Game over pentru Iohannis la NATO: Slovacia și Ungaria nu se mai opun numirii lui Rutte. România e singura care mai trebuie să spună „da”
Slovacia va sprijini candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, a anunțat marți noul președinte slovac, Peter Pellegrini, după un summit european extraordinar.
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
În schimbul acestui sprijin, Slovacia solicită susținerea Olandei pentru a-și asigura apărarea antiaeriană, după ce guvernul anterior, condus de Robert Fico, a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 pe care îl deținea Slovacia, iar aliații au retras bateriile Patriot amplasate temporar în țară, notează agențiile Agerpres, TASR și Reuters.
Pellegrini a subliniat că Slovacia ar fi preferat un secretar general al NATO mai apropiat "geografic" de Europa Centrală și de Est, precum președintele român Klaus Iohannis, și el candidat. Cu toate acestea, "în urma consultărilor cu ambii candidați și după discuții cu premierul Robert Fico și guvernul slovac, Slovacia își poate imagina să-l susțină pe premierul Mark Rutte" pentru această poziție.
Președintele slovac a subliniat că acest sprijin este condiționat de angajamentul lui Rutte, dacă va fi ales, de a asigura protecția spațiului aerian al Slovaciei. "Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare antiaeriană. Am discutat cu Rutte despre situația în care, dacă este ales secretar general al Alianței, să facă eforturi pentru protecția spațiului aerian al Slovaciei până când vom putea asigura această protecție cu propriile capacități. Rutte și-a exprimat disponibilitatea de a soluționa această problemă în viitor", a explicat Pellegrini.
"Vom solicita NATO să găsească un sistem antiaerian în statele membre care să poată fi amplasat în Slovacia până când vom dispune de propriul sistem", a adăugat președintele slovac.
De asemenea, Pellegrini a cerut lui Rutte să ia în considerare principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.
Premierul olandez a avut luni o discuție la Bruxelles și cu premierul ungar Viktor Orban, care până acum a refuzat să-l susțină pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, după ce acesta a declarat în urmă cu trei ani că Ungaria ar trebui "pusă în genunchi" și exclusă din Uniunea Europeană, ca reacție la o lege controversată adoptată de Ungaria privind protecția minorilor.
Potrivit presei olandeze, în urma discuției de luni, Viktor Orban ar fi renunțat la obiecțiile sale față de candidatura lui Rutte și nu i-a mai cerut scuze pentru declarația din 2021.
Dacă aceste relatări se confirmă, Rutte ar mai avea nevoie doar de sprijinul României pentru a obține consensul necesar numirii sale în funcția de secretar general al NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News