Încetarea focului în prima zi de mandat. Echipa lui Trump negociază cu Biden și cu ucrainenii sfârşitul războiului
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și echipa sa au purtat discuții cu Casa Albă și oficiali ucraineni, ca parte a unui efort comun de a găsi o modalitate de a pune capăt războiului declanșat de Rusia, relatează NBC News , citând surse bine informate.
Președintele ucrainean volodimir Zelenski, după întrevederea cu Donald Trump. Photo source: Captură video Volodimir Zelensky @OfficialFacebook
Consilierii și candidații lui Trump pentru funcții cheie în administrația sa, care au opinii diferite cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu au prezentat încă Kievului un plan de pace conceptual sau concret, spun sursele publicației.
„Trump este foarte serios în ceea ce privește obținerea unui încetare a focului în prima zi a președinției sale”, a spus o sursă familiarizată cu situația.
Donald Trump va avea mai multe atuuri în mânecă împotriva Rusiei în viitoarele negocieri pentru încetarea focului în războiul din Ucraina. Ele i-au fost furnizate chiar de actualul președinte Joe Biden, care a permis Ucrainei să folosească arme americane în adâncul teritoriului rus și, în același timp, a promis un ajutor suplimentar Kievului în valoare de miliarde de dolari în ultimele săptămâni.
Deși Trump critică aspru decizia lui Biden de a autoriza lovituri în adâncul teritoriului rusesc, consilierii săi salută inițiativa, pentru că cred că le va oferi republicanilor putere de negociere, au declarat surse pentru The Wall Street Journal (WSJ).
Același lucru este valabil și pentru ajutorul sporit pe care Biden îl alocă Ucrainei înainte de a-l preda lui Trump în dimineața zilei de 20 ianuarie. De exemplu, la sfârșitul lunii decembrie, SUA au anunțat un pachet de arme în valoare de peste 700 de milioane de dolari.
Potrivit unor surse, întâlnirile și discuțiile recente dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenskii, Trump și consilierii acestora au fost constructive.
NBC News subliniază că în prezent nu se știe dacă echipa Trump a comunicat cu Kremlinul în ceea ce privește Ucraina. „Nu vreau să spun nimic despre asta pentru că nu vreau să fac nimic care ar putea interfera cu negocierile”, a spus Trump.
Europa, rol principal în menținerea păcii
Secretarul general al NATO Mark Rutte, care a anunțat vineri că convoacă o întâlnire privind încetarea focului în războiul din Ucraina pentru miercurea viitoare la Bruxelles, sugerează, de asemenea, că există discuții despre o încetare a focului cu ușile închise. Pe lângă oficialul NATO, vor participa președintele ucrainean Zelenski, omologul său polonez Andrzej Duda sau șefii Consiliului European Antonio Costa și Comisia Europeană Ursula von der Leyen.
Săptămâna trecută, Trump a spus că soldații din țările europene ar trebui să supravegheze respectarea unei posibile încetări a focului în Ucraina. Totuși, nu a exclus ca SUA să fie implicate în acest aranjament, chiar dacă nu ar fi sub formă de prezență militară.
Pe lângă faptul că dorește ca Europa să supravegheze încetarea focului, Trump a cerut și bătrânului continent să discute mai mult cu China. El speră că Beijingul va putea pune mai multă presiune asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, pe care el însuși l-a început fără niciun motiv.
Rusia pune presiune prin lovituri masive
De cealaltă parte, seria de lovituri ale Rusiei asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei face parte dintr-o campanie mai amplă de „ înghețare” Ucrainei iarna și de a forța Occidentul să ia decizii politice favorabile Kremlinului, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului ( ISW).
Scopul este de a forța țările occidentale să înceapă negocieri cu privire la pacea în Ucraina.
Amintim că, în dimineața de vineri, după un atac nocturn al a aproape 200 de UAV-uri, Rusia a atacat masiv Ucraina cu peste 90 de rachete, atât balistice, cât și de croazieră, inclusiv Kalibr, Kinjal, Kh-101 etc. Ținta principală a fost instalațiile energetice ucrainene, fiind vizate probabil și ținte militare.
De asemenea, în dimineața de sâmbătă, 14 decembrie, armata rusă a atacat Ucraina cu 132 de drone de atac, la momentul redactării acestui material, atacul fiind încă în desfășurare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News