Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
Regatul Unit și Franța vor comanda mai multe rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. În același timp, vor fi intensificate lucrările de înlocuire a acestui model de armament, ca parte a acordului Lancaster House 2.0, un nou acord Lancaster House, în domeniul apărării, semnat inițial în 2010.
Franța și Marea Britanie au convenit joi să consolideze cooperarea în ceea ce privește arsenalele lor nucleare, în contextul în care cele două puteri europene încearcă să răspundă amenințărilor tot mai mari la adresa continentului și incertitudinii legate de aliatul lor american.
Cele două state au convenit asupra noilor comenzi de rachete de croazieră lansate aerian SCALP/Storm Shadow.
Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a dezvăluit câte rachete de croazieră vor fi comandate în total.
Succesorul Storm Shadow
De asemenea, noul acord prevede angajamentul Regatului Unit și al Franței de a lansa următoarea fază a proiectului lor comun, atât pentru rachete de atac la mare distanță, cât și pentru rachete antinavă: un pas mai aproape de selectarea unui design final pentru înlocuitorul rachetei Storm Shadow.
Deși numele nu a fost menționat în anunț, în cadrul programului anglo-francez Future Cruise/Anti-Ship Weapons (FC/ASW), condus la nivel industrial de MBDA, partenerii europeni dezvoltă în comun o rachetă de croazieră stealth (vizibilitate redusă), dar și o muniție supersonică extrem de manevrabilă. Cele două vor înlocui Storm Shadow (cunoscută sub numele de SCALP în serviciul francez) precum și rachetele antinavă Exocet și Harpoon. Italia urmează să se alăture proiectului FA/ASW în acest an.
Aflat în vizită la fabrica MBDA din Stevenage, Anglia, Sebastian Lecornu, ministrul francez al apărării, a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că producția SCALP „va fi reluată în 2025, la 15 ani de la ultima noastră comandă”.
Subliniind că arma a fost furnizată Ucrainei, el a adăugat că muniția „și-a demonstrat eficacitatea în luptele moderne de mare intensitate”.
Umbrela nucleară franco-britanică
Rafale F3R cu racheta de croazieră nucleară ASMPA a Armatei Franței / Sursa: MBDA
Franța și Regatul Unit, singurele țări europene cu propriile arsenale nucleare, au convenit săptămâna aceasta asupra primelor condiții prealabile pentru o cooperare strategică, având ca sarcină principală asigurarea protecției Bătrânului Continent.
Este un gest care reprezintă un pas major către o apărare și mai independentă a Europei în urma agresiunii rusești împotriva Ucrainei, mai ales după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Trump a sugerat că nu mai consideră implicarea în problema securității Europei ca fiind o prioritate.
Parisul și Londra își asumă o responsabilitate comună pentru apărarea continentului și vor forma o echipă comună (UK-France Nuclear Steering Group) un mecanism consultativ și tehnic pentru o reacție nucleară coordonată.
Iar asta este o măsură importantă întrucât, până acum, se prezuma că umbrela nucleară a NATO era în esență americană. Franța a fost întotdeauna în afara structurii nucleare integrate a NATO, iar UK, deși parte a acesteia, are un arsenal independent.
Așadar, această coordonare franco-britanică este un pas clar spre asumarea unei umbrele nucleare europene complementare celei americane.
”Pentru prima dată că ne coordonăm descurajarea nucleară independentă”, a declarat premierul britanic Keir Starmer, într-o conferință de presă alături de Macron.
„Decizia este să nu excludem coordonarea măsurilor noastre de descurajare respective. Este un mesaj pe care partenerii și adversarii noștri trebuie să-l audă”, a confirmat și Macron.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News