Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În sfârșit rușii pun la treabă noile sisteme S-500 despre care spun că pot doborî F-35. Dar S-500 au și slăbiciuni pe care Ucraina le știe
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Portalul belgian Army Recognition a informat, pe 06.01.2025, că primul regiment rus de sisteme de rachete de apărare antiaeriană  S-500 Prometheus  va avea misiunea de a apăra Podul Crimeea. Această evoluție urmează rapoartelor anterioare ale serviciilor secrete ucrainene de la mijlocul anului 2024, care sugerau că elemente ale S-500 fuseseră deja desfășurate în Crimeea în capacitate experimentală.
sisteme de rachete antiaeriene S-500
sisteme de rachete antiaeriene S-500

Generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse,  a anunțat , pe 18 decembrie 2024, înființarea primului regiment de rachete antiaeriene S-500, marcând integrarea formală a acestui sistem avansat în serviciul operațional.

Se așteaptă ca S-500 Prometheus să servească drept componentă centrală a rețelei de apărare a Rusiei, completând sistemele de apărare antiaeriană S-400 și S-300 existente, extinzând în același timp capacitățile operaționale pentru a contracara amenințările viitoare.

 

Câteva informații de reținut despre S-500 Prometheus, sistemele despre care rușii spun că pot doborî avioane F-35 

 

2. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

Sistemul de rachete de apărare antiaeriană S-500 Prometheus, dezvoltat de concernul Almaz-Antey, este conceput pentru a angaja un spectru larg de amenințări aeriene, inclusiv avioane stealth, cum ar fi F-35, rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete hipersonice și sateliți pe orbita joasă.

Acesta este livrat în două configurații: una pentru apărarea antiaeriană cu rază lungă de acțiune și alta pentru apărarea antirachetă. Sistemul are o rază maximă de acțiune operațională de 600 de kilometri și o capacitate de altitudine de 200 de kilometri, depășindu-i pe predecesorii săi, S-300 și S-400, care sunt limitați la 400 de kilometri și altitudini mai mici.

În timpul testelor din 2019, S-500 a demonstrat o autonomie de 481,2 kilometri, potrivit US Space Intelligence. Acest lucru depășește capacitățile sistemelor americane, cum ar fi Patriot și THAAD, care sunt limitate la o rază de acțiune de aproximativ 200 de kilometri. Fiecare regiment de S-500 cuprinde 12 lansatoare, capabile să detecteze și să angajeze până la zece focoase de rachete balistice care zboară cu viteze de până la șapte kilometri pe secundă. Sistemul are un timp de răspuns de trei până la patru secunde, înregistrând o îmbunătățire față de cele nouă până la zece secunde cerute de S-400.

Sistemul S-500 folosește, între altele, rachetele 77N6-N și 77N6-N1, care sunt special concepute pentru interceptarea cinetică de mare viteză. Testele efectuate în februarie 2024 au confirmat capacitatea sistemului de a intercepta o rachetă R-29RMU2 Sineva, demonstrând capacitatea sa de a angaja ținte hipersonice.

 

Desfășurarea S-500 pentru a apăra Podul Crimeea abordează vulnerabilitățile apărării antiaeriene rusești din regiune. Speculate de ATACMS și Storm Shadow

 

3. Sistem ant... (s-500-prometheus_79037700.jpg)

Desfășurarea S-500 pentru a apăra Podul Crimeea abordează vulnerabilitățile apărării antiaeriene rusești din regiune. Atacurile ucrainene continue folosind rachete avansate furnizate de Occident, cum ar fi ATACMS și Storm Shadow, au vizat sisteme cheie de apărare antiaeriană și centre de comandă din Crimeea.

Aceste lovituri au provocat daune unor facilități precum aerodromul Saki și infrastructura de apărare aeriană din Dzhankoi. Podul Crimeea, o legătură critică pentru transportul de provizii militare între Rusia continentală și Crimeea, a fost, de asemenea, supus unor atacuri anterioare, ceea ce a determinat eforturi sporite pentru a-și întări protecția.

Crimeea are o importanță strategică pentru Rusia datorită locației sale în Marea Neagră, găzduind portul de mare adâncime Sevastopol, care sprijină operațiunile navale rusești și oferă acces la Marea Mediterană. După anexarea sa ilegală în 2014, Crimeea a devenit, de asemenea, o componentă cheie a eforturilor Rusiei de a-și menține influența asupra Ucrainei. Podul Crimeea servește ca o rută logistică critică, permițând transportul de provizii militare și bunuri civile între Rusia și Crimeea. Ucraina încearcă să distrugă podul pentru a perturba aceste linii de aprovizionare, pentru a împiedica operațiunile militare rusești și pentru a contesta capacitatea Rusiei de a menține controlul asupra
regiunii.

De la începutul invaziei ruse în 2022, Ucraina a vizat în mod repetat Podul Crimeei folosind diverse metode, inclusiv nave de suprafață fără pilot, rachete și explozibili, cu scopul de a perturba liniile de aprovizionare rusești și operațiunile militare din Crimeea.

Sistemul S-500 este, de asemenea, echipat pentru a contracara sateliții de pe orbita joasă a Pământului (LEO), care sunt esențiali pentru operațiunile de comunicații, navigație și cercetare ale adversarilor. Această capacitate, combinată cu raza sa lungă de acțiune, îi permite să vizeze amenințări dincolo de spațiul aerian tradițional. Analiștii sugerează că desfășurarea S-500 în Crimeea ar putea pune la încercare capacitatea NATO de a opera în apropierea regiunii, în special având în vedere capacitatea sistemului de a intercepta amenințări aeriene și de rachete avansate.
La nivel internațional, Rusia a oferit Indiei producția comună a S-500.

În timpul vizitei prim-ministrului Narendra Modi la Moscova în 2024, Rusia a reînnoit această propunere, ca parte a eforturilor mai largi de colaborare în domeniul apărării. India nu a luat încă o decizie, probabil cântărind potențialele sancțiuni și implicațiile geopolitice împotriva capacităților sistemului. Importanța potențială a S-500 în competiția de apărare antirachetă este subliniată de comparațiile cu programul de rachete BrahMos, o colaborare anterioară Rusia-India.

 

S-500 are și slăbiciuni. Iar Ucraina le știe

 

4. -imagine fara descriere- (russian_s_500_prometheus_00636100.jpg)

În ciuda caracteristicilor sale avansate, S-500 se confruntă cu provocări operaționale. Forțele ucrainene au schițat strategii pentru a o contracara, inclusiv utilizarea atacurilor coordonate cu rachete, războiul electronic și sistemele aeriene fără pilot. Racheta de croazieră Trembita, proiectată de Ucraina, ar putea fi folosită în atacuri de saturație pentru a copleși interceptorii S-500. Combinarea unor astfel de atacuri cu rachete cu perturbări electronice și operațiuni cu drone poate reduce eficacitatea sistemului.

S-500 Prometheus a fost dezvoltat inițial la sfârșitul anilor 2000, primul său prototip fiind finalizat în 2012. Fazele de testare au continuat în anii 2020, primele modele de pre-producție fiind livrate în 2016. Sistemul include componente radar avansate, cum ar fi radarul de management al luptei 91N6A(M) și radarul de angajare 77T6 ABM, care susțin detectarea și angajarea mai multor ținte simultan. Montat pe familia de vehicule BAZ-6909, S-500 este proiectat pentru mobilitate și desfășurare pe terenuri variate.

Rapoartele indică faptul că această desfășurare marchează începutul integrării S-500 în strategia militară mai largă a Rusiei. Capacitatea sistemului de a ataca amenințări avansate, inclusiv arme hipersonice și avioane stealth, adaugă un nou strat capacităților de apărare antiaeriană și antirachetă ale Rusiei. În timp ce se concentrează inițial pe securizarea infrastructurii cheie, cum ar fi podul din Crimeea, desfășurarea sa mai largă poate influența dinamica militară regională și globală.

Se așteaptă ca sistemul să servească ca o componentă centrală a rețelei de apărare a Rusiei, completând sistemele S-400 și S-300 existente, extinzând în același timp capacitățile operaționale pentru a contracara amenințările viitoare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Statele Unite intenționează să retragă toate trupele din Siria
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Obuzierele britanice AS90, aduse de ucraineni la Pokrovsk. Militar din Brigada 117: Diferența e colosală, ca între Lada și Mercedes E-class
Avansul rușilor încetinește la nivelul din august, iar experții explică ce se întâmplă: ”Ucrainenii au înțeles în sfârșit”
Coloane de mercenari români ies din Congo pe la frontiera cu Ruanda / UPDATE: MAE confirmă că cetățenii români au părăsit zona de conflict
Forțele ucrainene au atacat unul dintre cele mai importante complexe industriale ruseşti (Video): Mai multe drone au lovit rafinăria Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez, a patra ca mărime din Rusia
Zelenski: Vrem ca Trump să fie de partea dreptății, a Ucrainei. Rusia nu se teme de Europa
Soarta bazelor rusești din Siria, incertă. Noul guvern de la Damasc are cereri dure pentru Moscova
Un tanc ucrainean Leopard 2A4 elimină o întreagă coloană blindată rusă în regiunea Donețk (Video)

Ştiri Recomandate

Aflat în vizită la Washington, președintele Duda transmite că prezența SUA în Polonia și Europa Centrală trebuie consolidată
Marea Britanie vrea să strângă șurubul în jurul Rusiei. Plan major de sancțiuni pentru erodarea mașinăriei ruse de război, la trei ani de la invadarea Ucrainei
Rușii își comasează trupe masive în Belarus pentru un exercițiu major cu 13.000 de soldați. Un scenariu care amintește de invadarea Ucrainei de pe direcția Belarus
Blindat amfibiu Saur 2, la Automecanica Moreni. Phot source: Forbes
EXCLUSIV
Motivul real pentru care Armata României a refuzat să cumpere blindate amfibii Saur 2 românești
Olandezii au nave de luptă de ultimă generație „made in Romania”. Nava Den Helder construită la Galați a fost livrată Marinei Olandei
Hamas a eliberat 6 ostatici. Unul din ei e cetățean român și a fost răpit dramatic în timpul cumplitelor masacre asupra Israelului
”Acesta este de-a dreptul terorism”. După ce Ucraina nu a mai prelungit contractul cu Gazprom, rachetele și dronele rusești au paralizat infrastructura de gaze a țării
Ucraina a prezentat în premieră racheta de croazieră care costă cât o mașină second hand cumpărată de români de la o „bătrânică din Germania”
Hurezeanu a discutat cu americanii: SUA nu doar că nu se vor retrage din România, dar își vor mări prezența militară în bazele noastre
Câte bombe de mare precizie GBU-39 cumpără România pentru avioanele F-16. „Sunt suficiente pentru doar câteva zile de război. Probabil e o primă etapă”
Trump a schimbat șeful Statului Major al SUA. Noul șef al Armatei americane e generalul Caine, pilot de avioane de luptă
Keith Kellogg a jucat rolul polițistului bun la Kiev: “Președintele Zelenski este un lider combativ și curajos al unei țări care este în război cu Rusia”
Compania Saab continuă să analizeze posibilitatea furnizării de avioane Gripen către Ucraina - mai întâi second-hand, apoi noi
Dacă SUA nu mai ajută Ucraina, Europa va avea nevoie de până la 350 de miliarde de dolari, iar 30 000 de militari nu sunt suficienți
Un NATO tot îngrijorat a organizat exerciții de luptă pe scară largă în România, pe măsură ce poziția SUA față de Europa se schimbă sub Trump
Forțele Aeriene ale SUA nu renunţă prea uşor la F-22 Raptor: Compania Pratt & Whitney începe modernizarea tuturor motoarelor avioanelor de generaţia a V-a
”Nu schimbăm cursul”. Rubio i-a sunat pe politicieni europeni pentru a calma tensiunile
Negocieri peste capul europenilor. Reuters dezvăluie că oamenii lui Putin și ai lui Trump s-au întâlnit în secret în Elveția în ultimele câteva luni
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
EXCLUSIV
Unde vor fi modernizate la noua configurație M6.6, avioanele F-16 ale României? Vestea bună vine de la Bacău, unde discuțiile avansează
Europenii stau la masa copiilor. Șeful Rheinmetall explică de ce liderii europeni au fost lăsați pe dinafară
EXCLUSIV
România și sferele de influență. O lume multipolară: Cum vor juca SUA, Rusia, Europa sau China? Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Microsoft, susținută de DARPA, anunță un microprocesor cuantic revoluționar. ”Majorana 1” folosește o nouă stare a materiei
”Nu sunt exerciții, sunt testări”. China exersează manevre ce includ aterizări în apropierea Taiwanului, avertizează amiralul american
Administraţia Trump duce presiunile asupra ucrainenilor la următorul nivel? Statele Unite ar fi întrerupt vânzările de arme către Ucraina
Consilierul pentru securitate națională al SUA se declară „dezamăgit” de comunicarea echipei Trump cu Ucraina și apără o diplomație de tip ,,shuttle''
Prima imagine care confirmată utilizarea unui avion F-16AM ucrainean într-o misiune de luptă împotriva forţelor ruse (Foto)
Rachete din ce în ce mai puține: Zelenski avertizează asupra lipsei de Patriot în contextul discuțiilor privind securitatea şi cere aprobare pentru producţia acestora
Rachetele și dronele rusești au lovit infrastructura de gaze a Ucrainei: “Acesta este de-a dreptul terorism”, acuză ministrul ucrainean al energiei
Noul președinte al comitetului militar NATO: Trebuie să ne pregătim de un conflict cu Rusia; Ucraina nu va fi ultima țintă a lui Putin
Propunerea europenilor pentru a calma administraţia Trump: 30 000 de militari din state europene în Ucraina pentru a asigura încetarea focului
Ucraina anunță că nu se va preda și nu va ceda presiunilor. Ucraina va lupta până la final pentru dreptul la propria existență
pixel