Declarație uluitoare făcută de șeful Dumei de Stat ruse, care susține că fostul președinte american Joe Biden și fostul secretar de stat Anthony Blinken ar trebui executați prin scaun electric.
"Noi lucrăm cu ceea ce ne dau naţiunile din NATO, dacă oamenii aleg pe cineva sau pe altcineva, asta nu e problema noastră. E o decizie suverană, democratică, a acelor naţiuni. Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relaţiei cu preşedintele Trump în mandatul său precedent, a fost un început destul de contondent, dar pe măsură ce a descoperit valoarea adăugată a acestei alianţe pentru America şi pe măsură ce aliaţii au început să investească mai mult în propria apărare - pentru că ceea ce spunea nu doar preşedintele Trump, ci şi preşedintele Obama, preşedintele Bush, toţi preşedinţii americani, este că mulţi dintre aliaţii europeni ai Americii nu investesc în apărare şi America trebuie să plătească pentru securitatea aliaţilor, în timp ce ei îşi văd de economie şi iau gaz ieftin de la ruşi", a spus Geoană, citat de Agerpres.
Referindu-se la pregătirea armatei române pentru un eventual conflict, Mircea Geoană a subliniat importanţa exerciţiilor militare în descurajarea unui potenţial adversar.
"Când auziţi de exerciţii, să nu deveniţi preocupaţi. E bine că facem acest lucru pentru că cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar. Ceea ce sper pentru România (...) este ca din această investiţie mai mare (...) să putem să asistăm la o renaştere a industriei de apărare şi de dublă întrebuinţare în România. E păcat să nu încerci să creezi joburi, să nu creezi un ecosistem de inovare în jurul zonei de apărare", a afirmat oficialul NATO.
Totodată, Geoană a vorbit despre rolul României în viitor pe plan geografic şi politic.
"Ceea ce aş vrea să se întâmple, şi lucrăm în această direcţie, să putem să îi avem şi pe moldoveni, şi pe ucraineni, şi pe georgieni, dincolo de Marea Neagră, şi pe toţi vecinii noştri din Balcani alături de noi în UE sau în NATO, în funcţie de ce îşi doresc şi dânşii, pentru că pentru România, dacă se va întâmpla, şi se va întâmpla acest lucru, va fi o schimbare istorică pentru noi. Pentru prima dată în istoria României nu vom mai fi frontiera de est a Vestului, vom merge, de fapt, mai în centrul Europei. Şi geografic, sper ca şi politic să jucăm un rol mai zdravăn în UE şi în alte instituţii, dar să ştiţi că vor fi ani mulţi de investiţii pentru a recupera decalajul pe care îl avem inclusiv pentru armata română, pentru multe alte armate, armata Germaniei este acum într-o fază de investiţie masivă, pentru că au crezut că viaţa este liniştită, calmă şi frumoasă şi uite că nu este", a afirmat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO şi-a lansat la Ploieşti cartea "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Declarație uluitoare făcută de șeful Dumei de Stat ruse, care susține că fostul președinte american Joe Biden și fostul secretar de stat Anthony Blinken ar trebui executați prin scaun electric.
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, fost secretat de stat în Ministerul Afacerilor Externe, într-o analiză publicată recent subliniază că Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu a fost niciodată ales corect de poporul rus, ci a fost impus de sistemul și elitele de la Kremlin. Poziționarea profesorului Naumescu vine după ce Putin refuză să se așeze la aceeași masă cu președintele Volodimir Zelenski, pe motiv că acesta din urmă ar fi .... ilegitim (!).
Rusia a emis un avertisment prin care condamnă presupusele „abuzuri” ale navelor din țările membre NATO în Marea Baltică.
Evenimentele din România se află în vizorul polonezilor care nu vor să treacă prin haosul politic care a cuprins România.
Ministrul de externe Emil Hurezeanu a participat, marți, 28 ianuarie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele UE. Cu acest prilej, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu Mark Rutte, Secretarul General al NATO.
După câteva zile de lupte intense, rebelii care face parte din gruparea M23, susținuți de trupele ruandeze, au intrat luni dimineaţa în capitala provincială Goma, situată în apropierea graniţei cu Ruanda, într-una din regiunile cele mai bogate în resurse ale RDC.
După ultimul duș rece, primit de Danemarca săptămâna trecută, principalele state ale UE, Germania și Franța, reacționează prudent dar ferm pe tema Groenlandei și spun că vor veghea la respectarea granițelor europene.
Uniunea Europeană a oferit luni un ajutor de urgenţă de 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de gaze destinate regiunii separatiste Transnistria din estul Republicii Moldova, după ce Rusia şi-a oprit livrările de gaze de la 1 ianuarie, relatează Agerpres și AFP.
Șefa guvernului danez i-a reunit pe omologii săi scandinavi și președintele finlandez pentru a se asigura de susținerea lor în fața lui Donald Trump, care dorește anexarea Groenlandei, a anunțat ea duminică seara, informează Agerpres și AFP.
Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat, pe 26.01.2025, că așteaptă “de la o zi la alta” sosirea rachetelor rusești de tip Oreshnik.
Președintele Donald Trump vrea să retragă 20.000 de soldați americani din Europa și să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent, după cum a informat săptămâna aceasta principala agenția națională de presă a Italiei, ANSA, citând diplomați europeni sub protecția anonimatului.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului", organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două ţări, informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Panama și alte patru țări din America Centrală și Caraibe începând de săptămâna viitoare, în prima sa deplasare ca șef al diplomației de la Washington, a anunțat joi Departamentul de Stat, transmit Agerpres, AFP și Reuters.
Grupului de Luptă al NATO în România a avut ceremonia de schimbare a comenzii în cursul zilei de marți, 21 ianuarie.
Kallas spune că președintele american Trump are dreptate când spune că statele membre ale UE nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Ceangăii sunt una dintre cele mai enigmatice minorități din Europa. În România, aceștia aparțin unui grup etnic localizat în apropierea versanților estici ai Carpaților, în special județele Neamț, Bacău, Iași și Suceava. Majoritatea acestora se află în satele din jurul orașelor Bacău și Roman, de-a lungul râurilor Siret, Bistrița, Trotuș și Tuzlău.
Mali intenționează să aibă propria sa industrie de apărare până la sfârșitul anului 2025, construind fabrici pentru asamblarea de arme și vehicule și fabricarea de muniții și explozibili, a anunțat generalul Assimi Goita, președinte de tranziție și șeful juntei militare care a ajuns la putere odată cu lovitura de stat din 2021, cu ocazia sărbătoririi a 64 de ani de existență a Forțelor Armate Maliene (Fama).
Publicațiile rusești susțin că un avion american de cercetare a fost observat în zonele conductelor Turkish Stream și Blue Stream.
Noul președinte american Donald Trump a declarat că Danemarca nu este capabilă să păstreze Groenlanda, în jurul căreia navighează nave rusești și chineze.
Ungaria nu vrea să renunțe la gazul rusesc, chiar dacă asta înseamnă o dependență periculoasă față de Rusia.
Oficialii Securității Internaționale l-au îndepărtat pe adm. Linda Fagan din rolul său de comandant al Gărzii de Coastă, potrivit unei note trimise membrilor serviciului - prima concediere a unui ofițer militar de vârf sub administrația Trump.
Relațiile dintre Rusia și China nu sunt supuse situației mondiale sau factorilor politici interni. Cooperarea dintre Moscova și Beijing se bazează pe prietenie, încredere reciprocă, egalitate, sprijin și beneficii, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unui apel video cu omologul său chinez Xi Jinping.
Armata României se află pe pe un drum bun în privința numărului de personal. În ultimul an, s-au alăturat forțelor armate peste 8 mii de persoane, iar numărul ieșirilor nu a depășit 3 mii de persoane.
Trump a cerut țărilor membre NATO să aloce 5% din produsul lor intern brut pentru apărare, spre deosebire de cele 2% anterioare.
„În întrevederea pe care am avut-o astăzi cu Ministrul de Externe și al Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, am reafirmat angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii noastre și hotărârea de a elimina orice dependență de șantajul energetic al celor care ne-au ținut captivi timp de decenii”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Noul președinte american Donald Trump a spus că dorește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin. El nu a menționat o dată, dar a spus că ar putea fi „foarte curând”.
Epoca de aur a Americii începe acum, a declarat luni, în discursul său de învestire, Donald Trump, care a devenit cel de-al 47-lea preşedinte al SUA.
Au început ceremoniile de învestire a lui Donald Trump în funcția de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. La finalul ceremoniei Trump preia oficial puterea la Casa Albă pentru al doilea mandat, la patru ani după ce prima sa candidatură la realegere s-a soldat cu o înfrângere.
Compania Tiraspolgaz din regiunea transnistreană a acceptat să primească gaze prin intermediul companiei moldovenești Moldovagaz.
În noaptea de miercuri, 12 februarie, spre joi, 13 februarie, sisteme de drone rusești au executat un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură aflate pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei cu România.
Rusia ar putea ataca state NATO în decurs de doi ani, a avertizat serviciul de informații al Ministerului danez al Apărării, în raportul său anual. Mai mult, armata rusă ar putea forța un conflict ”cu o țară cu care se învecinează” (probabil stat non-NATO) chiar și la aproximativ 6 luni de la oprirea războiului din Ucraina.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri pe reţeaua sa de socializare Truth Social că a avut o "conversaţie prelungită şi foarte productivă" cu omologul său rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au convenit să înceapă "imediat" negocierile cu privire la Ucraina, relatează Agerpres și AFP.
Rusia nu va negocia niciodată cu Ucraina pentru a schimba teritoriul ucrainean capturat cu teritoriul ocupat de trupele ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei. Acest lucru a fost declarat astăzi (12.02.2025) de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că o revenire la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist și că administrația Trump nu vede aderarea la Kiev la NATO ca parte a unei soluții la războiul declanșat de invazia Rusiei.
Americanii au făcut o demonstrație de forță cu avioane de tip F-22 Raptor, considerate de mulți ca fiind în continuare, în ciuda ascensiunii F-35, ca fiind cele mai bune avioane din lume, cel puțin în confruntări aeriene directe.
Serviciul secret al SBU l-a arestat pe șeful de cabinet al centrului său antiterorist. Îl acuză că lucrează pentru serviciul secret rus, FSB.
Statele Unite au eliberat din închisoare un cetățean rus, ca parte a unui schimb pentru americanul Mark Fogel, care a fost eliberat dintr-o închisoare rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rusul eliberat se va întoarce acasă în zilele următoare, moment în care, a spus el, Moscova îi va face public numele. Potrivit unui oficial anonim al administrației americane, persoana eliberată este Alexander Vinnik, condamnat pentru infracțiuni cibernetice.
Avionul Rusiei Su-57, considerat de generația a cincea, și-a găsit primul client extern.
Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără Ucraina, Europa s-ar putea confrunta cu o ocupație rusă la scară largă, din cauza avantajului numeric al Moscovei în ceea ce privește forțele, a declarat acesta într-un interviu acordat The Guardian publicat pe 12 februarie. Zelenski a subliniat disparitatea de forțe dintre Rusia și Europa, afirmând că armata Ucrainei este formată din 110 brigăzi, în timp ce Rusia dispune de 220 și intenționează să se extindă la 250 în acest an. În schimb, Europa, inclusiv trupele americane staționate acolo, are doar aproximativ 82 de brigăzi de luptă, a spus el.
Potrivit informațiilor publicate de cotidianul turc Daily Sabah la 10 februarie 2025, Turcia, care a aderat la Inițiativa europeană privind scutul aerian (ESSI) în februarie 2024, este acum un partener oficial al proiectului condus de Germania care vizează crearea unui sistem de apărare antirachetă unificat și eficient în întreaga Europă și poate oferi sistemele sale de rachete de apărare antiaeriană de producție proprie pentru a spori capacitățile proiectului ESSI.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Walz, a declarat că Europa ar trebui să se ocupe de securitatea Ucrainei fără implicarea SUA. Președintele Trump a declarat că SUA ar putea oferi sprijin financiar Ucrainei în schimbul resurselor sale de pământuri rare. De asemenea, Președintele SUA a susţinut că avut o discuție cu Vladimir Putin pe temea încheierii războiului din Ucraina. Toate aceste declarații au fost analizate de experții Kyiv Security Forum.
Forțele Armate Germane pariază în continuare pe trupele sale de infanterie și acordă un contract fabulos pentru menținerea unităților ei în rândul celor mai moderne și dotate armate din lume. Rheinmetall Electronics a semnat, pe 6 februarie, cel mai mare contract-cadru de până acum cu Forțele Armate Germane. El este destinat pentru digitalizarea sistemelor cu care vor lucra militarii din plutoanele de infanterie.
Comandamentul operațional polonez a informat că marți, 11 februarie, la ora 14:09, “în partea de est a Golfului Gdańsk, spațiul aerian situat deasupra apelor teritoriale ale Republicii Polone a fost încălcat de către o aeronavă Su-24MR aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse”.
Țările NATO și-au depășit propriul obiectiv și au oferit Ucrainei un ajutor de peste 50 de miliarde de euro în 2024. Mai mult de jumătate din această asistență a provenit din Europa și Canada. Restul a fost furnizat de Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al NATO, Allison Hart, la 11 februarie.
Surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 11.02.2025, două bombardiere strategice de tip B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au evoluat în spațiul aerian al Suediei, ca mai apoi să aterizeze la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Excelența Sa Rim Kap-soo a fost decorat cu înaltul Ordin Național „Serviciu Credincios” în grad de Mare Cruce.
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat războiul din Ucraina va fi oprit, grație unui acord în care părțile vor fi făcut concesiile necesare, se pune problema cum vor putea arăta lucrurile după aceea din punct de vedere al asigurării securității Ucrainei pe termen scurt și mediu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă lui Donald Trump va reuși să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor, el îi va propune liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, un schimb de teritorii – teritoriile ucrainene ocupate în schimbul unor părți din regiunea Kursk, parte aflată sub controlul forțelor ucrainene.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
Uniunea Europeană va oferi fonduri UE de 50 de miliarde de euro (51,6 miliarde de dolari) pentru a susține ambițiile blocului comunitar în materie de inteligență artificială, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce țările se confruntă cu liderul în tehnologie.
Rusia s-a oferit să producă în India avionul de luptă stealth Su-57 care ar urma să intre și în dotarea Forțelor Aeriene Indiene, a declarat marți un oficial rus și un oficial din India, în timp ce Moscova încearcă să intensifice relațiile de apărare cu New Delhi.
Racheta balistică intercontinentală rusă Sarmat, care trebuia să fie viitorul programului nuclear rus, pare a fi un eșec total. Potrivit canalului de Telegram VChK-OGPU, testele nereușite ale rachetei Sarmat (care este se află doar teoretic în serviciul Forțelor de Rachete ale Armatei Ruse) l-au costat funcția pe șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat comisiei conduse de președintele Comitetului militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone, o instalație subterană secretă de producție de rachete, dezvăluind dezvoltarea și producția sistemelor „Peklo”, racheta ghidată denumită și „rachetă dronă”.
Departamentul american al Apărării și-a reafirmat angajamentul față de programul bombardierului stealth B-21 Raider în cadrul proiectului său de buget pentru anul fiscal 2025, asigurând continuarea fazei de proiectare și dezvoltare și trecerea la producția de serie la scară redusă (Low-Rate Initial Production - LRIP). Bugetul include, de asemenea, fonduri pentru achiziționarea de piese cu termen lung de aprovizionare, un pas esențial în accelerarea producției. Ca bombardier de atac de ultimă generație cu rază lungă de acțiune, B-21 Raider este proiectat să înlocuiască treptat B-1 Lancer și B-2 Spirit, devenind în cele din urmă coloana vertebrală a flotei de bombardiere a Forțelor Aeriene ale SUA.
România dezvoltă relații economice și strategice tot mai strânse cu Asia de Sud-Est, având investiții sud-coreene și japoneze, cooperare militară cu Coreea de Sud și dialog politic cu Japonia.
Curtea Constituţională a constatat, marţi, vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi a stabilit ca Ilie Bolojan, preşedinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni. Mandatul lui Ilie Bolojan începe de la ora 00:00, 12 februarie 2025.
Donald Trump a evocat luni posibilitatea ca Ucraina să devină "rusă într-o zi", declarând că doreşte acces pentru SUA la pământurile rare ucrainene în schimbul ajutorului american pentru Kiev.
Kremlinul a reacționat imediat și spune că "o parte semnificativă" a Ucrainei vrea să fie rusă, iar asta o demonstrează referendumurile din regiunile ucrainene anexate.
Avioanele de luptă franceze Mirage 2000-5F s-au descurcat bine în contracararea dronelor Shahed utilizate de forțele houthi în timpul unei misiuni de patrulare în Yemen, doborând aproximativ 10 drone, potrivit șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, generalul Jerome Bellanger.
Compania L3Harris a introdus noul său software AMORPHOUS, care are o singură interfață pentru utilizator în vederea gestionării simultane a mii de module autonome. Noul software se bazează pe principiul ,,open architecture'' și va permite forțelor armate ale SUA și aliaților lor să controleze simultan diferite tipuri de drone, chiar dacă acestea provin de la producători diferiți. Se precizează că noul software poate controla simultan atât UAV-uri, cât și drone terestre și de suprafață.
Fiica reprezentantului special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, Megan Mobbs, conduce o fundație care oferă asistență nemilitară Kievului încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă. Potrivit unui articol (10 februarie) din Washington Post, al jurnalistului Jim Geraghty , acesta este un „semn încurajator” că Trump nu va lăsa Ucraina fără sprijin. Totodată, el a adăugat că în prezent „nu există garanții că un tată este întotdeauna de acord cu fiica lui și invers”.
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a început ieri, 10 februarie, un turneu diplomatic în Europa, unde va discuta despre războiul ruso-ucrainean. Prima oprire este în Germania, urmată de Belgia și, în final, de Polonia. De asemenea, aceasta este prima participare a noii administrații americane la o reuniune a ,,Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei''.