Explozia de la bordul submarinului nuclear AS-31 Losharik. Rusia vrea să-l readucă în serviciul forţelor navale
După o lungă perioada de întârzieri, combustibilul radioactiv, dar şi alte elemente ale reactorului nuclear, au fost scoase de la bordul submarinul AS-31, supranumit Losharik. AS-31 este un submarin nuclear pe care Rusia îl folosea în misiuni de cercetare la mare adâncime, în Marea Barents, dar la bordul căruia, în anul 2019, a avut loc o explozie care a luat viaţa a 14 marinari ruşi.
Publicaţia The Barents Observer relatează că elemente ale reactorului nuclear, cât şi combustibilul radioactiv uzat, sunt acum scoase din reactor. Aceste operaţiuni reprezentând o primă etapă din procesul de modernizare şi reparare a submarinului nuclear AS-31.
La 1 iulie 2019, submarinul nuclear rusesc rus de AS-31, poreclit Losharik, care nu are arme la bord şi poate ajunge la o adâncime de 6.000 de metri, dar pe care forţele navale ruse îl foloseau în timpul unor cercetări ale reliefului subacvatic pentru depistarea unor mijloace tehnice speciale în Marea Barents, a fost implicat într-un accident care a luat viaţa a 14 marinari ruşi – la bordul său având loc o puternică explozie.
După accident, AS-31 a fost transportat la Zvezdochka, o parte a corporației de stat rusești United Shipbuilding Corporation și cel mai mare centru de reparații navale din Rusia, situat în Severodvinsk, pe coasta Mării Albe.
În lună martie a acestui an, specialiștii din șantier au finalizat etapa de extragere a nucleului reactorului nuclear de pe submarinul AS-31 Losharik.
Iniția, submarinul Losharik trebuia să fie reparat în 2020, cu toate acestea, reconstrucția a fost amânată și reprogramată pentru anul 2021. Potrivit agenției de știri TASS, operațiunea a durat aproximativ o lună și a decurs fără probleme.
O sursă din Ministerul rus al Apărării a declarat pentru TASS, sub protecţia anonimatului, ca acum începe etapa de reparare şi modernizare a submarinului AS-31 Losharik.
Sursa citată mai precizează că reactorul nuclear în sine, care propulsează submarinul, nu va fi înlocuit, deoarece nu a fost avariat în urma exploziei, dar va fi schimbat combustibilul radioactiv din acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News