Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În timp ce Rusia luptă cu rebeliunea internă, comandantul trupelor terestre din Ucraina anunță: Nu am angajat încă în luptă principala forță militară
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor. 
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei

„Toată lumea vrea să obțină o mare victorie cât mai repede, instantaneu dacă se poate.Și noi la fel. Dar trebuie să fim pregătiți ca acest proces să dureze ceva timp, deoarece există o mulțime de forțe acumulate de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole. Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă și acum analizăm, căutând punctele slabe din apărarea inamicului. Totul este încă înainte.”

Declarația vine oarecum să întărească opiniile potrivit cărora armata ucraineană are pregătite 12 brigăzi pentru ofensivă, dintre care nouă au fost echipate de aliații occidentali, în timp ce doar trei ar fi fost angajate în contraofensivă până acum. 

Syrskyi, în vârstă de 57 de ani, este cel care a condus apărarea Kievului în februarie și martie 2022, în timp ce forțele ruse se îndreptau spre capitala Ucrainei cu misiunea de a decapita conducerea țării. El a fost, de asemenea, creditat cu aplicarea planului de împingere a artileriei ruse suficient de departe de orașul Harkov (nord-est) aflat sub foc constant, înainte ca tot el să fi condus contraofensiva care a spart liniile rusești și a eliberat regiunea mai largă.

Dar, după cum observa recent The Economist, „strălucirea lui Syrskyi se confruntă cu o provocare importantă”.

De luni de zile, s-a vorbit despre contraofensiva „de primăvară” a Ucrainei. Succesele bătăliilor de la Kiev, Harkov și apoi eliberarea nordului regiunii Herson au făcut cetățeanul ucrainean și capitalele occidentale avide de mai multă glorie sau măcar de semne mai clare că, după 16 luni, războiul poate fi castigat.

În urmă cu două săptămâni, contraofensiva mult așteptată a început în est, sub comanda operațională a lui Syrskyi. A fost greu de înaintat, iar progresul este „mai lent decât ne dorim”, observa acesta. 

Rusia și-a continuat propriile ofensive în apropierea orașului Kreminna din regiunea Lugansk, în timp ce marți au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebryansky, la granița regiunii Donețk, a detaliat generalul. „Rușii încearcă încă să preia inițiativa, așa că situația este dificilă”.

Kremlinul a mutat la Bahmut unități din sud, precum Brigada 83 Desant-Asalt, după ce spargerea barajului Kahovka din regiunea Herson aproape că a blocat trecerea fluviului Nipru, necesară pentru ca Ucraina să elibereze teritoriul rămas încă ocupat. 

Nimic din toate acestea nu a fost neașteptat, spune Syrskyi, dar arată că „nu trebuie să subestimăm inamicul”. „Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze direcțiile cele mai periculoase ale mișcărilor noastre și construiește acolo defensive puternice, care sunt destul de greu de pătruns.”

 

Motivație, antrenament și o bună planificare

 

2. Forțele ar... (tanc-armata-ucraina-1_70765900.jpg)

Forțele armate ucrainene

Întrebat despre cheia succeselor Ucrainei în luptele cu Rusia, Syrskyi a evidențiat trei aspecte esențiale: motivația, antrenamentul și planificarea. Motivația și antrenamentul trupelor au permis dominarea unui inamic mai numeros. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici; ne-au depășit mereu numeric.”

„Și al treilea factor este planificarea detaliată a tuturor operațiilor și acțiunilor noastre – pregătirea foarte elaborată. Planificarea arată cât de bine am studiat particularitățile teatrului de acțiuni, cât de bine folosim caracteristicile topografice. Desigur, vedem punctele forte și punctele slabe ale inamicului și trebuie să ținem cont de toate acestea.”

În bătălia de la Kiev, explică generalul, un punct de cotitură a fost atunci când parașutiștii și forțele speciale ruse se apropiau de satul Mosciun din proximitatea nord-vestică a capitalei. Trupele ucrainene aruncaseră în aer podurile care traversau râul Irpin în timp ce se retrăgeau, dar Moshchun rămânea o poartă de intrare.

„Apărarea Mosciunului este un exemplu a ceea ce am spus despre planificarea atentă”, a spus el. „Irpinul se varsă în Marea Kiev [un termen local pentru lacul de acumulare al orașului], deși nivelul său este sub cel al lacului de acumulare. Apa din Irpin este pompată în lac de o stație de pompare puternică. Așa că, realizând că eram depășiți numeric la Mosciun, am făcut o mică deschidere în partea superioară a barajului. Am folosit configurația terenului. Am ridicat ecluzele și am inundat întreaga zonă din fața lui Mosciunului care fusese ocupată de inamic.”

Între timp, eliberarea regiunii Harkov a fost finalizată prin divizarea și impingerea trupelor lui Putin, ca urmare a slăbiciunii observate în liniile rusești din apropierea orașului Balakliia, la începutul verii trecute. La acea vreme, Syrskyi acorda prioritate împingerii rușilor mai departe de orașul Harkov, iar mai târziu în acea toamnă a continuat să exploateze ceea ce învățase în lunile de confruntări.

„Ei bine, acesta este un proces continuu – procesul de căutare”, spune el. „Toată lumea continuă să învețe, inamicul învață și noi la fel. Putem vedea tot timpul cum inamicul își schimbă tactica. Dacă luăm ca exemplu Wagner, aș putea să vă spun exact cum și-au ajustat tactica. Dacă la început au desfășurat unități de dimensiunea unei companii sau a unui detașament pentru a ne asalta pozițiile, mai târziu și-au ajustat dimensiunile, dispunerile și modul de angajare în luptă... Toți își trag concluziile și nimeni nu vrea să se lase păcălit în același fel de două ori.”

 

Marea diferență de abordare este ce privind protecția trupelor

 

3. Sursă foto... (armata-ucraina-parasutisti-soldati_92651400.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

Deși nici Ucraina, nici Rusia nu fac publice pierderile lor pe câmpul de luptă, Syrskyi afirmă că există o mare diferență între modul cum este valorizată viața umană de cele două părți. „Acțiunile grupului Wagner au fost surprinzătoare pentru noi, deoarece a reușit să-și obțină succesele cu un număr relativ nesemnificativ de trupe. Acum știm că succesul lor s-a bazat pe frică. Puteai fi împușcat pe loc dacă părăseai câmpul de luptă și nu îți îndeplineai misiunea.“

Subliniind că valorizarea vieții militarilor este esențială pentru el, generalul ucrainean a precizat că, așa cum a anunțat șeful Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, pierderile părții ruse “depășesc pierderile noastre cu 7,5 la 1. Aceasta este eficiența pentru tine. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată luăm în considerare numărul de pierderi pe care le anticipăm – pentru că sunt inevitabile – și apoi facem tot ce putem pentru a minimiza acest număr.”

Syrskyi a mai declarat  că este recunoscător Marii Britanii pentru sprijinul acordat și prin furnizarea tancurilor Challenger 2. Acestea sunt folosite la antrenament și sunt încă ținute în rezervă, o rezervă a cărei dimensiune „este un mare secret”, după cum a precizat zâmbind comandantul Forțelor Terestre Ucrainene.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Informațiile ucrainene au spart serverele Aviației civile ruse: Documentele obținute arată că s-au triplat zborurile cu probleme / Aproape 70% din flotă a făcut mentenanța în Iran
Rușii lansează al treilea val de asalturi pe frontul Avdiivka (Foto/Video): Militarii ucraineni mențin cu fermitate linia de apărare
Distrugătorul american Thomas Hudner atacat din Yemen cu mai multe drone. Toate au fost doborâte
Nici Occidentul nu a călcat accelerația. Președintele Cehiei numește motivele pentru care contraofensiva Ucrainei nu a avut rezultate spectaculoase
Hamas susține că armistițiul de 4 zile cu Israelul intră în vigoare de joi. 50 de ostatici eliberați pentru 300 de prizonieri palestinieni
F-16 nu este un panaceu pe frontul din Ucraina, iar șeful Pentagonului le-a oferit ucrainenilor o explicaţie în acest sens
Armata ucraineană nu slăbește presiunea asupra Peninsulei Crimeea. Rușii susțin că au distrus patru drone maritime în partea de vest a Mării Negre
Armata Israelului a dislocat 100.000 de militari la granița cu Libanul. SUA îl temperează pe Netanyahu
Rusia refuză orice coexistență cu actualul regim din Ucraina și spune că are capacitatea de a rezista NATO „oricât va fi nevoie”
 Submarinul cu rachete balistice din clasa Ohio, USS Michigan / US Navy, flickr,  Lt. Tyheem Sweat
EXCLUSIV
Submarin nuclear din clasa Ohio cu rachete Tomahawk, dislocat de SUA în zona Orientului. Ben Hodges: De obicei nu anunțăm așa ceva. A fost intenționat
"Locomotiva" germană s-a urnit mai târziu, dar acum duce greul: Berlinul anunță încă 4 sisteme IRIS-T pentru Ucraina, într-o nouă tranșă de 1,3 miliarde de euro
Armata israeliană a capturat un sistem iranian de rachete Badr-3 în Gaza (Foto/Video)
După ce a început să primească arme din Occident, Armenia va livra Ucrainei tehnică militară de producție sovietică
Sistemul rusesc de război electronic Polye-21 blochează proiectilele Excalibur M982 de 155 mm trase de ucrainenii
Războiul electronic din Ucraina: Dronele germane le-au dat bătăi de cap rușilor care au creat „o bulă de unde radio”. Producătorul a adaptat UAV-urile
Erdogan își continuă derapajele împotriva Israelului. Turcia cere și ca „problema nucleară israeliană” să nu fie trecută cu vederea
Cum a transferat Polonia în secret Ucrainei MiG-29. Avioanele, demontate pe bucăți și lăsate într-o pădure de la granița cu Ucraina
Sprijin „neclintit” pentru Ucraina. SUA promit Armatei Ucrainei sprijin pentru nevoile militare urgente ale Kievului
Ucrainenii au aruncat în luptă mai multe IFV-uri Bradley și tancuri Leopard 2 pentru a apăra Avdiivka (Video)
Vești bune din Sud: Ucraina a împins armata rusă de ocupație până la 8 kilometri adâncime pe malul stâng al Niprului
Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă
Joe Biden: Autoritatea Palestiniană (Fatah) ar trebui să guverneze Fâșia Gaza și Cisordania după război. Lucrăm la soluția celor două state
Rușii spun că au interceptat rachete Neptun și drone maritime lansate de Ucraina spre Crimeea. O dronă Global Hawk a SUA ar fi cules informații despre antiaeriana rusă 
Bătălia din Gaza: Israelul a ajuns la spitalul Al Shifa. IDF neagă că a dat ultimatum pentru evacuarea spitalului
Intrarea Israelului în Gaza: Cinci state semnatare ale tratatului Curții Penale Internaționale cer o anchetă privind „situația din statul Palestina”
Situația se complică pentru ruși: Pușcașii marini ucraineni fac progrese de-a lungul malului estic al Niprului
Cine mișcă-n front, merge la închisoare. Cel mai recent exemplu arată de ce Putin are zero opoziție: 7 ani de carceră pentru câteva hârtii anti-război
Forţele ucrainene pentru operaţii speciale publică noi imagini din timpul operaţiunilor desfăşurate în Peninsula Crimeea (Video)
Conflictul din Ucraina a forțat Rusia să-și reorganizeze Forțele Armate. În ultimul an și jumătate, Moscova a încercat să-şi transforme armata
Netanyahu trebuie să demisioneze imediat, insistă liderul opoziției israeliene, Yair Lapid

Ştiri Recomandate

Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război lung, iar aliații săi ar trebui să treacă la o politică de „izolare” a Rusiei
U.S. Space Force pregăteşte naveta spațială fără echipaj X-37B pentru o nouă lansare pe orbită
Ucraina solicită Statelor Unite să-i ofere noi tipuri arme: Pe listă sunt sistemele THAAD şi avioanele de transport C-17 Globemaster
Şeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei: Ucraina va deveni un al doilea Vietnam pentru SUA
Vladimir Putin a mers în Emiratele Arabe Unite pentru a spăla eticheta de paria global și a consolida legăturile comerciale
După o pauză prelungită, rușii au lovit din nou porturile ucrainene de la Dunăre. Mai multe explozii au fost semnalate la Izmail și Reni
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Un atac masiv asupra podului Kerci ar putea avea un impact decisiv asupra războiul din Ucraina: Rachetele ATACMS și Taurus sunt considerate o soluţie
Congresul SUA a refuzat adoptarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina şi Israel
Biden e dispus să facă compromisuri pe migrație pentru a obține finanțare suplimentară pentru Ucraina. Pentagonul mai are la dispoziție doar 1,8 miliarde pentru Kiev
Israelul a încercuit în Gaza casa lui Yahya Sinwar, liderul Hamas. David Maxim: Nu ar trebui să doarmă cu ochii închiși nici liderii din Qatar sau Turcia. Dar nu îi va ajuta nici asta
China a „descoperit” că poate doborî noul bombardier B-21 de generația a 6-a al SUA cu arme hipersonice și AI. Războiul real nu e însă simulare
Erdogan aplică metoda ”schimbului de prizonieri” și cere pe șleau aprobarea vânzării de F-16 la schimb cu votul Turciei pentru acceptarea Suediei în NATO
”Nu își mai fac iluzii. De la spital, direct în prima linie”. Numărul militarilor ruși care încearcă să dezerteze crește semnificativ
Secretarul de stat al SUA: Senatul ar deschide cutia Pandorei şi ar facilita continuarea agresiunii ruse dacă nu aprobă ajutorul pentru Ucraina
Zaharova reiterează obiectivul invadatorului rus și condițiile păcii: O Ucraină neutră și amputată
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, inclusiv generali cu 4 stele din Armata SUA
Rusia încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina înainte de efectuarea unui nou atac în primăvară
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
Italia se va retrage din Inițiativa Belt and Road a Chinei
Polonia pregătește un răspuns militar la militarizarea enclavei ruse Kaliningrad: Atenţia este îndreptată către coridorul Suwalki
Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat când vor apărea primele avioane F-16 pe cerul Ucrainei: Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România
Turcia a respins planul Israelului privind o zonă tampon pentru Gaza după război. Israelul a transmis planul mai multor state musulmane
Franța încearcă să convingă Marocul să îi construiască satelitul de spionaj atribuit inițial Israelului. Macron intervine oportun în sprijinul companiilor franceze
Forțele Aeriene Ucrainene anunță doborârea unui bombardier rusesc Su-24M în partea de vest a Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor
Misiune complexă a unei drone americane RQ-4B în zona Mării Negre. Deși a început cu o serie de probleme tehnice, zborul a fost finalizat, inclusiv în spațiul aerian românesc
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Ministrul Tîlvăr: Ne așteptăm să primim la timp tehnica militară din SUA. Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă
Când UE dă rateuri, Finlanda ia problema pe cont propriu și crește producția de muniție pentru Ucraina
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Spania comandă sisteme de drone SIRTAP de la Airbus în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”