Instrucția ucrainenilor pe IRIS-T, departe de ochii Moscovei. Sistemul antiaerian e văzut de ruși ca un adevărat ”game changer”: A distrus 51 din 51 de ținte
Până acum, Germania a trimis în Ucraina o singură unitate IRIS-T. Eficacitatea sistemului în Ucraina a depășit toate așteptările, fiind deja desfășurat pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice, avioanele, dar și dronele Shahed fabricate de Iran.
Un camion transportă un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina / Forțele armate ale Ucrainei
Având o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri și o vedere de 360 de grade, sistemul IRIS-T SLM este una dintre cele mai importante arme pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei.
Într-o locație nedezvăluită a Bundeswehr, undeva în pădurile de pe teritoriul german, departe de privirile indiscrete, aproximativ 40 de ucraineni urmează un curs intensiv pentru a deprinde modul de utilizare al unuia dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din Occident.
Berlinul a promis că va trimite în total 4 sisteme IRIS-T, al doilea urmând să sosească peste câteva săptămâni. Trebuie spus că forțele forțele aeriene germane nu au încă în dotare sisteme IRIS-T SLM , fiind nevoite să mai aștepte încă doi ani până vor recepționa primele lansatoare.
Spre deosebire de evenimentele publice organizate de armata germană, în care erau filmate trupele ucrainene cum exploatează tancurile Leopard 2, în cazul instrucției pentru IRIS-T germanii au fost mult mai reținuți.
Jurnaliștii care au vizitat locul de antrenament au fost nevoiți să să predea telefoanele mobile și ceasurile inteligente pentru a preveni accesarea conversațiilor, relatează Reuters.
Un sistem game-changer. Motivul: tehnologia necunoscută rușilor și eficacitatea excepțională
Un camion transportă un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM de către producătorul german de arme Diehl în timpul unui antrenament al armatei germane Bundeswehr pentru soldații ucraineni într-un complex militar nedezvăluit al Bundeswehr, din Germania
Sistemul IRIS-T este unul nou, se pare că rușii nu au foarte multe informații despre el, iar Berlinul încearcă să țină secrete cât mai multe dintre specificațiile sistemului. De altfel, nu există nici foarte multe imagini în mass-media cu sistemul german furnizat Ucrainei.
"Rușii văd IRIS-T ca un game changer, element care poate influența lucrurile de pe front. Este un sistem modern, în timp ce ei cunosc potențialul tancurilor Leopard de ceva vreme", a spus un ofițer al forțelor aeriene germane, ca explicație.
Rușii se pare că au motive de îngrijorare, date fiind eficiența sistemului IRIS-T
„Acum câteva zile, comandantul forțelor noastre aeriene a spus că IRIS-T a atins 51 din 51 de ținte, aceasta este o rată de 100% pentru dronele Shahed și rachetele de croazieră”, un alt militar ucrainean, participant la instrucție. Acesta este de părere că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 12 sisteme.
Diferența între IRIS-T și S-300 sau Buk
Soldații Forțelor Aeriene îi antrenează pe ucraineni tactic cu sistemul de arme IRIS-T SLM
Întrebați despre principalele diferențe față de apărarea antiaeriană mai veche construită de sovietici, cum ar fi S-300 sau Buk, ucrainenii au spus că sistemul german are o eficiență mai mare, dar și o complexitate mai mare.
Instructorii germani spun că IRIS-T are o multitudine de funcții. ”Aici aveți butoane cu opt submeniuri pe un ecran tactil”.
IRIS-T configurează radarul în doar o treime din timp în comparație cu sistemul Patriot, spun nemții, - un factor critic, deoarece orice sistem de apărare aeriană își dă poziția odată ce radarul este pornit.
Sistemul IRIS-T SLM constă dintr-un post de comandă, un dispozitiv radar și mai multe dispozitive de lansare pentru tragerea rachetelor ghidate.
Testele finale pentru IRIS-T SLM au fost efectuate abia la sfârșitul anului 2021, iar armata germană nu a primit încă niciunul. Versiunile mai vechi ale sistemului au fost cumpărate anterior de Suedia și Norvegia.
Costul unui sistem IRIS-T este estimat la 140-150 de milioane de euro.
Citește și: ”Eficacitate 100%”. Prima fotografie cu sistemul antiaerian IRIS-T german, publicată de Armata ucraineană
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News