General suedez: Nu cred că țările NATO vor să fie văzute ca parte a conflictului din Ucraina, dar nici procesul de luare a deciziilor nu ține pasul cu nevoile ucrainenilor
Se pune tot mai des întrebarea dacă Alianța Nord Atlantica este pregătită să își schimbe atitudinea de neimplicare în conflict, având în vedere că rachetele rusești care vizează Ucraina intră periodic în spațiul aerian al unor state membre NATO? Chiar ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat încă o dată că Alianța nu intenționează să desfășoare trupe pe teritoriul Ucrainei. Mai degrabă, este important ca Ucraina să fie aprovizionată cu un ajutor militar suficient.
Unități de apărare aeriană suedeze și finlandeze se antrenează împreună pentru prima dată în cadrul exercițiului Aurora 23. Sursa foto: Forțele Armate Suedeze.
,,Nu cred că țările NATO vor să fie văzute ca parte a conflictului. Și nici asta nu ajută. Important este ca ele să se angajeze să creeze condiții pentru ca Ucraina să aibă succes și să ofere sprijinul necesar. Acesta este un proces care necesită mult timp. Din punctul meu de vedere, văd și în acest domeniu progrese, dar, vreau să spun că Ucraina este într-o situație extrem de urgentă acum și are nevoie de sprijin suplimentar. Din nou, procesul de luare a deciziilor nu ține pasul cu ceea ce este necesar pentru a sprijini o campanie ucraineană de succes", a precizat generalul (r) Dennis Gillensporre, profesor asociat în domeniul politicii și strategiei de securitate la Universitatea Suedeză de Apărare, într-un episod al podcastului ''(UN)SAFE COUNTRY'' realizat de Ukrainska Pravda.
Intr-un interviu pentru agenția italiană de știri ANSA, în timpul unei vizite în Italia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că, din cauza întârzierilor privind livrarea de ajutor militar american și european către Ucraina, forțele rusești au reușit să facă progrese pe front. Chiar dacă "situația se schimbă acum", nu există rapoarte care să ateste că acest ajutor există "pe teren".
Ucrainenii nu au cerut trupe NATO pe front
"NATO nu are nicio intenție de a trimite trupe în Ucraina. Când am vizitat Ucraina săptămâna trecută, ucrainenii nu au cerut trupe NATO - au cerut mai mult ajutor militar", a subliniat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a adăugat că Vladimir Putin încă mai crede că Rusia poate învinge militar în Ucraina, astfel că singura modalitate de a-l convinge să se așeze la masa negocierilor este "să i se demonstreze pe câmpul de luptă că nu va învinge, iar singura modalitate de a face acest lucru este să furnizăm Ucrainei ajutor militar".
După o reuniune la care au participat președinții și șefii de guverne din aproximativ 20 de state europene la Paris, la sfârșitul lunii februarie, președintele francez Emmanuel Macron a admis că a sugerat ca statele occidentale să trimită trupe în Ucraina. Recent, Macron a redeschis dezbaterea privind posibilitatea trimiterii de trupe străine în Ucraina, provocând o reacție puternică din partea Kremlinului.
Cancelarul german compară NATO cu Cei trei mușchetari: Unul pentru toți, toți pentru unul
În urma unei întâlniri cu președintele finlandez Alexander Stubb, cancelarul german Olaf Scholz a comparat metaforic NATO cu cei trei mușchetari din popularul roman al lui Alexandre Dumas, parafrazând celebrul lor motto și subliniind importanța protejării statelor membre NATO, potrivit European Pravda.
,,Ca urmare a momentului de cotitură provocat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, trebuie să consolidăm în mod consecvent componenta europeană a Alianței noastre din punct de vedere al apărării și al descurajării. Și există un acord deplin atunci când vine vorba de aceste aspecte", a declarat Scholz.
În timpul unei conferințe de presă la Berlin, la 8 mai, Scholz a vorbit despre importanţa aderării aderării Finlandei la NATO, care "întărește Scandinavia și securitatea noastră comună în Europa".
,,Unul pentru toți și toți pentru unul. Ceea ce a fost valabil pentru mușchetari este valabil și pentru țările NATO. Ne-am angajat unii față de alții și ne asigurăm reciproc protecție și asistență", a adăugat cancelarul german.
Olaf Scholz a repetat că Alianța va proteja "fiecare centimetru pătrat de teritoriu", astfel încât Rusia "să nu fie niciodată tentată să testeze forța granițelor noastre și a unității noastre".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News