Împrumuturile comune pentru apărare ar putea impulsiona perspectivele pentru Europa şi moneda euro pe două fronturi: ar crea activele mari şi lichide necesare pentru funcţionarea lină a sectorului financiar şi ar îmbunătăţi capabilităţile de apărare, o necesitate pentru orice bloc care ar emite o importantă monedă de rezervă.
Europa ar trebui să pună la comun investiţiile în apărare, a declarat, miercuri, Olli Rehn, membru în consiliul guvernatorilor la Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
În acest mod, ar reduce costurile, ar accelera procedurile şi ar crea noi active financiare sigure care ar impulsiona rolul internaţional al monedei euro, explică oficialul.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a susţinut că politica economică haotică a SUA oferă o şansă pentru ca moneda euro să preia o parte din cota ocupată de dolarul american pe piaţa mondială, dar asta ar cere blocului comunitar să reia procesul întârziat care vizează finalizarea arhitecturii sale financiare.
"Apărarea este, de asemenea, o oportunitate pentru a crea noi active sigure care ar consolida arhitectura financiară a Europei. Dacă decidem că cheltuielile comune cu apărare sunt un bun public, atunci avem nevoie şi de soluţii comune", a declarat Rehn, care este guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, cu ocazia forumului anual al BCE de la Sintra (Portugalia).
Deşi astfel de cheltuieli ar creşte gradul naţional de îndatorare, care este şi aşa mare, UE ar putea crea o Bancă de dezvoltare în domeniul apărării pentru a deţine o parte dintre active, astfel încât să nu împovăreze bugetele naţionale, a susţinut Rehn.
Cu toate că Europa discută de mult timp cum să avanseze cu integrarea pieţelor financiare, Rehn a precizat că paşii curajoşi făcuţi de către noul guvern german îl fac încrezător că ar putea fi făcute, în sfârşit, progrese.
"Sunt încurajat de recentele evoluţii. Decizia Germaniei de a creşte semnificativ cheltuielile cu apărarea şi infrastructura este un moment de cotitură. În plus, decizia ţărilor NATO de a creşte cheltuielile va furniza un important stimul fiscal şi va impulsiona creşterea", a spus Rehn.
În plus, Europa ar trebui să vină cu un calendar clar pentru finalizarea uniunii economiilor şi investiţiilor, şi să încerce să finalizeze procesul până la 1 ianuarie 2028, a mai spus Olli Rehn.
"Contextul actual reprezintă un important moment pentru euro şi nu ar trebui să îl irosim", a apreciat oficialul BCE.
În ceea ce priveşte BCE, Rehn a apreciat că instituţia de la Frankfurt ar trebui să rămână vigilentă, deoarece turbulenţele economice mondiale riscă să creeze o inflaţie volatilă şi ritmul de creştere a preţurilor ar putea depăşi, din nou, ţinta de 2%. "Există riscuri la adresa perspectivei de ambele părţi, dar după părerea mea riscurile de a rămâne sub ţintă sunt mai mari, în special având în vedere că prognozele noastră arată că ritmul de creştere a preţurilor va fi sub ţintă timp de 18 luni", a apreciat Rehn.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News