În premieră de la încheierea Războiului Rece, Rusia condamnă un jurnalist american pentru spionaj. Evan Gershkovich a primit 16 ani de închisoare într-o colonie penală cu „regim sever”
După ce l-a condamnat la 16 ani de închisoare pentru acțiuni de spionaj, Moscova își asigură încă un mijloc de negociere în viitoarele posibile schimburi de prizonieri ce ar putea avea loc între SUA și Rusia.
Jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținut în Rusia, a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală cu „regim sever”.
Evan Gershkovich, primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiul Rece încoace, a fost găsit vinovat.
Gershkovich este condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate de către un tribunal rus, într-un caz pe care guvernul SUA, ziarele și susținătorii săi l-au denunțat ca fiind un fals grosolan.
Un tribunal din Ekaterinburg a anunțat vineri verdictul și sentința de vinovăție, la scurt timp după ora locală 15.00. Procuratura din Rusia a cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru un reporterul Wall Street Journal, potrivit agenției de știri de stat TASS, care a citat informații din instanță.
Justiția rusă, pe post de poliție politică
Tribunalul Basmannîi din Moscova a dispus, zilele trecute, arestarea în lipsă a văduvei lui Alexei Navalnîi, Yulia. Decizia a venit la câteva zile după numirea sa în funcția de președinte al Fundației pentru Drepturile Omului, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în New York.
Împreună cu soțul ei, Yulia Navalnaia are la activ ani de luptă pentru democrație. Imediat după moartea soțului ei, la mijlocul lunii ianuarie, într-o închisoare din nordul Rusiei, Yulia a anunțat că își va continua munca . În prezent, conduce consiliul de supraveghere al Fundației Internaționale Anticorupție, creată de asociații lui Navalnîi din străinătate.
Moscova – Tribunalul Basmanny din Moscova a dispus arestarea în lipsă a văduvei lui Alexei Navalnîi, Julia. Decizia a venit la câteva zile după numirea sa în funcția de președinte al Fundației pentru Drepturile Omului, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în New York. Fundația Rusă pentru lupta împotriva corupției este însă inclusă pe lista organizațiilor extremiste din 2021.
Între timp, soarta unui alt activist de opoziție, jurnalistul Vladimir Kara-Murza, rămâne învăluită în mister. Soția sa, Evghenia, a pierdut contactul cu acesta din 2 iulie și timp de șase zile avocații nu au reușit să obțină permisiunea de a-l întâlni.
Pe 4 iulie, potrivit administrației închisorii, Vladimir Kara-Murza a fost transferat la spitalul din colonia penală Omsk, unde ispășește o pedeapsă de 25 de ani pentru trădare. În urma a două tentative de otrăvire, își amintesc avocații și soția sa, a dezvoltat patologii neurologice care l-ar împiedica să fie reținut.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News