Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grija rușilor pentru avioanele F-16 din regiune. ”României i s-a impus literalmente achiziția”
28 iun, 09:59
După zvonurile cu privire la o posibilă achiziție de avioane F-16 de către Ucraina, în presa din Federația Rusă a fost reluat narativul fals cu privire la înzestrarea statelor NATO cu avioane americane F-16.
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Zvonurile au fost alimentate de faptul că săptămâna trecută, la o expoziție din Ucraina, gigantul american Lockheed Martin a prezentat mai multe machete cu aeronave F-16, Ucraina fiind într-un moment în care are nevoie urgentă de a înlocui bătrâna flotă sovietică.

Informaţiile nu sunt confirmate de surse oficiale ucrainene – cum ar fi ministerul apărării – dar se presupune că Lockheed Martin a propus spre vânzare Ucrainei avionul de luptă multi-rol F-16 Block 70/72.

 

Dezinformare: „Avioanele F-16 au fost literalmente impuse României și Bulgariei”

 

G Ad:

Pornind de la acest lucru, în Vzglyad, portal rus apropiat Kremlinului, se vorbește în termeni critici de o posibilă achiziție de F-16 de către Ucraina și se face referire inclusiv la țara nostră și la Bulgaria. Rușii reiau astfel narativul despre F-16, aeronave aflate în regiune nu doar sub comanda noastră, cât și a Poloniei, fiind achiziționate și de către vecinii de la sud de Dunăre.

„Vânzare mare”, precizează ironic sursa citată. „Statele Unite oferă avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”, spun rușii. Site-ul respectiv continuă și reia narativul fals dezinformându-și cititorii vorbind de faptul că avioanele americane ne-au fost „impuse”.

„Acum a venit rândul Ucrainei care a primit o astfel de ofertă. Anterior, aceste avioane au fost literalmente impuse României și Bulgariei, tot pentru a înlocui aeronavele sovietice”, scrie sursa citată.

Ceea ce omit rușii e că între aliați achizițiile militare nu se impun. Cât despre România, nu ne-a impus nimeni să achiziționăm F-16, a fost doar decizia noastră. Nu doar de natură militară, ci și politică. Dar nu impusă. La fel de bine puteam alege Gripen sau Eurofighter.

Mai mult, după ce s-a vehiculat la vremea respectivă o posibilă licitație, Ministerul Apărării a propus aeronave F-16 second hand. Iar decizia nu a fost impusă, a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării și trimisă mai apoi Parlamentului, forul suprem. Pentru că așa e în democrație.

Și, așa cum s-a tot explicat, faptul că aeronavele nu sunt noi, nu înseamnă că nu sunt performante. Ele au trecut printr-un amplu proces de modernizare, proces care va continua în țară la Aerostar Bacău iar resursa de viață este la jumătate. Nu vorbim de mașini pe care să le etichetăm în funcție de anul fabricației.

 

Parteneriatul cu SUA, cea mai puternică garanție de securitate de care România s-a bucurat vreodată

 

Decizia de a achiziționa F-16 nu a fost impusă ci a ținut și de factorul economic. Cităm din comunicatul CSAT din 2010:  „Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi decizie”.

Așadar, România și-a făcut calculele și a decis că e mai bine să achiziționeze mai multe aeronave second hand decât mai puține noi. 

Bineînțeles, a contat și decizia politică. Achiziționarea de avioane F-16 a sporit interoperabilitatea dintre România și SUA, dar și cu celelalte state membre NATO. Indiferent că le place unora sau nu, SUA sunt principalul pilon de securitate pentru România, într-un moment în care țara noastră se află în cea mai puternică alianță militară din istorie - NATO.

Niciodată România nu a avut asemenea garanții de securitate precum are azi. Și nici acest lucru nu ne-a fost impus. Noi l-am ales, tot prin decizie politică. Din fericire.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Ursula von der Leyen, șefa CE, în vizită oficială în România
Rusia a inițiat acțiuni provocatoare asupra navelor ucrainene din Marea Neagră
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro