ISW: Rusia are nevoie de multe luni pentru refacerea stocului de rachete. SUA vor ajuta Ucraina să creeze un sistem integrat de apărare aeriană
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că forțele ruse vor reduce probabil și mai mult ritmul atacurilor cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene, permițând probabil autorităților ucrainene să remedieze majoritatea pagubelor produse infrastructurii. Forțele ruse vor avea nevoie de luni de zile pentru a stoca numărul necesar de rachete ghidate de precizie pentru a reveni la ritmul loviturilor împotriva Ucrainei pe care le-au lansat la jumătatea lunii octombrie, precizează Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). În acelaşi timp, Statele Unite dau asigurări că vor ajuta Ucraina să creeze un sistem integrat de apărare aeriană.
Iuri Ignat a anunțat ieri că în noaptea de 9 spre 10 noiembrie forțele rusești nu au efectuat niciun atac aerian sau cu rachete de croazieră asupra instalațiilor de infrastructură critică ucrainene.
Ignat a declarat că forțele rusești au început să facă stocuri de rachete de înaltă precizie pentru a lansa o viitoare serie de atacuri care să amintească de bombardamentele din 10 octombrie, deoarece numărul mic de atacuri zilnice cu rachete de croazieră și drone generează acum puține rezultate.
Ignat a declarat că forțele ruse au petrecut luni de zile pentru a face stocuri de rachete de înaltă precizie pe care le-au folosit în campania din octombrie împotriva infrastructurii critice ucrainene.
ISW: Rusia și-a epuizat o mare parte din rachetele de mare precizie. Pierderi și la capitolul aviație
Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat anterior că forțele ruse și-au epuizat foarte mult arsenalul de sisteme de arme de înaltă precizie și au suferit pierderi semnificative la capitolul aviație și, prin urmare, ar avea dificultăți în a menține ritmul atacurilor împotriva infrastructurii ucrainene.
Probabil că forțelor ruse le va lua luni de zile pentru a strânge o cantitate necesară de rachete de înaltă precizie pentru a reveni la ritmul bombardamentelor pe care le-a efectuat la mijlocul lunii octombrie, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat că fabricile rusești sporesc drastic producția de rachete de croazieră.
Oficialii ucraineni au declarat anterior că ar putea restabili aprovizionarea cu energie a zonelor afectate în câteva săptămâni dacă ritmul campaniei rusești ar încetini dramatic.
Totuşi, forțele ruse își păstrează probabil capacitatea de a deteriora infrastructura critică ucraineană în timpul iernii, dar este puțin probabil să fie capabile să provoace daune critice și de durată.
De cealaltă parte, Statele Unite intenționează să ajute Ucraina să dezvolte sistem stratificat de apărare aeriană. Primii pași pentru atingerea acestui obiectiv au fost deja făcuți.
SUA vor o rețea de sisteme de apărare antiaeriană pentru protejarea Ucrainei
Purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing. Potrivit acesteia, partea americană a înregistrat deja un real succes în realizarea acestui obiectiv - au fost furnizate deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană
"În esență, creăm o rețea de sisteme de apărare aeriană cu diferite raze de acțiune. Mă refer la sistemele de apărare antiaeriană Hawk și Avenger din SUA, precum și la sistemul IRIS-T din Germania", a precizat Sabrina Singh.
Ea a explicat că toate sistemele de apărare antiaeriană numite au raze de acțiune diferite și toate contribuie în mod diferit pe câmpul de luptă, ceea ce face ca forțele armate ucrainene să fie eficiente.
După atacul masiv cu rachete al Rusiei din 10 octombrie, Ucraina și-a schimbat lista de dorințe în ceea ce priveşte tipul de arme occidentale de care are nevoie, solicitând statelor occidentale să furnizeze în regim de urgenţă sisteme de apărare aeriană.
Imediat Statele Unite au promis că vor livra două baterii ale sistemului NASAMS în câteva săptămâni și alte șase pe o perioadă mai lungă de timp. Primele sisteme de rachete sol-aer de tip NASAMS au putut fi achiziționate şi transferate rapid, deoarece o bună parte erau deja fabricate.
La 4 noiembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina va primi în curând sisteme de apărare aeriană Hawk, NASAMS și Crotale de la partenerii săi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News