Germania şi Ungaria, susţinere pentru Macron în demersul său de a reforma Uniunea Europeană
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat marţi la ,,renaştere europeană" şi a atenţionat împotriva naţionalismului, într-un articol-platformă publicat de mai multe cotidiane din cele 28 de ţări membre ale UE.
Crearea unei ,,preferinţe europene" în materie de concurenţă, protejarea vieţii politice de ingerinţe externe şi atacuri cibernetice, un Consiliu de securitate european care să includă Marea Britanie sau revizuirea Acordului Schengen se numără printre principalele propuneri prezentate de preşedintele Emmanuel Macron.
,,Nicicând după cel de-al doilea război mondial nu a fost mai necesară Europa şi, cu toate acestea, nicicând nu a fost Europa atât de mult în pericol", consideră preşedintele francez.
Emmanuel Macron propune ca până la sfârşitul anului, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai statelor membre, să se organizeze o Conferinţă pentru Europa, ,,pentru a propune toate schimbările necesare proiectului nostru politic, fără tabu-uri sau revizuirea tratatelor. Această conferinţă ar trebui să permită participarea cetăţenilor şi consultarea mediului universitar, a partenerilor sociali, a reprezentanţilor religioşi şi spirituali".
În domeniul apărării europene, preşedintele francez susţine un tratat de apărare şi securitate care să îndeplinească obligaţiile europene indispensabile în relaţia cu NATO şi cu aliaţii europeni: creşterea cheltuielilor militare, operaţionalizarea clauzei de apărare reciprocă, un Consiliul de securitate european la care să participe Marea Britanie "pentru pregătirea deciziilor noastre colective".
Susţinerea din partea liderilor europeni nu s-a lăsat aşteptată
Premierul ungar Viktor Orban, care s-a remarcat în ultimii ani ca un critic al Uniunii Europene, a fost printre primii liderii eurpeni care au salutat iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron privind discuţii despre reformarea Uniunii Europene, declarând că poate fi un ,,început bun" pentru o "dezbatere serioasă" despre viitorul Europei.
Într-un comunicat trimis pe e-mail agenţiei de presă Reuters, Viktor Orban a afirmat ca: ,,Această iniţiativă ar putea marca începutul unei dezbateri europene serioase... În privinţa detaliilor, sigur că avem diferenţe de opinii, dar mult mai important decât opiniile divergente este ca această iniţiativă să fie un început bun în sensul unui dialog serios şi constructiv pe tema viitorului Europei".
Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, la mai puţin de o zi după mesajul lui Viktor Orban, a salutat apelul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în favoarea unor reforme cuprinzătoare la nivelul Uniunii Europene înainte de alegerile europarlamentare din luna mai, informează miercuri dpa.
,,O dezbatere angajată cu privire la modul în care vedem viitorul Europei este bună pentru democraţia europeană, mai ales înainte de alegerile europene", a apreciat Maas, ale cărui declaraţii au fost publicate în ediţia de miercuri a cotidianului Tagesspiegel. ,,Emmanuel Macron dă (acestei dezbateri) un impuls valoros", a adăugat el.
Multe dintre aceste idei nu sunt noi, iar Heiko Maas a subliniat că Germania şi Franţa deja lucrează împreună asupra unora dintre propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron.
,,Pot, de asemenea, să mă gândesc la alte idei, precum este cea de a menţine solidaritatea europeană şi statul de drept. O astfel de dezbatere poate, desigur, să fie controversată", a mai spus ministrul de externe german.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News