Fost comandant al forţelor NATO în Europa: Ucraina ar putea da o lovitură devastatoare Kremlinului atacând Podul Crimeei cu rachete Harpoon
Ucraina ar putea da o lovitură devastatoare Kremlinului prin atacarea podului din strâmtoarea Kerch, care leagă Rusia continentală de Peninsula Crimeea, folosind rachetele Harpoon recent furnizate de statele occidentale, a declarat generalul (r) Philip M. Breedlove, fost comandant al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), pentru The Times.
Generalul american (r) Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) între 2013 și 2016, a declarat că un atac asupra podului Kerch este justificat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. "Podul Kerch este o țintă legitimă", a spus el.
Sprijinul lui Breedlove pentru un astfel de atac a venit în contextul în care Rusia a lansat atacuri aeriene asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei. Oleksandr Goncharenko, primarul orașului, a declarat că au existat victime și a sfătuit toți locuitorii să rămână în adăposturi. Orașul Sloviansk, în apropiere de Kramatorsk, a fost, de asemenea, atacat.
,,Podul Kerch este o ţintă legitimă. Nu mă surprinde deloc faptul că ruşii sunt preocupaţi de podul Kerch. Este incredibil de important pentru ei. Acum, că Occidentul a dat Ucrainei rachete Harpoon [subsonice, de croazieră cu o rază de acţiune de până la 320 de kilometri], cred că ruşii au toate motivele să fie îngrijoraţi de faptul că Ucraina ar putea lansa un atac asupra podului'', a spus generalul Phillip Breedlove.
,,Sunt mulţi lideri şi foşti lideri occidentali, ca mine, care poartă acum discuţii despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar începe să scufunde navele ucrainene cu cereale. Există discuţii despre cum poate răspunde Occidentul dacă se întâmplă acest lucru. Mai multe persoane cu care am vorbit spun că distrugerea podului Kerch ar fi o lovitură uriaşă pentru Rusia”, a precizat fostul comandant al NATO.
Podul Kerch este o țintă legitimă. Armata ucraineană a lăsat deja de înţeles că este dispusă să-l lovească
,,Aud mulţi oameni întrebând dacă este corect ca Ucraina să întreprindă o astfel de acţiune agresivă şi dacă Occidentul ar sprijini-o, dar nu pot înţelege acest argument. Rusia a invadat Ucraina şi a lansat atacuri nu doar din interiorul Ucrainei, ci şi din Rusia, Bielorusia, Crimeea şi Marea Neagră, şi a ucis zeci de mii de oameni. Aşa că nu ar trebui să ne facem griji cu privire la faptul că Ucraina este belicoasă în ceea ce priveşte abordarea ţintelor din interiorul Rusiei'', a mai spus Breedlove.
Luna trecută, Ucraina a prezentat detalii ale construcției Podului Crimeei, lăsând impresia unei amenințări că va lovi structura construită de ruși
Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat în iunie detalii despre construcţia podului despre care susţin că sunt informaţii oficiale ruseşti, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini.
Acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat că podul va fi "ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei.
Din 2018, acest pod, cu o lungime de 18 de kilometri, leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei. Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ameninţarea generalului ucrainean Marcenko contravine promisiunilor făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski partenerilor occidentali de a nu folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News