Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Mark Milley neagă că i-ar fi îngrădit accesul lui Donald Trump la codurile nucleare
16 sep, 09:01
Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a dezminţit miercuri că şi-a depăşit atribuţiile telefonându-i omologului său chinez la sfârşitul mandatului lui Donald Trump, informează AFP.

"Aceste apeluri (telefonice) către chinezi şi altele în octombrie şi ianuarie erau conforme atribuţiilor şi responsabilităţilor sale, şi erau menite să transmită asigurări pentru menţinerea stabilităţii strategice", a subliniat purtătorul Statului Major, colonelul Dave Butler, într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a declarat că are "o mare încredere în generalul Milley", în tip ce parlamentari republicani au cerut ca şeful Statului Major să fie demis din funcţie.

Generalul Milley se află în centrul unei polemici după dezvăluiri făcute de doi jurnalişti ai Washington Post, Bob Woodward şi Robert Costa, cu privire la contactele sale cu omologi chinezi, înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, din cauza îngrijorărilor sale cu privire la sănătatea mintală a lui Donald Trump.

În cartea lor intitulată "Pericol", ce va apărea în următoarele zile, ei afirmă că generalul Milley l-a sunat de două ori pe omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-i da asigurări că SUA nu vor ataca inopinat China şi a-l asigura de asemenea asupra stabilităţii statului american. Aceste apeluri telefonice au avut loc, potrivit jurnaliştilor, pe 30 octombrie, cu puţin timp înainte de scrutinul prezidenţial american, şi pe 8 ianuarie, la două zile după asaltul susţinătorilor lui Donald Trump împotriva Capitoliului.

Colonelul Butler a dezminţit că aceste apeluri au fost întreprinse în secret. "Toate apelurile şefului Statului Major, inclusiv cele la care se face referinţă, sunt ascultate, coordonate şi comunicate Ministerului Apărării şi restului guvernului", a subliniat el, potrivit Agerpres.

El a confirmat de asemenea că generalul Milley a convocat Statul Major după asaltul întreprins de susţinătorii lui Donald Trump împotriva Capitoliului, în ianuarie, pentru a sublinia că, dacă preşedintele ar ordona un atac nuclear, el ar trebui să fie informat mai întâi.

"Reuniunea asupra protocolului privind armele nucleare era menită să le amintească şefilor de la Pentagon procedurile recunoscute şi solide, în lumina informaţiilor din presă asupra acestui subiect", a declarat purtătorul de cuvânt, cu referire la declaraţiile preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Pelosi a dezvăluit că l-a sunat pe generalul Milley pentru a se asigura că Donald Trump, pe care ea îl considera "dezechilibrat", nu poate utiliza codurile nucleare.

"Generalul Milley continuă să acţioneze conform atribuţiilor sale, în conformitate cu tradiţia legală de control al civililor asupra militarilor şi în spirit de devotament faţă de jurământul său de a respecta Constituţia", a conchis purtătorul de cuvânt.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a subliniat miercuri că Joe Biden nu are temeri legate de un abuz de putere din partea militarilor. "Preşedintele nu are nicio intenţie de a incita la revoltă sau insurecţie", a spus ea. "El nu intenţionează să acţioneze în afara a ceea ce este legal permisibil. Nu cred, prin urmare, că aceasta este o problemă pentru preşedinte", a spus ea.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro