Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Aeronava Atlantic 2 a fost „victima” unei încercări de bruiaj electronic. Ulterior, aeronava a fost luată în vizor de un radar al sistemului S-400.
O aeronavă franceză de cercetare de tip Atlantique 2, care se afla în patrulare deasupra Mării Baltice ca parte a unei operațiuni NATO, a devenit ținta intimidării rusești.
Aeronava a fost luată în vizor de un radar care ghidează rachete de la sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, a declarat, pe 17.01.2025, ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, pe platforma X.
“Această acțiune agresivă a Rusiei este inacceptabilă”, a subliniat ministrul. El a asigurat că Forțele Armate franceze vor continua să apere libertatea de navigație în apele internaționale. Potrivit ministrului, incidentul a avut loc în timpul nopții de miercuri spre joi.
Armata ucraineană a distrus joi cel puțin un radar al unui sistem rusesc S-400 cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune, a anunțat astăzi Statul Major ucrainean, citat de agenția franceză AFP. Atacul ucrainean a vizat o unitate de apărare antiaeriană din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina. Potrivit Kievului, acesta a fost al treilea atac reușit de acest tip din săptămâna aceasta, a scris AFP, adăugând că Moscova nu a comentat încă evenimentele.
Luna trecută, în timpul unei întâlniri cu omologii săi din țările membre NATO, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a menționat că o navă rusească aflată în Marea Baltică a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al armatei germane, potrivit DPA. După cum a declarat aceasta, elicopterul se afla deasupra Mării Baltice într-o misiune de monitorizare. Potrivit ministrului, navele navighează din ce în ce mai mult în Marea Baltică, ocolind sancțiunile anti-rusești. Baerbock a informat, de asemenea, că Germania va spori securitatea conductelor și cablurilor din mare, care, în afară de Rusia, spală doar țărmurile statelor membre NATO. Motivul, potrivit ei, este numărul tot mai mare de “atacuri hibride” care vin din partea Rusiei și a susținătorilor săi.
Începând cu 2023, zece cabluri din zonă au fost deteriorate, afectând Estonia, Finlanda, Suedia, Germania și Lituania. Cel puțin două incidente au implicat nave care au fost ulterior acuzate că au târât ancore pe fundul mării. Cel mai recent, pe 25 decembrie, două cabluri au fost deteriorate în Marea Baltică. A doua zi, grănicerii finlandezi s-au îmbarcat pe nava rusească Eagle S ce naviga în apele finlandeze. Autoritățile de la Helsinki suspectează că echipajul navei a deteriorat intenționat cablurile cu o ancoră pe care o trăgeau în spatele lor. Nava care navighează din Rusia sub pavilionul Insulelor Cook se pare că face parte din “flota din umbră” a Rusiei, pe care Moscova o folosește doar neoficial pentru a ocoli sancțiunile și a-și exporta petrolul, de exemplu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News