Hurezeanu a discutat cu americanii: SUA nu doar că nu se vor retrage din România, dar își vor mări prezența militară în bazele noastre
Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, în cadrul unui interviu acordat recent, a subliniat că din discuțiile pe care le-a purtat cu partea americană nu doar că SUA nu se vor retrage din România, dar își vor întări prezența în bazele de aici.
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
Totodată, Hurezeanu a subliniat că nu există date despre discuții privind împărțirea în sfere de influenă a lumii la Riad, între americani și ruși.
Șeful diplomației române a precizat că nu a purtat încă un dialog cu Marco Rubio, omologul său american, dar din discuțiile cu senatori bipartizani - democrați și republicani -, precum și din discuțiile cu Keith Kellogg, emisarul american pentru gestionarea războiului împotriva Ucrainei, americanii au precizat că nu au nicio intenție de a se retrage din bazele din Europa de Est și implicit România. Dimpotrivă, prezența lor va crește.
„Keith Kellogg a fost unul dintre primii mei interlocutori, am stat cam o jumătate de oră de vorbă cu el. Erau însă şi mai mulţi senatori de faţă. Senatori republicani, apropiaţi de Trump îndeosebi, cum este de exemplu senatorul Hoyer, care joacă de decenii un rol important în relaţiile Americii cu Estul Europei. Şi el mi-a spus că importanţa Flancului Estic pentru securitatea regională şi americană rămâne intactă şi chiar va creşte. Iar la întrebarea mea, care era şi o formă a dorinţei: Bazele noastre, bazele voastre din România se menţin? Răspunsul lui a fost că se menţin şi chiar îşi vor mări importanţa”, precizat ministrul Emil Hurezeanu, la Prima TV.
Declarația lui Emil Hurezeanu vine pe fondul îngrijorărilor că SUA își vor retrage prezența militară din Europa de Est.
La finalul lunii ianuarie au apărut tot mai multe informații potrivit cărora președintele Donald Trump ar urma să reia un plan pe care l-a avut și în primul său mandat, anume retragerea a mii de soldați americani din Europa.
Mai exact ar fi vorba de 20.000 de soldați americani dislocați în diferite puncte ale bătrânului continent. Presa de peste ocean spune că Trump va urma totodată să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent. Ceea ce se încadrează în viziunea sa tranzacționistă.
În prezent, SUA au aproximativ 65.000 de militari staționați permanent în Europa și alte mii prezenți pe bază de rotație. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, prezența generală americană s-a situat în jurul cifrei de 100.000 de militari.
CITEȘTE ȘI: Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News