Franța-Italia, la cel mai important Euro din istorie. Macron luptă pentru supraviețuire - Meloni devine a treia forță din Parlamentul UE, chiar și fără Orban
Cel mai spectaculos (și poate cel mai important) Euro din istorie a avut loc pe 9 iunie. Alegerile europarlamentare clatină serios spațiul politic european.
În urma europarlamentarelor din 9 iunie, marele câștigător este ECR tractat în special de Fratelli d'Italia lui Giorgia Meloni.
Grupul eurosceptic al conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) anunța triumfător, zilele trecute, că a devenit a treia forță ca mărime a Parlamentului European, furând locul deținut din 2019 de Renew-ul lui Emmanuel Macron.
ECR are acum 83 de locuri, iar Renew, cu 80 de europarlamentari, s-a prăbușit față de precedenta legislatură - grupul lui Macron a pierdut un număr uriaș de membri în PE - 28 de locuri.
Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate imediat după dezastrul din 9 iunie.
Totuși, Franța riscă să se afunde într-o criză politică prelungită. ”Mai este posibil ca Macron să-și câștige pariul?”, se întreabă LaRepubblica. Politologul francez Pascal Perrineau este sceptic: ”Rezultatul alegerilor europene nu poate fi întors în trei săptămâni. Este o perioadă prea scurtă pentru a inversa o tendință electorală. Deci Macron își va pierde majoritatea. Nu spun că deputații săi vor dispărea, dar blocul de centru va fi mult redus”.
În scenariul cel mai rău, Macron ar trebui să îi încredințeze mandatul de premier liderului extremei dreapta, Jordan Bardella. Nici alte variante nu sunt prea liniștitoare. Prima variantă ar fi ca actualul guvern ar putea rămâne pentru a gestiona afacerile curente, așa cum sa întâmplat în Belgia, dar ar fi un executiv cu puteri minime. Cealaltă posibilitate, în absența unei majorități, este un guvern tehnocrat ca cel pe care l-a avut Italia, cu Mario Draghi.
Umbra europeană a Giorgiei Meloni crește
De cealaltă parte, grupul ECR lui Meloni este acum suficient de puternic pentru a avea un cuvânt de spus în politica UE.
Un exemplu în acest sens este desemnarea titularilor pentru cele mai importante poziții din cadrul instituțiilor UE, care încă întârzie, iar numele vehiculate inițial s-ar putea modifica.
Estona Kaja Kallas ar putea fi viitorul șef al diplomației europene (în poziția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate), însă Italia nu dorește ca politica externă a Uniunii să meargă către în țările baltice, care riscă să direcționeze atenția UE către frontul de est, ignorând Marea Mediterană. Grupul Renew , principalul sponsor politic al premierului estonian, iese slăbit de la votul pentru alegerile europene
Cu toate acestea, se pare că Meloni nu este împotriva a unui nou mandat de Președinte al Comisiei pentru Ursula von der Leyen, subliniază surse italiene, citate de Corriere.
O altă modificare ce ar putea surveni vizează poziția de Președinte al Consiului European, care urma să fie deținută de fostul premier portughez Antonio Costa, din partea S&D. Deocamdată, planul A pentru Consiliul UE, în prezent, rămâne Costa, dar există și un plan B care corespunde numelui fostului premier italian Enrico Letta.
Grupul ECR îi închide ușa în nas lui Orban. Preferă extrema dreaptă din România
Corriere della Sera a raportat săptămâna aceasta că Meloni i-a trântit ușa în fața lui Orbán, iar premierul ungar spune că nu mai este interesat de intrarea în ECR.
De ce? Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a distribuit postarea unui europarlamentar Fidesz, care a acuzat diferențele de opinie între Fidesz și noii membri români ai ECR - partidul naționalist român AUR.
Practic AUR și Fidesz sunt două grupări politice în oglindă: ambele militează pentru teritorii dincolo de granițele actuale. O Ungarie/Românie Mare înseamnă practic dispariția Uniunii Europene și, mai mult ca sigur, astfel de proiecte sunt alimentate puternic de la Moscova pentru a slăbi Europa.
În orice caz, opțiunea lui Meloni pentru AUR ar putea avea legătură și cu comunitatea importantă de români din Italia.
Așa cum au demonstrat și ultimele scrutinuri, AUR are o aderență ridicată în rândul românilor plecați la muncă în Vestul Europei. O parte importantă dintre aceștia are drept de vot în Italia, astfel că partidul Giorgiei Meloni ar putea aduna voturile românilor și la alte tipuri de alegeri care se vor desfășura în următorii ani.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News