Garnizoanele construite acum de ruși la granița cu Finlanda sunt doar începutul. General finlandez: După încheierea războiului, vor aduce trupele care au luptat în Ucraina
Rusia continuă să-și consolideze bazele militare de la granița cu Finlanda, așa cum arată imaginile din satelit publicate de New York Times.
Armata finlandeză. Foto: Ministerul Apărării din Finlanda
Mișcările militare ale Rusiei din zona graniței cu Finlanda continuă. După ce în această iarnă apăreau relatări conform cărora Rusia își consolidează trei dintre bazele militare din apropierea graniței cu Finlanda, acum au apărut public și primele imagini din satelit.
New York Times prezintă fotografii cu o facilitate militară rusească de la Kamenka, aflată la mai puțin de 65 km de Finlanda. Cel mai puternic contingent al forțelor armate ruse în direcția Finlandei se află acolo. Garnizoana mare și zona de antrenament au fost folosite de Brigada 138 Infanterie Motorizată, care a fost extinsă în ultimii ani - acum se numește Divizia 69 Infanterie Motorizată, notează publicația americană.
Iarna trecută, în zona de antrenament Kamenka a fost ridicată o tabără militară de dimensiuni foarte mari, compusă din corturi de campanie pentru câteva mii de soldați.
Imaginile din satelit publicate acum de NYT arată creșterea numărului de corturi iarna trecută.
Astfel de pregătiri au loc și la o altă bază militară, Alakurtti, care este, de asemenea, aproape de Finlanda, dar și la Petrozavodsk, puțin mai departe, rușii au clădiri noi care pot găzdui cel puțin câteva zeci de vehicule. Activitatea a crescut și în alte părți. Corturi și echipamente militare noi au apărut recent la o bază aflată la aproximativ 128 de kilometri de Estonia.
Finlanda are la dispoziție 5 ani pentru a se pregăti

Oficialii finlandezi din domeniul apărării prevăd că, dacă faza de mare intensitate a războiului din Ucraina se va încheia, Rusia va redistribui mii de soldați la frontiera finlandeză.
Într-un interviu pentru TheGuardian, șeful departamentului de planificare strategică al Forțelor de Apărare Finlandeze, generalul-maior Sami Nurmi, precizează că armata rusă desfășoară acum „pregătiri moderate pentru construcția de infrastructură” în apropierea frontierei comune cu Finlanda.
„Asta înseamnă că imediat ce se va termina războiul din Ucraina, rușii vor aduce (la frontiera finlandeză - n.r.) trupele care au luptat în Ucraina, în special forțele terestre”, preconizează generalul-maior finlandez.
Finlandezii cred că au la dispoziție aproximativ cinci ani până când Rusia își poate spori forțele la niveluri amenințătoare.
„Vom vorbi despre niveluri mult mai mari de trupe (aduse la graniță)”, a declarat generalul de brigadă Pekka Turunen, directorul serviciilor de informații finlandeze pentru apărare.
„Își extind brigăzile în divizii, ceea ce înseamnă că unitățile din apropierea granițelor noastre vor crește semnificativ - cu mii”, a declarat analistul Emil Kastehelmi, pentru NYT.
Finlanda instalează un gard anti-migranți la frontierea cu Rusia
Finlanda a finalizat primii 35 km dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construieşte la graniţa sa estică, închisă acum, cu Rusia.
Gardul, format din grilaje metalice de 3,5 metri înălţime, cu sârmă ghimpată deasupra, este echipat cu camere de supraveghere, senzori, difuzoare şi iluminare. Acesta urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului 2026, a declarat Poliţia de frontieră finlandeză.
Scopul este acela de a opri migranţii să treacă prin zone nepopulate, a declarat miercuri Garda de frontieră finlandeză, potrivit Reuters și Agerpres.
Finlanda a început anul trecut construcţia gardului, care va acoperi într-un final 200 km din lungimea totală de 1.344 km a frontierei comune, ca răspuns la migraţia prin frontiera cu Rusia în 2023, despre care crede că a fost orchestrat în mod deliberat de Moscova.
Finlanda a aderat la NATO în urmă cu doi ani, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să ameninţe Helsinki cu represalii.
În acelaşi an 2023, aproximativ 1.300 de migranţi din ţări terţe precum Siria şi Somalia au sosit prin Rusia la frontiera finlandeză pentru a cere azil, până când Finlanda a închis toate cele opt puncte de trecere cu Rusia pe termen nelimitat pentru a pune capăt fenomenului.
Moscova a negat orchestrarea fluxurilor de migranţi. La acea vreme, guvernul rus a declarat că regretă profund decizia Finlandei de a închide punctele de trecere de la graniţa sa, afirmând că aceasta reflectă adoptarea de către Helsinki a unei poziţii antiruseşti.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News