Franța avertizează în criza submarinelor: Australia face un salt în necunoscut și își abandonează suveranitatea
Șeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a făcut noi declarații cu privire la criza submarinelor generată de decizia Australiei de a rupe un contract cu Franța pentru submarine convenționale și a opta pentru submarine nucleare după ce s-au pus bazele noii alianțe din Pacific dintre Australia, SUA și Marea Britanie.
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers
Ministrul de externe francez a atenționat Australia că decizia de a achiziționa submarine nucleare este „un salt în necunoscut” iar australienii au „abandonat suveranitatea” întrucât vor depinde de SUA. Jean-Yves Le Drian a mai precizat și că ambasadorul Franţei în Australia, care fusese rechemat la Paris după anularea contractul, va reveni la Canberra.
'I-am cerut de acum ambasadorului nostru să revină la Canberra', a declarat Le Drian într-o audiere legată de criza submarinelor în faţa comisiilor de afaceri externe şi de apărare din Adunarea Naţională, potrivit Agerpres, care citează agenția AFP.
Ministrul nu a precizat la ce dată va reveni la post ambasadorul Jean-Pierre Thébault, dar anunţul a fost salutat de guvernul australian.
„Ar fi multe de spus atât despre abandonarea de suveranitate pe care o reprezintă acest program, cât şi despre saltul în necunoscut pe care îl constituie pentru australieni alegerea de a recurge la o tehnologie pe care nu o stăpânesc, pe care nu o vor stăpâni în viitor şi care îi lasă, aşadar, în întregime la latitudinea evoluţiilor politicii americane”, a comentat el.
În opinia ministrului francez, Australia a 'ales securitatea, justificată de agravarea tensiunilor actuale cu China, în detrimentul suveranităţii'.
'Doresc ca partenerul nostru australian să nu descopere în viitor că le va fi sacrificat pe ambele', a mai spus şeful diplomaţiei franceze.
Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat recent un parteneriat strategic numit AUKUS pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei, din clasa Barracuda, ce ar fi trebuit fabricate de Naval Group.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News