Într-o rară intervenție pe acest subiect Ucraina confirmă avarierea unui sistem Patriot. Sistemul nu a fost însă distrus
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
Șeful Serviciului de Relații Publice al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a confirmat, pe 10 octombrie, deteriorarea unor echipamente ale unui sistem Patriot. Evenimentul a avut loc pe timpul respingerii unui atac rusesc cu rachete în regiunea Dnipropetrovk.
Propaganda rusă a anunțat, în repetate rânduri, distrugerea de sisteme antirachetă Patriot dar, de fiecare dată, știrile de acest gen au fost infirmate de realitatea de pe câmpul de luptă. Puternicele sisteme antirachetă, primite de Ucraina de la aliații săi occidentali, își făceau în continuare datoria interceptând rachetele hipersonice și balistice rusești care, dacă ar fi lovit țintele vizate, desigur unele strategice, Ucraina, probabil, nu ar mai fi fost astăzi în poziția de a impune condiții de negociere Rusiei.
Însă, acum, o informație oficială pe acest subiect sensibil arată noi amenințări asupra apărării antiaeriene ucrainene, care sunt suficient de consistente pentru a pune în pericol inclusiv un sistem Patriot considerat un activ critic și destul de bine protejat.
Elemente ale unui sistem Patriot au fost avariate, pe 9 octombrie, de un atac rusesc cu rachete, însă sistemul continuă să-și îndeplinească misiunea mai departe, potrivit oficialului ucrainean.
„Deci, ce s-a întâmplat pe 9 octombrie? Nimic nou, inamicul a deteriorat doar câteva piese de echipament”
„Deci, ce s-a întâmplat pe 9 octombrie? Nimic nou, inamicul a deteriorat doar câteva piese de echipament, dar nu le-a distrus. Acesta este un război. Într-un război, nu doar oamenii sunt răniți, ci și echipamentele. Mai mult, aceeași unitate Patriot continuă să îndeplinească sarcini în regiune”, a spus Iuri Ignat pe pagina personală de Facebook, în după amiază de 10 octombrie.
„În acea zi, sistemul de apărare antiaeriană Patriot a fost angajat într-o luptă antiaeriană împotriva unui grup de rachete balistice rusești. Și o parte a fost interceptată”, a mai spus Ignat.
Sistemele Patriot sunt foarte vânate cu rachete Iskander-M de către forțele ruse care, uneori mai lovesc și un sistem adevărat pe lângă cele momeală.
„Sistemul Patriot este una dintre țintele cu cea mai mare prioritate ale inamicului! De ce? Pentru că doar datorită acestui sistem american de apărare antiaeriană menținem aviația rusă la o anumită distanță. Tehnologia în război se dezvoltă rapid, UAV-urile lor au început să zboare mai departe, după ce au pierdut o duzină de aeronave în timpul atacurilor lor îndrăznețe anterioare. Și acum este mult mai dificil să vânezi „sushka” (avioane – nota autorului) rusești.
Inamicul își schimbă tactica de întrebuințare, folosește toate metodele disponibile de recunoaștere - de la sateliți și UAV-uri de recunoaștere până la agenți aflați la sol, inamicul nu cruță (rachetele) Iskanderi, având informații despre potențiala prezență a Patrioților într-una sau alta zonă.
Vă amintiți de asamblarea machetelor (momelilor – nota autorului), de importanța și necesitatea lor în aceste condiții de război. Inamicul vizează adesea machete, dar uneori, din păcate, este un adevărat echipament”, a spus Ignat.
Forțați de împrejurări, ucrainenii întrebuințează sistemele Patriot în apropiere de linia întâi, în condiții pentru care nu au fost proiectate.
„Nu voi scrie câte baterii „Patriot” sunt în Forțele Aeriene, deja este clar pentru toată lumea că nu sunt multe și nu sunt suficiente. Voi scrie doar că acest complex este staționar și, din punct de vedere structural, nu este destinat războiului în dinamică.
Doar ucrainenii - soldați ai forțelor de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene - au testat și folosesc acest sistem în astfel de condiții, cu situații de pe câmpul de luptă care se schimbă rapid, când inamicul folosește zeci de sisteme de recunoaștere, EW și mijloace de atac aerian - rachete și UAV-uri de atac de diferite tipuri.
„Patriot trebuie să supraviețuiască în aceste condiții”. Ucraina nu are suficiente sisteme
„Patriot” trebuie să supraviețuiască în aceste condiții. Schimbați rapid poziția, camuflați eficient, utilizați o cantitate limitată de echipamente în zona de primă linie și, în același timp, încercați să doborâți aeronava rusă la distanță mare. Sau cel puțin lucrează activ la ea, ceea ce nu îi va permite să se apropie. Asemenea realități!
Lupta împotriva UAV-urilor de recunoaștere este un subiect separat. Și răspunsul aici este simplu, trebuie să ai ceva! Forțele de apărare doboară mult, dar zboară și foarte mult. Toată lumea vorbește despre asta, căutând mijloace și metode de contramăsuri”, a precizat Ignat.
Oficialul a postat pe Facebook și o fotografie cu două lansatoare Patriot în momentul lansării rachetelor. Potrivit lui Ignat, fotografia este o ”captură de ecran de pe camera unui UAV inamic”.
Precizările fără precedent ale lui Ignat, despre activitatea sistemelor Patriot, sunt o reacție la o informație anterioară furnizată de deputatul ucrainean în Rada Supremă, Mariana Bezugla. Aceasta a precizat în dimineața de 10 octombrie pe pagina sa de Facebook că un alt sistem Patriot a fost avariat și nu este singurul, dând vina pe generalii ucraineni pentru pierdere.
Deși Bezugla nu a făcut nicio precizare privind locația sistemului Patriot avariat, aceasta a postat și o fotografie din care, cel mai probabil, se poate recunoaște zona geografică din care operează sistemul Patriot - geolocalizare pe baza fotografiilor.
Ignat a condamnat gestul lui Bezugla deoarece „spre bucuria rușilor și disperarea ucrainenilor a confirmat lovitura asupra poziției sistemului ucrainean de apărare aeriană „Patriot” în regiunea Dnipropetrovsk din 9 octombrie 2024”. Oficialul o numește pe Bezugla ”purtător de cuvânt al propagandei de la Kremlin în Ucraina.”
Unde acționează Patriot în Ucraina?
Nota autorului: Rapoartele Forțelor Aeriene ucrainene din 9 și 10 octombrie au făcut referiri că au existat, pe 9 octombrie, lansări de rachete balistice rusești Iskander-M. Însă, conform respectivelor rapoarte, nu a fost interceptată niciuna dintre acele rachetele balistice.
De fapt ultima informație despre interceptarea de rachete balistice Iskander-M este pe 2 septembrie 2024 când a avut loc un puternic atac rusesc cu 35 de rachete, dintre care 16 erau Iskander-M. Apărarea antieariană ucraineană, prin sistemele Patriot și SAM P/T, a interceptat 9 rachete Iskander-M, pe 2 septembrie.
De atunci, deși au fost mai multe atacuri cu rachete balistice Iskander-M, în niciun raport nu se face vreo referire la doborârea acestui tip de rachetă.
Cu toate acestea, este improbabil ca sistemele ucrainene Patriot și SAM P/T să nu fi interceptat rachete Iskander-M, mai ales că într-un raport recent se face referire la doborârea de rachete hipersonice Kinzhal, fapt posibil doar cu Patriot, racheta fiind considerată mai greu de interceptat decât Iskander-M.
Doborârea unei rachete Iskander-M într-o altă regiune decât Kiev ar însemna indirect confirmarea prezenței unui sistem Patriot sau SAM P/T într-o anumită zonă, iar acest lucru ar atrage un atac asupra lui cu rachete balistice rusești Iskander-M. Astfel, Forțele Aeriene ucrainene preferă mai bine să nu anunțe public despre interceptarea unor astfel de rachete decât să expună poziția sistemelor Patriot sau SAM P/T.
De asemenea, se mai observă că din rapoartele ucrainene au dispărut informațiile despre doborărea aeronavelor Su-34 și Su-35, care zboară la 40 – 60 km de linia frontului, de unde își lansează bombele planate ghidate. Deși în acest caz, rușii ar ști cu siguranță ce categorie de sistem le-a doborât aeronavele, nu este exclus ca din motive de siguranță ucrainenii să păstreze secrete și informațiile privind doborârea acestor tipuri de aeronave.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News