Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Germania ar fi interesată să cumpere 90 de avioane Eurofighter şi 45 de aeronave FA-18
27 Martie, 16:51
Armata germană și-a propus să cumpere 90 de avioane Eurofighter de la Airbus plus alte 45 de aeronave FA-18 de la compania Boeing, ca parte a unui program de înzestrare militară ce presupune, printre altele, înlocuirea vechilor avioane de vânătoare Tornado, operate de For ţ ele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Publicaţia germană Handelsblatt, citată de site-ul Defense World, a precizat că mai multe avioane de vânătoare Eurofighter și FA-18 urmează să intre în dotarea Forţelor Aeriene Germane începând cu anul 2025 și până în anul 2040.

De ce până în anul 2040? Publicaţia germană precizează că acesta ar fi anul în care Luftwaffe va începe să opereze viitorul avion de lupte franco-german FCAS (Future Combat Air System)

Programul de înzestrare, care cuprinde achiziţia celor 135 de aeronave, nu au fost încă aprobat de ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. Predecesorul ei, Ursula von der Leyen (CDU), a preferat să accepte oferte nu mai pentru avioanele Eurofighter și F-18, alegând să ingnore şi să refuze orice posibilă achiziţie a unor aeronave de generaţia a V-a F-35, decizie care i-a înfuriat pe americani.

Anunțul că Luftwaffe va înlocui avioanele Tornado în 2025 a fost făcut public pentru prima dată în septembrie 2019. Berlinul a respins orice posibilitate de a achiziţiona avioane F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Refuzul Berlinului de a achiziţiona avioane F-35 a venit în urma presiunilor venite din partea companiilor germane de apărare şi a sindicatelor din acest sector, avertizând ca achiziţionarea unor avioane F-35, în loc de Eurofighter, ar duce la pierderea unor locuri de muncă, deoarece aproximativ 100.000 de oamenii lucrează în fabricile care produc avioane Eurofighter, dintre care 25.000 sunt în Germania, potrivit OvertDefense.com.

Alegerea unui avion de vânătoare american de generaţia a V-a, ca unic înlocuitor pentru Tornado, cum este F-35 ar fi fost şi o lovitură semnificativă pentru proiectul Future Combat Air System (FCAS), care este un program comun franco-german.

Achiziționarea atât a Eurofighter cât și a F-18 este un compromis acceptabil atât pentru părțile americane, cât și pentru cele europene. Se presupune că vor fi achiziționate două versiuni F-18: 30 de aeronave F / A-18F Super Hornet și 15 aeronave Growers EA-18G. Acestea din urmă sunt destinate să satisfacă nevoile Luftwaffe de război electronic, pe care Eurofighter nu este încă capabil să le îndeplinească.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
Angela Merkel și premierul Ludovic Orban au purtat discuții cu caracter strategic și economic
Violențe la Hong Kong, sute de arestări. Pompeo: Hong Kong-ul nu mai are o mare autonomie față de China
Hezbollah avertizează Israelul: Toate facțiunile de rezistență ale axei s-ar putea angaja într-un astfel de război