Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
După cum a informat portalul rus de propagandă topwar.ru, pe 16.05.2022, ceremonia de arborare a drapelului Sfântului Andrei la bordul navei s-a desfășurat, la Sevastopol, la începutul lunii mai. Având în vedere faptul că pe teritoriul Ucrainei este în curs de desfășurare o operație militară specială a Rusiei, ceremonia a fost organizată în regim închis.
Construită la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, Serghei Kotov este a patra navă de patrulare Proiect 22160 dintr-o serie de șase nave de acest tip destinate FRMN. Construcția acesteia a început pe 08 mai 2016 și a fost lansată la apă pe 29 ianuarie 2021. Testele de marș au fost începute în luna octombrie 2021 la Novorossiysk, iar în luna decembrie a anului trecut nava a fost mutată la Sevastopol, unde a continuat procesul de testare.
Potrivit informațiilor disponibile din sursele publice, nava a fost introdusă în compunerea marii unități de nave din cadrul Bazei Navale Novorossiysk, unde se mai află în serviciul de luptă alte trei nave din această serie: Vasili Bykov (20 decembrie 2018), Dmitri Rogachev (11 iunie 2019) și Pavel Derzhavin (27 noiembrie 2020). A cincea și a șasea navă de acest tip, Viktor Veliky și Nikolai Sipyagin, se află în construcție la Zelenodolsk.
Navele de patrulare (corvete) ale Proiectului 22160 au un deplasament de 1.700 de tone și sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 30 de noduri. Distanța de navigație a acestora este de 6.000 de mile, iar autonomia de 60 de zile. Echipajul este format din 80 de membri, iar la bordul navelor poate fi ambarcat un elicopter Ka-27PS. În calitate de arme standard, corvetele dispun de o instalație de artilerie, un sistem de rachete antiaeriene și mai multe mitraliere. La bordul acestora sunt prevăzute locașuri pentru amplasarea de diverse module (rachete, război electronic și altele), în funcție de misiunile îndeplinite.
Comentariul autorului: Inițial, era planificată introducerea navei de patrulare Serghei Kotov în dotarea FRMN până la sfârșitul anului 2021. Însă, testele acesteia nu au fost finalizate la timp, iar livrarea către beneficiar a fost întârziată cu câteva luni.
Nava de patrulare Serghei Kotov este a 17-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN. Între acestea se află șase submarine Proiect 636.3, trei fregate Proiect 11356P, patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și patru nave de patrulare Proiect 22160.
Probabil, în scurt timp, se vor alătura FRMN încă două platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv prima navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800, Tsiklon, și submarinul Alrosa, care a fost reparat și modernizat la Sevastopol.
În ceea ce privește ultimele două nave de patrulare Proiect 22160 destinate FRMN, Viktor Veliky și Nikolai Sipyagin, trebuie spus faptul că predarea lor este planificată pentru 2022 și 2023. La sfârșitul acestui proces, Brigada 184 Nave Pază Raion Maritim din Novorossiysk va dispune de șase nave de acest tip.
Fotografiile postate de reprezentanții FRMN confirmă faptul că de pe navele de luptă din compunerea flotei au fost șterse semnele de indentificare (numerele de bord și denumirile navelor).
Acest lucru este valabil pentru toate navele rusești din Marea Neagră, inclusiv navele de desant aduse în sprijin de la Flota de Nord și Flota din Marea Baltică. O fotografie făcută pe 15 aprilie 2022 la Sevastopol cu nava mare de desant Minsk a Flotei din Marea Baltică arată că pe părțile laterale ale navei nu se mai află niciun semn de identificare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News