Franța a solicitat SUA o excepție temporară de la sancțiunile aplicate Chinei, dar s-a ales cu un scandal pe tema radiațiilor nucleare
Compania franceză Framatome a cerut autorităților americane să facă o excepție de la sancțiuni și să îi permită să rezolve problema emisiilor semnalate la centrala nucleară chineză „Taishan”, al cărei principal proprietar, China General Nuclear Power Group, se află sub sancțiunile SUA. Cu toate acestea, Departamentul de stat al SUA a transmis pur și simplu informațiile către mass-media, iar francezii și chinezii au trebuit să prezinte scuze și justificări publice.
Guvernul SUA a primit o informare de risc radiologic semnalat la centrala nucleară chineză Taishan din provincia Guangdong. Acest lucru a fost anunțat de CNN, canalul TV precizând că avertismentul a venit de la compania franceză Framatome, care este coproprietar al centralei nucleare. În informarea transmisă către partea americană, compania a precizat că autoritatea de reglementare chineză a majorat limitele permise de radiații în afara uzinei pentru a evita închiderea instalațiilor.
Știrea transmisă de CNN a provocat un adevărat scandal, iar Electricite de France (EDF), care este principalul acționar al Framatome, a trebuit să dea asigurări că emisiile de radiații la centrala nucleară chineză Taishan nu depășesc normele reglementate și că intervenția nu reprezenta o urgență. La scurt timp, reprezentantul Ministerului de Externe al RP Chineze, Zhao Lijian, a declarat același lucru. "Starea actuală a centralei nucleare Taishan este conformă cu reglementările tehnice, nu există abateri ale nivelului de radiații din jurul centralei nucleare, siguranța este garantată", a precizat Zhao Lijian într-un briefing.
Publicația de specialitate AtomInfo consideră că “un anumit număr de ansambluri de combustibili au fost depresurizate la centrala Taishan, iar chinezii nu pot face față situației fără ajutorul francezilor”.
Problema e că principalul prorietar al China General Nuclear Power Group se află sub sancțiunile impuse de SUA
Însă principalul proprietar al China General Nuclear Power Group se află sub sancțiunile directe impuse de SUA și, pentru ca Framatome să poată participa la lucrările de reparații, este necesar să obțină mai întâi o excepție temporară de la restricțiile autorităților americane.
„Framatome avea nevoie de o derogare, adică de permisiunea de a încălca o singură dată sancțiunile SUA. Prin urmare, Framatome a transmis o solicitare în acest sens către SUA și, pentru argumentarea acesteia, a declarat „o iminentă amenințare cu radiații”. În mod oficial, Framatome are dreptate, emisiile au crescut, deși rămân mult sub valorile periculoase”, a precizat AtomInfo.
Publicația observa însă că, în mod evident, Washingtonul consideră situația centralei nucleare Taishan o oportunitate pentru a pune presiuni suplimentare asupra Chinei, întrucât permite ridicarea problemei siguranței parcului nuclear chinez aflat într-o creștere rapidă. În plus, problema actuală afectează prestigiului proiectului reactorului de generația a treia cu apă presurizată (EPR) francez, în condițiile în care companiile franceze EDF și Framatome sunt concurenți direcți ai companiilor americane de reactoare nucleare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News