Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În timp ce Rusia luptă cu rebeliunea internă, comandantul trupelor terestre din Ucraina anunță: Nu am angajat încă în luptă principala forță militară
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor. 
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei

„Toată lumea vrea să obțină o mare victorie cât mai repede, instantaneu dacă se poate.Și noi la fel. Dar trebuie să fim pregătiți ca acest proces să dureze ceva timp, deoarece există o mulțime de forțe acumulate de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole. Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă și acum analizăm, căutând punctele slabe din apărarea inamicului. Totul este încă înainte.”

Declarația vine oarecum să întărească opiniile potrivit cărora armata ucraineană are pregătite 12 brigăzi pentru ofensivă, dintre care nouă au fost echipate de aliații occidentali, în timp ce doar trei ar fi fost angajate în contraofensivă până acum. 

Syrskyi, în vârstă de 57 de ani, este cel care a condus apărarea Kievului în februarie și martie 2022, în timp ce forțele ruse se îndreptau spre capitala Ucrainei cu misiunea de a decapita conducerea țării. El a fost, de asemenea, creditat cu aplicarea planului de împingere a artileriei ruse suficient de departe de orașul Harkov (nord-est) aflat sub foc constant, înainte ca tot el să fi condus contraofensiva care a spart liniile rusești și a eliberat regiunea mai largă.

Dar, după cum observa recent The Economist, „strălucirea lui Syrskyi se confruntă cu o provocare importantă”.

De luni de zile, s-a vorbit despre contraofensiva „de primăvară” a Ucrainei. Succesele bătăliilor de la Kiev, Harkov și apoi eliberarea nordului regiunii Herson au făcut cetățeanul ucrainean și capitalele occidentale avide de mai multă glorie sau măcar de semne mai clare că, după 16 luni, războiul poate fi castigat.

În urmă cu două săptămâni, contraofensiva mult așteptată a început în est, sub comanda operațională a lui Syrskyi. A fost greu de înaintat, iar progresul este „mai lent decât ne dorim”, observa acesta. 

Rusia și-a continuat propriile ofensive în apropierea orașului Kreminna din regiunea Lugansk, în timp ce marți au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebryansky, la granița regiunii Donețk, a detaliat generalul. „Rușii încearcă încă să preia inițiativa, așa că situația este dificilă”.

Kremlinul a mutat la Bahmut unități din sud, precum Brigada 83 Desant-Asalt, după ce spargerea barajului Kahovka din regiunea Herson aproape că a blocat trecerea fluviului Nipru, necesară pentru ca Ucraina să elibereze teritoriul rămas încă ocupat. 

Nimic din toate acestea nu a fost neașteptat, spune Syrskyi, dar arată că „nu trebuie să subestimăm inamicul”. „Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze direcțiile cele mai periculoase ale mișcărilor noastre și construiește acolo defensive puternice, care sunt destul de greu de pătruns.”

 

Motivație, antrenament și o bună planificare

 

2. Forțele ar... (tanc-armata-ucraina-1_70765900.jpg)

Forțele armate ucrainene

Întrebat despre cheia succeselor Ucrainei în luptele cu Rusia, Syrskyi a evidențiat trei aspecte esențiale: motivația, antrenamentul și planificarea. Motivația și antrenamentul trupelor au permis dominarea unui inamic mai numeros. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici; ne-au depășit mereu numeric.”

„Și al treilea factor este planificarea detaliată a tuturor operațiilor și acțiunilor noastre – pregătirea foarte elaborată. Planificarea arată cât de bine am studiat particularitățile teatrului de acțiuni, cât de bine folosim caracteristicile topografice. Desigur, vedem punctele forte și punctele slabe ale inamicului și trebuie să ținem cont de toate acestea.”

În bătălia de la Kiev, explică generalul, un punct de cotitură a fost atunci când parașutiștii și forțele speciale ruse se apropiau de satul Mosciun din proximitatea nord-vestică a capitalei. Trupele ucrainene aruncaseră în aer podurile care traversau râul Irpin în timp ce se retrăgeau, dar Moshchun rămânea o poartă de intrare.

„Apărarea Mosciunului este un exemplu a ceea ce am spus despre planificarea atentă”, a spus el. „Irpinul se varsă în Marea Kiev [un termen local pentru lacul de acumulare al orașului], deși nivelul său este sub cel al lacului de acumulare. Apa din Irpin este pompată în lac de o stație de pompare puternică. Așa că, realizând că eram depășiți numeric la Mosciun, am făcut o mică deschidere în partea superioară a barajului. Am folosit configurația terenului. Am ridicat ecluzele și am inundat întreaga zonă din fața lui Mosciunului care fusese ocupată de inamic.”

Între timp, eliberarea regiunii Harkov a fost finalizată prin divizarea și impingerea trupelor lui Putin, ca urmare a slăbiciunii observate în liniile rusești din apropierea orașului Balakliia, la începutul verii trecute. La acea vreme, Syrskyi acorda prioritate împingerii rușilor mai departe de orașul Harkov, iar mai târziu în acea toamnă a continuat să exploateze ceea ce învățase în lunile de confruntări.

„Ei bine, acesta este un proces continuu – procesul de căutare”, spune el. „Toată lumea continuă să învețe, inamicul învață și noi la fel. Putem vedea tot timpul cum inamicul își schimbă tactica. Dacă luăm ca exemplu Wagner, aș putea să vă spun exact cum și-au ajustat tactica. Dacă la început au desfășurat unități de dimensiunea unei companii sau a unui detașament pentru a ne asalta pozițiile, mai târziu și-au ajustat dimensiunile, dispunerile și modul de angajare în luptă... Toți își trag concluziile și nimeni nu vrea să se lase păcălit în același fel de două ori.”

 

Marea diferență de abordare este ce privind protecția trupelor

 

3. Sursă foto... (armata-ucraina-parasutisti-soldati_92651400.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

Deși nici Ucraina, nici Rusia nu fac publice pierderile lor pe câmpul de luptă, Syrskyi afirmă că există o mare diferență între modul cum este valorizată viața umană de cele două părți. „Acțiunile grupului Wagner au fost surprinzătoare pentru noi, deoarece a reușit să-și obțină succesele cu un număr relativ nesemnificativ de trupe. Acum știm că succesul lor s-a bazat pe frică. Puteai fi împușcat pe loc dacă părăseai câmpul de luptă și nu îți îndeplineai misiunea.“

Subliniind că valorizarea vieții militarilor este esențială pentru el, generalul ucrainean a precizat că, așa cum a anunțat șeful Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, pierderile părții ruse “depășesc pierderile noastre cu 7,5 la 1. Aceasta este eficiența pentru tine. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată luăm în considerare numărul de pierderi pe care le anticipăm – pentru că sunt inevitabile – și apoi facem tot ce putem pentru a minimiza acest număr.”

Syrskyi a mai declarat  că este recunoscător Marii Britanii pentru sprijinul acordat și prin furnizarea tancurilor Challenger 2. Acestea sunt folosite la antrenament și sunt încă ținute în rezervă, o rezervă a cărei dimensiune „este un mare secret”, după cum a precizat zâmbind comandantul Forțelor Terestre Ucrainene.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

IDF a lovit luni ținte din Siria: Depozite de armament și zeci de aeronave pentru a preveni eventuala utilizare a acestora de către forțe ostile
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
Dosarul Siria, în ultimele săptămâni ale administrației Biden: SUA, hotărâte să împiedice renașterea Statului Islamic și fragmentarea Siriei
Trupele ruse au avansat puternic în Ucraina în luna noiembrie: Rusia a cucerit de aproape cinci ori mai mult teritoriu ucrainean în ultima lună decât în tot anul trecut
Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO
”Sea Baby” multirol: Drone navale ucrainene au angajat aeronavele și ambarcațiunile rusești folosind mitraliere de calibru mare
Israelul a lansat un atac devastator asupra bazei aeriene Mezzeh din Damasc (Foto/Video)
F-16 nu-i ca MiG-29: Ucraina dezvăluie că a folosit F-16 împotriva Rusiei într-o misiune în care „MiG-29 s-ar fi dezintegrat”
Trump cere încetarea focului și spune că și Ucraina a pierdut 400.000 de soldați în războiul declanșat de Rusia. Zelenski îl contrazice și avansează cifra de 43.000
Iranul îl critică pe Bashar al-Assad fugit în Rusia și dă vina pe Armata Siriei pentru căderea fulgerătoare a regimului
„Prețul pentru prostia lui Putin”. SUA anunță că Rusia a pierdut cel puțin 700.000 de soldați și a irosit peste 200 de miliarde de dolari în război
Căderea regimului Assad. Americanii au lovit mai multe ținte ISIS din centrul Siriei / Armata israeliană a dislocat forţe în partea siriană a Înălţimilor Golan
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Rusia va disloca pentru prima în afara țării Oreshnik, racheta balistică lansată cu mare fast împotriva Ucrainei. Producția va fi de asemenea intensificată
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Rusia atacă Siria și de pe mare din Mediterană. Un submarin și două fregate au lovit cu rachete de croazieră Kalibr
Siria, terenul de încercare al Kremlinului pentru războiul din Ucraina: De la rotația generalilor, la testarea de noi arme rusești
Rebelii sirieni au capturat orașul-cheie Hama. Armata lui Assad a reușit să fugă
Blinken: Ucraina trebuie să ia decizii dureroase privind mobilizarea pentru a opri avansul Rusiei pe Frontul de Est
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Sudanul acuză Emiratele Arabe Unite că au furnizat drone de atac principalei grupări paramilitare care acționează în interiorul statului african
Cine sunt militanții care preiau controlul asupra teritoriului din Siria?
Rușii au lansat în Mediterană rachete hipersonice Kinjal de pe MiG-31 și Zircon de pe nave. Mesaj pentru ca aliații să stea departe de Siria?
Rusia anunță că va arunca în luptă încă 300.000 de soldați. Armata rusă repetă aceiași pași din 2021 care au dus apoi la invadarea Ucrainei
Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel