Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța se pregătește pentru momentul în care Rusia ar vrea să testeze Europa din punct de vedere militar: Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat
Strategica
Data publicării:
Armata franceză se pregătește pentru o confruntare militară cu Rusia, relatează Politico. Publicația notează că anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față unor ameninţări de securitate generate de Rusia.
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.

În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, denumit Dacian Spring 2025, care le va evalua abilitatea de a se deplasa rapid către flancul estic al NATO. Este o sarcină-cheie în cazul în care Rusia lui Putin decide să atace un stat membru al Alianței.

„Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat vineri reporterilor șeful comandamentului Terestru al armatei franceze pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse.

Exerciții precum Dacian Spring „sunt un mesaj strategic”, a adăugat generalul.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a accelerat remilitarizarea flancului estic al NATO. De la întărirea trupelor la desfășurarea de echipamente militare grele, Alianța Nord Atlantică se pregătește pentru un eventual atac rusesc.

Este o mișcare lentă, treptată, dar din ce în ce mai vizibilă. La doi ani de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, consolidarea militară a flancului estic al NATO este acum o realitate mai palpabilă.

În ultimii ani, forțele terestre ale Franței au început o „transformare radicală” pentru a fi pregătite pentru un conflict de mare intensitate similar războiului din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine din partea NATO: până în 2027, ar trebui să fie capabilă să desfășoare o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniții și provizii.

Atingerea acestui obiectiv se află în centrul exercițiului „Dacian Spring” de anul viitor, au explicat ofițeri de rang înalt. Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile - un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței în fața aliaților din NATO și va deschide calea către atingerea obiectivului stabilit pentru 2027.

 

Nu există încă un Schengen militar

 

Marea provocare pentru trupele franceze va fi să ajungă în România într-o perioadă atât de scurtă de timp. Misiunea nu este una uşoară, deoarece vorbim de desfăşurarea în 10 zilei a unei brigăzii care are între 3.000 și 5.000 de militari.

„Nu există încă un Schengen militar și trebuie să îmbunătățim în mod decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, reluând preocupările exprimate anterior de șeful său.

O primă desfășurare de trupe a avut loc în România în 2022, dar a fost afectată de birocrație, proceduri la frontieră și trenuri neadecvate pentru echipamente militare. După cum sugerează publicaţia Politico, statele membre NATO au depus eforturi pentru a elimina astfel de probleme.

Ca răspuns la escaladarea tensiunilor în urma declanșării războiului din Ucraina, Franța, în conformitate cu deciziile luate în cadrul NATO, a preluat comanda unui batalion multinațional desfășurat la Cincu, în România, în cadrul misiunii „Eagle” lansată la 28 februarie 2022. În acest context, Franța are în vedere o desfășurare semnificativă de blindate în cadrul batalionului.

„S-ar putea să mai fim împiedicați de câteva proceduri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor”, a declarat Guillot. Armata obișnuia să se bazeze doar pe trenuri, dar acum transportă trupe și echipamente și cu camioane și nave, uneori chiar combinând diferite metode de transport. Toujouse a adăugat că este încrezător că soldații francezi vor trece testul de anul viitor.

 

Franța plănuiește să sporească desfășurarea în România mai multă tehnică militară

 

În cazul unei noi deteriorări a situaţiei de securitate din regiune, Franța se pregătește să consolideze semnificativ capacitățile batalionului multinațional. Un exercițiu planificat pentru primăvara anului 2025 urmărește să ridice efectivele batalionului la nivel de brigadă, implicând consolidarea temporară a 3 000 de soldați NATO și desfășurarea de echipamente suplimentare, în special 37 de tancuri Leclerc suplimentare, în completarea celor 13 deja existente. În noiembrie 2022, o escadrilă de tancuri Leclerc a fost trimisă în România ca parte a consolidării capacității misiunii EAGLE, în special a grupului de luptă.

Comandantul adjunct al Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO și înaltul reprezentant militar al Franței în România au subliniat că exercițiul este conceput pentru a testa desfășurarea rapidă a unei brigăzi complete la frontierele Europei. Acest efort reprezintă cea mai importantă desfășurare de tancuri Leclerc în afara Franței de la un exercițiu desfășurat în 2002 în Ucraina.

Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul din 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să respecte în continuare legislația franceză privind planificarea militară pe următorii șapte ani, fără caracter obligatoriu, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful armatei franceze.

Bugetul apărării se află sub presiune în timp ce noul guvern al Franței încearcă să țină în frâu deficitul bugetar al țării.

„Mă aștept ca resursele planificate să fie prezente în totalitate”, a declarat Schill. „Dacă există schimbări majore, la un moment dat am putea amâna [obiectivul 2027], spunând că nu există suficiente stocuri pentru a le duce în luptă. Dar, asta este ficțiune. Cel puțin momentan Este doar o ipoteză”, a adăugat acesta.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?

Ştiri Recomandate

Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
pixel