Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Impactul tulburărilor din Kazahstan asupra Ankarei și a "lumii turce”
10 ian 2022, 17:53
Tulburările care se înregistrează în Kazahstan sunt de mare importanță pentru Ankara, mai ales că au coincis cu mișcarea turcă în regiunea Asiei Centrale și aprofundarea relațiilor dintre țările de limbă turcă prin intermediul Organizației Statelor Turce.
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook

Ceea ce se întâmplă în Kazahstan a devenit subiect pentru mass media și analiștii turci, care au acuzat "Organizația Gülen" că se află în spatele evenimentelor și, în același timp, și-au exprimat teama de repoziționare a Rusiei în fostul stat din Uniunea Sovietică.

 

O întâlnire viitoare a Organizației Statelor Turce

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat joi cu liderii statelor membre ale Organizației Statelor Turce despre evoluțiile actuale din Kazahstan.

G Ad:

Erdogan l-a anunțat pe omologul său kazah, Kassym-Gumert Tokayev, că Ankara urmărește evoluțiile în curs din Kazahstan și a exprimat solidaritatea țării sale, subliniind sprijinul Organizației Statelor Turce în declarația sa față de statul asiatic. Erdogan a precizat că țara sa este gata să împărtășească cu Kazahstanul tot know-how-ul și expertiza sa tehnică, dacă este necesar.

Organizația (fostul Consiliul Turc) a fost înființată la 3 octombrie 2009 și își propune să dezvolte cooperarea între țările vorbitoare de turcă în multe domenii, inclusiv în educație și comerț.

Pe 11 ianuarie, miniștrii de externe ai Organizației Statelor Turce au programată o întâlnire de urgență pentru a discuta evoluțiile recente din Kazahstan.

 

Influențe externe..Organizația Statelor Turce se află într-o încercare dificilă

 

Expertul în terorism și securitate Goshkin Basbug, într-un interviu pentru ziarul turc "Sabah", a confirmat că protestele care au început la 2 ianuarie au venit cu influențe externe și nu a exclus rolul direct și indirect al Rusiei și Statelor Unite.

El a subliniat că Organizația Statelor Turce trece acum printr-un test foarte dificil, menționând că rezultatul care va fi obținut după acest test poate deschide sau închide ușa lumii turcești în viitor.

Kazahstanul ocupă locul nouă în lume ca suprafață și este o țară bogată în petrol și gaze naturale. Are o populație de 18,6 milioane de locuitori, aproximativ 75 la sută sunt turci kazahi, iar restul provin din minoritățile ruse care trăiesc în general în partea de nord a țării.

Expertul în securitate a afirmat că lăsarea unor astfel de minorități în fosta Uniune Sovietică este cea mai mare strategie rusă din regiune pentru a menține influența acolo. Acesta consider[ că Rusia se află direct în spatele evenimentelor, iar Statele Unite în mod indirect, arătând supărarea Occidentului față de rolul Turciei în regiunea Caucazului și formarea Uniunii Turce, care a pornit din Kazahstan, acuzând "Organizația Gülen" că s-ar afla în spatele alimentării protestelor din cauza a ceea ce el a numit "primăvara turcească" de acolo.

Basbuga afirmat că dacă "lumea turcă" va rămâne tăcută în fața mișcării ruse din Kazahstan, Organizația Statelor Turce se va confrunta cu dificultăți care ar putea duce în cele din urmă la dezintegrarea acesteia și nu a exclus posibilitatea extinderii acestor tulburări în etapele următoare în restul țărilor vorbitoare de limbă turcă.

El a subliniat necesitatea ca Organizația Statelor Turce să intervină direct în ceea ce se întâmplă și să ofere tot felul de sprijin Kazahstanului, țară care este considerată un simbol al unității turce.

Acesta a precizat că la următoarea întâlnire a țărilor organizației ar trebui să se întrebe: De ce Kazahstanul a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă  și nu Organizației Statelor Turce?

 

Kazahstanul era o insulă a stabilității, iar desfășurarea forțelor ruse a reînviat influența Moscovei

 

Analistul turc Burhaneddin Duran a subliniat că, în ciuda retragerii majorărilor de prețuri și a demisiei guvernului, protestele au devenit violente la Almatî pe 4 ianuarie, iar manifestanții au demolat statuia fondatorului țării, Nursultan Nazarbayev, în orașul Taldykorgan, care a adus în minte scena revoluţiilor portocalii și arabe.

El a subliniat că unii cred că ceea ce se întâmplă în Kazahstan, o insulă de stabilitate în regiune, poate genera un "efect de domino" în țările din jur, Turkmenistan, Uzbekistan și Kârgâzstan, pe fondul întrebărilor despre relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

Acesta a afirmat că în epoca lui Nazarbayev și Tokayev, Kazahstanul a ieșit în prim-plan cu politica sa externă multidimensională și oarecum echilibrată față de Rusia, Statele Unite și China, iar dezvoltarea acestei politici, care a început să nu neglijeze lumea turcă și Turcia, odată cu evenimentele recente, a devenit îngrijorătoare.

Duran consideră că desfășurarea forțelor ruse în Kazahstan a reînviat problema influenței Moscovei în această țară și a devenit clar că președintele rus Vladimir Putin nu consideră de fapt Kazahstanul o țară, iar problema este dată de faptul că 20 la sută din populația este de etnie rusă, iar naționaliștii ruși vor să includă o parte din Kazahstan în Rusia. Analistul a remarcat că ziarul francez "Le Monde" a legat protestele de tendința de apropiere kazahă de Turcia.

Acesta a subliniat că ne confruntăm cu o nouă eră de instabilitate în regiune, din Asia Centrală până în Afganistan și Caucaz, iar în această perioadă Turcia poate juca un rol în atingerea stabilității.

 

Ce se cere de la Organizația Statelor Turce?

 

Analistul turc Yusef Kaplan, într-un reportaj în cotidianul "Yeni Şafak", consideră că Rusia face un "joc murdar" în Asia Centrală împotriva eforturilor turce de a unifica lumea turcească.

El a subliniat că ar trebui să existe un rol pentru Organizația Statelor Turce, prin întinderea unei mâini de ajutor Kazahstanului, care ar fi trebuit să ceară ajutor organizației turce și nu Rusiei, dar se pare că situația din teren nu este potrivită pentru acest lucru.

Acesta a declarat că Occidentul, Rusia și China nu se simt confortabile cu puterea în creștere a Turciei și apariția acesteia ca jucător în regiune și, prin urmare, se poate spune că ceea ce se întâmplă în Kazahstan vizează Ankara.

Un alt analist turc, Rahim Er, într-un reportaj pentru cotidianul "Turcia", a afirmat că având în vedere evenimentele din Kazahstan, țările care sunt legate de această problemă sunt Rusia, Statele Unite, China, Ucraina și Turcia.

Demnitarii kazahi au afirmat că liderii atacurilor asupra birourilor guvernamentale, poliției și magazinelor, în recentele tulburări, sunt absolvenți ai Organizației "Gülen", care lucrează acolo de câțiva ani.

Acesta crede că tulburările din țară și intrarea lui "Gülen" și ISIS pe fir sunt în interesul Rusiei și al Statelor Unite și nu trebuie trecut cu vederea că aceste confruntări au avut loc după reînființarea Consiliului Turciei, sub numele de "Organizaţia Statelor Turce".

Acesta a evidențiat rolul  Kazahstanului în înființarea "Organizației Statelor Turce" și faptul că Moscova nu este mulțumită de marea apropiere dintre Ankara și Nur-Sultan, iar "Organizația Gülen" se află într-o stare de declin din cauza acestei apropieri.

Rahim E a făcut referire la acuzațiile conform cărora Moscova cere administrației kazahe să recunoască "anexarea" Crimeei și să accepte limba rusă ca a doua limbă oficială în țară, în timp ce Statele Unite sunt uşurate că accentul Rusiei s-a mutat de pe Ucraina pe Kazahstan.

Analistul turc a întrebat: "Nu ar fi trebuit ca Kazahstanul să ceară ajutorul Organizației Statelor Turce?", adăugând că sprijinul ar trebui oferit de Turcia, menționând că argumentul "distanței" nu este justificat. Dacă Statele Unite mobilizează zeci de mii de soldați, tancuri, artilerie și avioane în Irak și Golf, peste ocean, atunci și Turcia este capabilă să facă acest lucru în Kazahstan.

 

Turcia și țările vorbitoare de limba turcă ar trebui să urmeze o politică prudentă în fața tulburărilor

 

Referitor la Kazahstan, și analistul turc, Barış Dostar, într-un reportaj pentru cotidianul "Cumhuriyet", a indicat că președintele fondator al țării a urmat o politică externă de succes, care a echilibrat puterile regionale, Rusia, China și Statele Unite, și a fost unul dintre pionierii  consolidării lumii turcești şi formării "Organizaţiei Statelor Turce".

El a subliniat că Kazahstanul, în 2015, când Turcia a doborât avionul rusesc, a mediat între Ankara și Moscova și a avut un rol activ în crearea platformei Astana, care a reunit Turcia, Rusia și Iranul în conflictul sirian.

Acesta a evidențiat apartenența Kazahstanului la Uniunea Economică Eurasiatică, la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (influențată de Rusia), precum și că este membru fondator al Organizației de Cooperare de la Shanghai, Nazarbayev reușind să mențină un echilibru între Rusia și China.

Barış Dostar a subliniat că Nazarbayev, în pofida voinței Rusiei, a trecut la alfabetul latin în locul celui chirilic și a urmat o politică pur kazahă.

Analistul a subliniat că lumea afacerilor din Turcia are investiții în sectoare precum energia, construcțiile și alimentația și un număr mare de cetățeni turci locuiesc în Kazahstan, unde se află și Universitatea Ahmed Yasawi.

Acesta a concluzionat că este necesar ca Turcia și țările de limbă turcă să urmeze o politică echilibrată și prudentă într-un limbaj diplomatic sensibil, evitând în același timp declarațiile care ar duce la tulburări, subliniind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Kazahstanului și totodată păstrarea autorităților centrale ale țării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina
Doi congresmeni americani propun desemnarea Taiwanului drept aliat strategic nemembru al NATO
Gerhard Schroeder, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a prezentat Occidentului ''lista de dorințe'' a Rusiei cu privire la Ucraina
SUA nu au cedat. Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan în ciuda tuturor amenințărilor Chinei
Rusia amenință SUA că trece un punct fără întoarcere cu consecințe grave și ruperea relațiilor dacă Moscova e declarată „sponsor al terorismului”
China răspunde SUA. Două portavioane chineze au părăsit bazele și ar putea înconjura Taiwanul în nord și sud înaintea vizitei lui Pelosi
Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă
Serbia și Kosovo - pe un butoi de pulbere. Naumescu: Mâna Rusiei, fără îndoială. O scânteie poate arunca totul în aer
De Ziua Marinei ruse, Putin a anunțat o nouă doctrină navală: SUA şi NATO sunt considerate cele mai mari ameninţări de securitate
Viktor Orban continuă seria declaraţiilor controversate la adresa Occidentului: Statele Unite finanţează războiul. Au oferit Ucrainei circa 50 de miliarde de dolari

Ştiri Recomandate

Premieră în Marea Mediterană: Marea Britanie desfășoară un Grup de luptă la litoral
După Shahed 136, în zona Mării Negre a apărut și un alt tip de dronă iraniană - Mohajer 6
Zi grea pentru Rusia: Sisteme Stinger și Igla ucrainene au făcut ravagii în aviația rusă (Video). Cel mai negru bilanț din ultimele 6 luni
Demonstrație de forță americano-britanică (Video). USS Boone, scufundată după ce a fost lovită în premieră și de rachete Paveway IV lansate de un Eurofighter
Rusia a încercat să introducă în România 14 cetățeni ruși sub identitate profesională falsă. Din motive de securitate națională MAE a anulat vizele
Ucraina se declară „șocată” de decizia Israelului de a nu trimite încă sisteme de apărare antiaeriană
Rușii folosesc un avion de cercetare radioelectronică Tu-214R, recent reparat, pentru a găsi facilități militare ucrainene
Revolte în Iran, cel puțin 41 de morți. Președintele Raisi cere măsuri și mai dure, trei ambasadori străini convocați de Teheran
Tancuri sau obuziere sud-coreene pentru Armata română? Discuții privind producerea de armament sud-coreean în România
Teheranul lansează un atac de artilerie în Kurdistanul irakian. Militanții kurzi, acuzați că ar fi la originea revoltelor care au zguduit Iranul
Kadîrov: Nu e nevoie de mobilizare. Rusia poate să pună sub arme 2.5 milioane de luptători care ar „călca în picioare orice armată a NATO”
Militarii ucraineni l-au informat pe președintele Zelenski despre iminența unor atacuri rusești asupra centrelor de luare a deciziilor
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Numeric Ucraina rămâne superioară Armatei ruse. Gen. Bălăceanu: Introducerea rezerviștilor în luptă, momentul favorabil al lovirii
Lavrov anunță de la tribuna ONU că teritoriile ucrainene anexate vor intra sub doctrina nucleară pentru apărarea teritoriului rus
Foto: Ministerul Apărării din Armenia
EXCLUSIV
Tentativă de invazie în Caucaz. E.S. Sergey Minasyan: Armata azeră a pătruns adânc în teritoriul Armeniei folosind pozițiile din Nagorno-Karabakh
Președintele Iohannis: România, ca parte a NATO, pregătită pentru orice scenariu. Românii să nu intre în panică
Ce se întâmplă după ce, pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană a propus înghețarea fondurilor Ungariei
T-90M, cel mai modern tanc rus, ar putea ajunge în SUA unde va fi analizat. Rușii îi acuză de „trădare” pe cei care au permis captura
Ambasadorul iranian în Ucraina, revocat de Kiev din cauza loviturilor dronelor iraniene Shahed-136. Ucrainenii spun că au doborât șase bucăți
Rusia a început mobilizarea în regiunile ucrainene ocupate, chiar dacă pseudo-referendumurile abia au început
Dronele iraniene au ajuns la Odesa. Rușii au folosit drone Shahed-136 pentru a lovi obiective ucrainene
Polonia îşi pregăteşte industria de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther
China atenționează SUA că dau „semnale periculoase” în privința Taiwanului iar reglementarea pașnică devine tot mai grea
Vasile Dîncu a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la viitoarele programe de înzestrare ale Armatei României
Armata ucraineană a eliberat de sub controlul trupelor ruse localitatea Iaţkivka din regiunea Doneţk
Document care ar fi putut facilita furnizarea de tancuri și transportoare blindate către Ucraina, respins de mai mulţi deputații germani
Charles Michel cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU
Oficialii de la Kremlin amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice.
EXCLUSIV
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar apăsa butonul nuclear. Gen. Bălăceanu: Consecințele pentru ruși ar fi dezastruoase, inclusiv privind susținerea Chinei
Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată
Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina sunt un spectacol propagandistic
Tancurile poloneze, la următorul nivel. Israelienii sunt dispuși să producă sistemul activ de protecţie Trophy în Polonia
SUA a avertizat Rusia, prin canale alternative, cu privire la riscurile utilizării armelor nucleare. Mesajele, trimise constant în ultimele câteva luni
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro