Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța se simte trădată și de Elveția. Macron impune primele măsuri după ce elvețienii au ales F-35 în detrimentul Rafale
20 sep, 11:31
Președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat vizita în Elveția programată pentru luna noiembrie. Presa elvețiană subliniază că acest lucru se datorează refuzului Elveției de a cumpăra avioanele de luptă Rafale din Franța, preferând contractul cu Statele Unite pentru F-35.
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit Le Matin și Sonntags Zeitung, prin intermediul ambasadorului, președintele francez a transmis autorităților elvețiene că vizita în cadrul căreia urma să se întâlnească cu președintele elvețian Guy Parmeland, programată pentru noiembrie și pregătită timp de de șase luni, va fi anulată.

În plus, Emmanuel Macron a interzis derularea și inițierea oricărui contact bilateral la nivel înalt cu Elveția, până în vara anului 2022. Autoritățile elvețiene au precizat însă că vor fi menținute  contactele la nivel operațional și cele stabilite prin intermediul ambasadelor.

 

Elveția a ales F-35 în detrimentul aeronavelor franceze Rafale, fapt ce a deranjat Parisul

 

G Ad:

Mass-media elvețiană atrage atenția că decizia lui Macron se datorează refuzului Elveției de achiziționa avioanele de luptă franceze Rafale, alegând în cele din urmă oferta americană de F-35 pentru forțele sale aeriene, evaluată la aproximativ 6,5 ​​miliarde de dolari.

În paralel, au avut loc o serie de schimburi de explicații diplomatice menite să atenueze această mișcare a Bernei, care l-a făcut pe Macron să devină “extrem de supărat”. Astfel, în timp ce Elveția observă că dialogul cu Franța privind achiziționarea de avioane de luptă a continuat chiar și după ce Berna a luat decizia finală cu privire la F-35, autoritățile franceze au subliniat că vizita „nu a fost definitv convenită”, deci ar fi incorect să se vorbească despre anularea acesteia.

"După o palmă puternică din partea Australiei, care a anulat un contract din 2016 pentru achiziționarea de submarine franceze în valoare de peste 61 miliarde de franci, Franța este acum nemulțumită și de Elveția", scrie Le Matin.

Anterior, Parisul și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia, după ce, în urma creării alianței AUKUS (Marea Britanie-SUA-Australia), Parisul a pierdut contractul cu Canberra pentru furnizarea a 12 submarine. În Franța se consideră că detaliile AUKUS au fost convenite la summitul G7 „pe la spatele lui Macron”.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că înțelege poziția Franței în raport cu  alianța AUKUS și cu refuzul Australiei de a mai achiziționa submarinele Barracuda de la consorțiul francez Thales/DCNS.

Referitor la achiziția de aeronave, reamintim că, recent, Consiliul Federal Elvețian a aprobat acordul pentru achiziționarea a 35 avioane multirol de generația a cincea F-35A Lightning II produse de Lockheed Martin, însă detaliile contractului sunt încă necunoscute.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro