În Belarus, echipamente militare rusești sunt transferate mai aproape de granița cu Ucraina. Puțin probabil ca Lukașenko să dea curs solicitărilor Moscovei
Un grup independent de jurnalişti de investigaţii din Belarus, cunoscut ca Belaruskiy Hayun, prezintă într-o nou anchetă că Forţele Armate Ruse şi cele belaruse continuă formarea unei structuri militare la granița cu Ucraina. În prezent, cele două armate desfăşoară echipamente militare, inclusiv tancuri, tot mai aproape de graniţa Belarusului cu Ucraina.
Potrivit sursei citate, primele desfăşurări de echipamente militare ai început la 12 decembrie: trupele au plec din poligonul de antrenament Obuz-Lesnovsky (districtul Baranovici, regiunea Brest) spre poligonul de antrenament Brestsky (districtul Brest, regiunea Brest).
În total, sunt transportate 24 de elemente de tehnica militară, inclusiv tancuri T-80, mai multe mortiere, vehicule de comunicații și echipamente alte unor unităţi de geniu. Mass-media ucraineana susţine că unii medicii din Belarus au început să primească "avize de mobilizare", precizează publicaţia ucraineană Militarnyi.
Medicii și asistenții medicali, atât bărbați cât și femei, sunt chemați la centrele militare.
Termenul de pregătire militară este de 10 zile. Sunt cunoscute cazurile în care grupuri întregi de medici sunt alocate unei unități militare.
În plus, după anunțarea mobilizării în Rusia, Ministerul apărării din Belarus a început să verifice datele recruților belaruși.
Rușii continuă să transfere echipamente pe teritoriul Belarusului
Analiștii grupului "Belaruski Gayun" notează că un tren încărcat cu cel puțin 12 tancuri T-72 a plecat de la gara Bui din regiunea Kostroma din Federația Rusă pe 8 decembrie și a ajuns la gara Zaslonovo din regiunea Vitebsk din Belarus pe 10 decembrie.
Se subliniază faptul că poligonul militar Lepelsky este situat în apropierea barii Zaslonovo, locul unde unul dintre grupurile de soldați ai Forțelor Armate Ruse este staționat din octombrie 2022.
La sfârșitul lunii noiembrie, analiștii "Belaruski Gayun" au semnat desfășurarea mai multor sisteme rusești "Tor-M2" pe teritoriul Belarusului. Era vorba despre 15 unități de sisteme de rachete antiaeriene și vehicule ale unor unităţi de geniu.
În dimineața zilei de 12 decembrie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că nu au existat semne ca inamicul pregăteşte formare unor grupuri de luptă la graniţa cu Belarusul.
Puțin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina
Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) este convins că o invazie a Ucrainei de către armata belarusă este extrem de puțin probabilă.
Institutul consideră că presiunea Kremlinului asupra Minskului pentru a sprijini agresiunea rusă în Ucraina face parte dintr-un efort pe termen lung care vizează consolidarea controlului suplimentar asupra Belarusului.
Raportul ISW notează că Rusia a crescut presiunea asupra lui Alexandru Lukașenko pentru a oficializa integrarea Belarusului în statul Uniunii în urma protestelor din Belarus din 2020 și 2021. În special, Rusia a căutat să stabilească o bază militară permanentă în Belarus și să stabilească controlul direct asupra armatei din Belarus și a căutat în mod regulat să-și folosească influența asupra securității și armatei belarus pentru a presa Belarusul să sprijine invazia din Ucraina.
Potrivit ISW, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să întâlnit cu Lukaşenko pe 3 decembrie pentru a consolida în continuare legăturile bilaterale, probabil în contextul Statului Uniunii Ruso-Belorus.
Analiștii institutului cred că este puțin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina. ISW a evaluat anterior că Lukașenko nu are intenția de a intra în război în Ucraina din cauza temerilor ca noi proteste de strada vor începe în Belarus, iar aparatul său de securitate ar putea fi slăbit din cauza implicării în războiul din Ucraina. Analiştii au remarcat că în 2020 şi 2021, Lukaşenko s-a bazat pe forţele armate şi pe serviciile de securitate pentru a înăbuşi protestele populare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News