Infranstructura militară, un obiectiv major al I3M. Iohannis: Legarea Constanței de Gdansk (Polonia) - un proiect emblematic
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că potenţialul regiunii este enorm şi că este nevoie ca proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii să continue prin implicarea şi a altor state ale UE, dar şi din Balcanii de Vest. Inclusiv infrastructură militară.
"Potenţialul regiunii este enorm. Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând şi alte state membre ale Uniunii, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică”, a precizat Klaus Iohannis.
El a afirmat că atragerea investiţiilor este o temă foarte importantă de discuţie a Forumului, fie că este vorba despre domeniul transport, despre cel al energiei sau domeniul digital.
"Una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. De aceea, dezvoltarea interconectărilor strategice este esenţială pentru securitatea economică şi consolidarea rezilienţei spaţiului Iniţiativei celor Trei Mări.
Conectarea Constanței de Gdansk, un obiectiv politic major al I3M
În circumstanţele actuale, consolidarea conectivităţii civile, dar şi militare între nordul şi sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic", a spus şeful statului.
Iohannis a menţionat că, în contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale.
"Constanţa este un reper şi pentru un proiect emblematic de infrastructură al Iniţiativei - calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanţa de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susţinut - o nouă legătură de autostradă între nordul şi sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Iniţiativei", a afirmat Iohannis.
Şeful statului a precizat că şi sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o direcţie de interes strategic pentru Iniţiativă, arătând că prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă şi dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa şi a doua din lume România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional şi pentru întreaga Uniune Europeană.
El a indicat că, la iniţiativa României, în ultimul an, o atenţie specială a fost acordată în cadrul I3M şi securităţii cibernetice.
"Am convingerea că, în actualul context geopolitic, creşterea gradului de securitate şi rezilienţă cibernetică, precum şi dezvoltarea şi interconectarea infrastructurii şi a reţelelor şi serviciilor digitale au devenit urgenţe care nu mai pot fi amânate şi care trebuie abordate integrat la nivelul întregii regiuni", a declarat Iohannis.
Preşedintele a menţionat că, în cinci ani de la lansare, Forumul de Afaceri a devenit un instrument esenţial pentru atingerea obiectivelor comune ale I3M, prin stimularea proiectelor de investiţii în infrastructură durabilă, încurajarea parteneriatelor public - privat şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale pentru dezvoltarea regională robustă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News