Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Hamas: Anexarea unor părţi din Cisiordania echivalează cu o 'declaraţie de război'
25 iun, 16:33
Anexarea unor părţi din Cisiordania va constitui o 'declaraţie de război' împotriva palestinienilor, a avertizat joi braţul armat al Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, transmite AFP.

'Rezistenţa consideră o anexare a Cisiordaniei şi a Văii Iordanului drept o declaraţie de război împotriva poporului nostru şi vom face în aşa fel ca inamicul să-şi muşte degetele', a declarat purtătorul de cuvânt al Ezzedine Al-Qassam Brigades, Abu Obaida. El a făcut aceste declaraţii într-o alocuţiune televizată la canalul Hamas, Al-Aqsa, cu ocazia împlinirii a 14 ani de la capturarea soldatului israelian Gilad Shalit, eliberat cinci ani mai târziu, în 2011, în schimbul punerii în libertate a circa 1.000 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Declaraţia intervine într-un climat încărcat de temeri odată cu apropierea datei - 1 iulie - la care guvernul israelian urmează să-şi anunţe decizia cu privire la implementarea planului american pentru Orientul Mijlociu, transmite Agerpres.

Acest plan prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană, precum şi crearea unui stat palestinian pe un teritoriu substanţial redus. Liderii palestinieni, de la Fatah-ul laic, aflat la putere în Cisiordania, până la Hamas din Fâşia Gaza, au criticat vehement acest plan, denunţat de asemenea de ONU, europeni şi Liga Arabă.

În ultimii ani, Hamas şi Israel s-au confruntat în trei războaie (2008, 2012, 2014). În pofida unui armistiţiu în ultimele luni, cele două tabere se confruntă, ocazional, cu tiruri de rachete trase dinspre Gaza, urmate de lovituri ca represalii din partea armatei israeliene.

Acest armistiţiu, favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, prevede furnizarea de ajutoare în Fâşia Gaza, teritoriu pauperizat cu două milioane de locuitori aflat sub blocadă israeliană. Qatarul a anunţat că prevede o nouă distribuire de ajutoare financiare săptămâna viitoare miilor de familii din enclava palestiniană.

Citește și: Palestina mută și amenință Israelul că va proclama statul palestinian în frontierele dinainte de 1967

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Elicopter IAR-330 Puma al Armatei române, răsturnat în Mali de o furtună violentă
NATO și-a exprimat 'preocupări serioase' cu privire la modul în care au fost desfășurate alegerile în Belarus
Turcia a donat echipament militar forțelor din Kosovo
KGB-ul din Belarus susține că a dejucat un asasinat asupra opozantei Tihanovskaia iar Lukaşenko acuză trei state de orchestrarea protestelor
China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
România cere cu tărie Belarusului încetarea violențelor. Ministrul Aurescu, „foarte îngrijorat” de situația din Belarus
Guvernul Libanului a demisionat în masă în contextul protestelor și presiunilor internaționale
Un fost membru al forțelor speciale acuză Poliția de legături cu clanurile interlope din România
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro