Frontul din Karabah | Forţe ruse de menţinere a păcii, cât pentru o invazie militară
Rusia a început să desfăşoare,marţi, trupe în Nagorno-Karabah pentru a forma o forţă de menţinere a păcii în sprijinul rezoluţiei ce pune capăt luptelor asupra acestei regiunii disputate între Azerbaidjan şi Armenia.
Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei, în noaptea de luni spre marţi, un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după şase săptămâni de confruntări. Astfel, la 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah.
La scurt timp după acordul de încetare a focului, ministerul rus al Apărării a anunţat cu fast că Rusia intenţionează să trimită 1.960 de militari ai forţei de menţinere a păcii, 90 de transportoare blindate şi 380 de alte vehicule militare și echipamente speciale care vor fi dislocate de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabakh, regiune care a fost centrul unor lupte intense în ultimele aproape două luni.
În cursul zilelor de marţi şi miercuri, ministerul rus al Apărării, prin intermediul postului său propagandistic de televiziune Zvezda, a prezent constat imagini şi materiale video cu momentele în care zeci de avioane militare de transport Il-76, încărcate cu tehnică militară şi soldaţi decolau de pe aeroporturile ruseşti către Armenia.
Cu alte cuvinte, Rusia a făcut o demonstraţie de forţă, dorind să prezinte publicului larg că dispune de capacitatea de a disloca într-un timp scurt un număr mare de militari, cu tot cu tehnică militară, pe teritoriul altui stat.
,,Avioanele militare de transport Il-76 cu membrii forţei de menţinere a păcii ruse au decolat de pe aerodromul Vostocinâi din Ulianovsk", a anunţat Ministerul Apărării rus, referindu-se la o bază din centrul Rusiei.
Astăzi, publicaţia Defence-Blog a relatat că Armata rusă a trimis mai multe elicoptere de atac în zona de conflict din Nagorno-Karabakh, după începerea operațiunii de menținere a păcii în această regiune.
Potrivit unui comunicat de presă emis joi de Ministerul rus al Apărării, avioanele de transport militar An-124 au livrat opt elicoptere de transport Mi-8 și mai multe elicoptere de atac Mi-24 ale, toate apartiand Forţelor Aeriene Ruse. Potrivit sursei citate, avioanele de transport militar An-124 au aterizat pe un aeroport din Erevan, Armenia.
Ministerul rus al Apărării susţine că elicopterele vor fi implicate în misiunile de menținere a păcii şi pentru a monitoriza dacă acordul de încetare a focului în regiunea disputată Ministerul rus al Apărării este respectat de ambele state.
Piesa de rezistenţă a ’’forţei de menţinere a pacii’’ este Brigada 15 Mecanizată
Nucleul contingentului militar rus, dislocat în Nagorno-Karabakh, va fi format din unitățile celei de-a 15-a brigăzi motorizate care aparține districtului militar central rusesc.
Analiştii OSINT ai platformei InformNapalm au identificat că 37 de militari ruşi care aparţin acestei brigăzii şi care au participat la agresiunea militară împotriva Ucrainei.
Potrivit analistilor, militarii acestei brigăzii au un istoric controversat, din decembrie 2005 până în noiembrie 2008, ce de-a 15-a Brigada de „menținere a păcii” a fost desfășurat în zona așa-numitului conflict georgiano-abhaz. De asemenea, a participat la agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în august 2008.
Sarcinile armatei ruse includ înființarea de posturi de observație de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachin. Pentru a controla operațiunea, centrul de comandă al forțelor ruse urmează să fie instalat în zona Stepanakert.
Ca parte a acestei misiunii de menţinere a păcii, militarii ruşi urmează să fie dislocaţi cel puțin cinci ani în Nagorno-Karabakh, extinzând, astfel, amprentă şi prezenţa militară a Rusiei în regiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News