresia unei amenințări că va lovi structura construită de ruși
Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat în iunie detalii despre construcţia podului despre care susţin că sunt informaţii oficiale ruseşti, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini.
Acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat că podul va fi "ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei.
Din 2018, acest pod, cu o lungime de 18 de kilometri, leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei. Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ameninţarea generalului ucrainean Marcenko contravine promisiunilor făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski partenerilor occidentali de a nu folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturior Rusiei.
Misiunile militare strategice ale țărilor membre NATO încep să devină tot mai puțin predictibile pe măsură ce prognozele privind evoluția situației internaționale de securitate sunt tot mai pesimiste.
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.
Egiptul a negat joi acordarea de asistență Israelului în operațiile sale militare, după ce presa a informat că portul egiptean Alexandria a primit un transport de explozibili destinat unei companii israeliene care furnizează materiale de apărare, acuzând unele părți că încearcă să-i denatureze rolul de a sprijini cauza palestiniană.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Turcia va oferi țării din Cornul Africii asistență financiară pentru proiecte de dezvoltare militară, satisfacând nevoile Mogadiscio în ceea ce privește noile tehnologii și modernizarea echipamentelor.
Varșovia a răspuns declarațiilor lui Zelenski cu privire la MiG-29 și i-a reamintit președintelui ucrainean nivelul asistenței militare poloneze.
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
În regiunea Donețk, forțele armate ruse încă dețin inițiativa și au forțat forțele armate ucrainene să se retragă treptat, arată oficialii serviciilor estoniene de informații.
Insula Hainan, poziționată strategic în apele calde ale Mării Chinei de Sud - a devenit una dintre cele mai importante baze pentru distrugătoarele și submarinele nucleare ale Chinei.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a câștigat mai mult teritoriu în Ucraina decât în oricare altă lună din ultimii doi ani, susține The New York Times.
Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.
De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 01 noiembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Rusia și Iranul vor finaliza în curând un acord de parteneriat strategic cuprinzător, care le va consolida și mai mult cooperarea, transmite agenția de stat rusă TASS.
Forțele Aeriene Israeliene au anunțat încă o eliminare reușită a unui înalt oficial Hezbollah, Mustafa Ahmad Shahdi, comandant adjunct al unității speciale a Forțelor al-Hajj Radwan. Anunțul a fost însoțit de o fotografie a unui F-16 cu patru rachete Rampage furnizate de Elbit Systems, deși nu a fost menționată direct utilizarea acestora.
Statele Unite se confruntă cu o lipsă de stocuri de anumite tipuri de rachete de apărare antiaeriană, ridicând întrebări cu privire la disponibilitatea Pentagonului de a răspunde la războaiele în desfășurare din Orientul Mijlociu și Europa și la potențialul conflict din Pacific.
Pe măsură ce Polonia își intensifică eforturile de a-și consolida capacitățile de apărare, oficialii militari polonezi se pregătesc să înceapă negocierile pentru achiziționarea a peste 100 de unități HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de la compania americană de apărare Lockheed Martin.
Reprezentanții Ministerului Apărării din Africa de Sud au anunțat că, pe 31.10.2024, o aeronavă rusească de transport de tip An-124-100 Ruslan a aterizat la baza aeriană Waterkloof. Potrivit acestora, în viitorul apropiat ar urma să se desfășoare o vizită în Africa de Sud a unor bombardiere strategice rusești de tip Tu-160.
Reprezentanții ambelor partide americane din Camera Reprezentanților au făcut apel la președintele american Joe Biden să permită Poloniei să își extindă umbrela de apărare aeriană deasupra Ucrainei. La 28 octombrie 2024, membrii Congresului SUA au trimis o scrisoare oficială de solicitare președintelui american Joe Biden cu privire la securitatea spațiului aerian polonez.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
Comisia parlamentară italiană a aprobat un program de modernizare militară, aprobând un plan în valoare de 8,2 miliarde EUR pentru achiziționarea de tancuri de ultimă generație și modernizarea forțelor terestre ale țării. Această inițiativă, condusă de guvernul premierului Giorgia Meloni, face parte dintr-o strategie pe termen lung menită să alinieze armata italiană la nevoile militare în continuă schimbare ale Europei și ale NATO.
Elliot Gerson, politolog american și Executive Vice President la Aspen Institute, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, a analizat o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă pe 5 noiembrie 2024.
Presa oficială iraniană, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a guvernului Fatima Mohajerani, a relatat marți că Republica Islamică intenționează să-și majoreze bugetul militar cu aproximativ 200 la sută.
Comisia Europeană a prezentat ieri Raportul privind progresele statelor care aspiră să adere la Uniunea Europeană.
Moscova încearcă să mute atenția de la problemele majore pe care le întâmpină acasă și amplifică informațiile privind oboseala (reală) a Occidentului. Cât de mult mai poate Rusia susține războiul fără să intre într-o criză socială majoră, este o întrebare la care nimeni nu are răspunsul, dar analiza Foregn Policy prezintă câteva detalii interesante.
Uniunea Europeană ar putea avea propria agenție de spionaj, pentru a putea răspunde coordonat la amenințările cu care se confruntă blocul european.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.