Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Invadarea Ucrainei a complicat sever ''cursa arctică''. Puterea Rusiei în zonă poate fi echilibrată doar prin acțiunea integrată a SUA și NATO
Strategica
Data publicării:
Peste 20 de nave de luptă, 35 de avioane și opt unități terestre din 13 națiuni aliate și partenere ale NATO au început de azi, 8 mai la exercițiul „Formidable Shield” desfășurat în interiorul Cercului Arctic cu scopul de a antrena apărarea antiaeriană și antirachetă împotriva oricărui potențial atac rusesc cu rachete. Războiul aflat în desfășurare în Ucraina a complicat cursa arctică situată până anul trecut la un nivel  care părea gestionabil prin mecanismul Consiliului Arctic.  

Consiliul a fost creat în 1996 și a inclus Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, SUA și Suedia. Acesta funcționa bine și a stabilizat rezonabil problema frontierelor arctice dintre Rusia și ceilalți.

Consiliul a fost marcat de cooperarea dintre membri pentru exploatarea pașnică a resurselor naturale, în special a energiei. Un document de politică publicat în martie 2020 cerea „întărirea relațiilor de bună vecinătate cu statele arctice” în cooperarea economică, științifică, culturală și transfrontalieră. Și când Rusia a preluat președinția Consiliului (2021-2023), nimeni nu a obiectat.

Însă, pe 3 martie 2022, la zece zile după ce Rusia a invadat Ucraina, ceilalți șapte membri ai Consiliului Arctic au anunțat oprirea temporară a participării la toate reuniunile Consiliului.

Iar anul trecut, SUA au declarat că „decizia Moscovei de a-și invada vecinul, un stat independent și suveran, face ca menținerea cooperării să fie practic imposibilă pentru viitorul previzibil”. Cu alte cuvinte, SUA doresc acum funcționarea Consiliul fără Rusia.

La rândul ei Rusia și-a modificat strategia inițială pentru Arctica, prin care se cerea „întărirea relațiilor de bună vecinătate cu statele arctice” în cooperare economică, științifică, culturală și transfrontalieră.

Pe 21 februarie a acestui an, președintele rus Putin a decretat un amendament privind ștergerea tuturor referințelor anterioare la formatele de cooperare multilaterală, regională, cum ar fi Consiliul Arctic.

Documentul revizuit plasează acum interesele naționale ale țării în Arctica înaintea eforturilor de cooperare economică, științifică, tehnologică și culturală. Se precizează că orice cooperare care urmează să fie făcută acum se va face pe o bază bilaterală, de la țară la țară.

În mod semnificativ, schimbarea politicii sale arctice a fost făcută în aceeași săptămână în care Rusia a anunțat suspendarea tratatului START privind armele nucleare cu SUA.

 

Rusia este deja un câștigător în zona Arctică

 

Eforturile militare ale aliaților vin însă în contextul în care Rusia a obținut o victorie juridică în Arctica, cu implicații strategice serioase pentru țările regionale: Statele Unite, Canada, Norvegia și Danemarca.

După mai bine de 20 de ani de diplomație rusă extinsă și expediții cu spărgătoare de gheață, nave de cercetare și submarine sub gheața polară, Comisia ONU pentru limitarea platoului continental (CLCS) a emis „recomandări de aprobare” pentru majoritatea revendicărilor Moscovei asupra fundului mării din părțile centrale ale Oceanului Arctic.

Acum, Rusia va avea legal aproximativ 1,7 milioane de kilometri pătrați pe fundul mării arctice.

Zona sa economică exclusivă (ZEE) se întinde acum peste Polul Nord, până la ZEE ale Canadei și Groenlandei. Rusia revendică suprafețe și în mările de la nord de Strâmtoarea Bering și Alaska, în apropiere de linia dreaptă definită printr-un acord separat cu Statele Unite, care delimitează marea teritorială și platforma continentală între cele două țări.

 

Competiție pentru resursele și potențialul nordului

 

Până acum, interesele strategice ale tuturor statelor din zona arctică – Rusia, Statele Unite, Danemarca, Canada și Norvegia – s-au concentrat pe „accesul și utilizarea coridoarelor de transport globale emergente, viitorul rețelelor de date prin cabluri submarine, oportunități preeminente de bazare pentru componentele terestre ale sistemelor satelitare utilizate atât în scopuri militare, cât și științifice, precum și pentru acces la (și potențial control asupra) resurselor arctice (vii și nevii).” Acum ies la suprafață și dimensiunile militare ale acestor interese.

Zonele de pe uscat din Canada, Rusia și SUA (Alaska) au fost deja explorate pentru hidrocarburi, ducând la descoperirea a peste 400 de zăcăminte de petrol și gaze la nord de Cercul Arctic.

Aproximativ 2,6 milioane de barili de combustibili fosili sunt pompați zilnic din Arctica rusă și canadiană. Până acum latentă, Norvegia a început, de asemenea, să exploreze și să producă minerale pe platforma continentală extinsă.

În plus, unele națiuni arctice au atras state non-artice (cum ar fi Rusia și China, Norvegia și Regatul Unit) să exploreze în comun petrol și gaze, metale rare și pescuit.

Rutele maritime alternative care leagă Indo-Pacificul de Europa prin această regiune prin evitarea Canalului Suez sunt, de asemenea, semnificative. În acest context, cea mai importantă se întâmplă să fie Ruta Mării Nordului (NSR).

Aceasta este o linie de transport de la Marea Kara până la Oceanul Pacific, care circulă în special de-a lungul coastei arctice rusești, de la strâmtoarea Kara Gates, între Marea Barents și Marea Kara, de-a lungul Siberiei, până la strâmtoarea Bering. Și are mai multe pasaje și rute alternative între insula Novaia Zemlya și strâmtoarea Bering.

Se așteaptă ca NSR să ofere Rusiei beneficii strategice și comerciale enorme. De exemplu, în comparație cu ruta Canalului Suez, transportul estimat prin NSR va reduce distanța dintre Shanghai și Rotterdam (cel mai mare port comercial al Europei din Țările de Jos) cu 22%, adică peste 5.000 km.

Potrivit unui studiu rusesc, 2020 a doborât încă un record în ceea ce privește temperaturile, iar calota glaciară arctică a scăzut de cinci până la șapte ori față de anii 1980. Ca urmare, aria acoperită cu gheață din Oceanul Arctic se micșorează cu mii de kilometri pătrați în fiecare an.

Acest lucru, la rândul său, a făcut NSR din ce în ce mai navigabil, cu o nevoie mai mică de spărgătoare de gheață, dintre care Rusia, de altfel, are cea mai mare flotă din lume. În orice caz, aproape toate navele comerciale de astăzi sunt bine echipate cu capacități de spargere a gheții, permițându-le să-și facă singuri călătoriile peste Ruta Mării Nordului.

 

SUA sunt îngrijorate de puterea pe care o reprezintă Rusia în regiunea arctică

 

Toate aceste activități ale Rusiei în regiunea arctică au stârnit îngrijorări serioase în rândul factorilor de decizie americani.

Într-o întâlnire recentă a Subcomisiei de credite pentru apărare, congresmanul Betty McCollum l-a convocat pe șeful Operațiilor navale, Mike Gilday, pentru a-l întreba despre nivelul de pregătire al Statelor Unite în această regiune strategică. Aceasta a remarcat că, în timp ce „Rusia are 40 de spărgătoare de gheață, inclusiv două cu propulsie nucleară”, SUA au un singur spărgător de gheață, greu operațional, USCGC Polar Star.

În afară de faptul că dețin cea mai mare flotă de spărgătoare de gheață din lume, bazele Rusiei din interiorul Cercului Arctic depășesc numărul NATO cu aproximativ o treime, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS).

Sunt informații potrivit cărora, în proiectul de construcție a noii clase de spărgătoare de gheață “Lider”, Moscova intenționează echiparea navei cu două reactoare nucleare de tip RITM-400, astfel încât aceasta să aibă o putere totală de 120 MW, adică de două ori mai mult decât cele mai puternice spărgătoare de gheață din prezent.

În plus, Rusia a dezvăluit că noua strategie maritimă prevede protejarea apelor arctice „prin toate mijloacele”, inclusiv prin utilizarea sistemelor de rachete hipersonice, în timp ce avioanele rusești survolează în mod regulat regiunea.

 

Soluția: afișarea forței comune SUA - NATO

 

Pregătirea americană împotriva oricărei situații de criză se bazează în prezent pe parteneriatul cu alte țări NATO. NATO desfășoară în zonă exerciții militare regulate.

 

„Formidable Shield” va implica 4.000 de militari în apele din apropierea insulei Andøya. Vor avea loc trageri reale de luptă împotriva țintelor aeriene care evoluează la viteze subsonice și supersonice, precum și a rachetelor balistice.

„Națiunile aliate și partenere ale NATO desfășoară cele mai avansate tehnologii și capabilități din lume, iar exercițiile cu trageri reale de luptă, cum este Formidable Shield, oferă un prilej ideal pentru a integra și a maturiza aceste capabilități în toate domeniile”, a declarat căpitanul Jon Lipps, expert în apărarea antiaeriană și antirachetă integrată, fost comandant al Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.

Între timp, informațiile relevă că șapte nave de luptă rusești se află deja în regiune pentru a monitoriza activitățile NATO. Navele includ distrugătorul „Viceamiral Kulakov”, patru corvete, tancul petrolier „Kama” și fregata „Amiral Grigorovici”. De asemenea, aeronavele de patrulare maritimă Tu-142 efectuează misiuni de zbor pe direcția sud, spre Marea Nordului, de la baza aeriană rusă din Peninsula Kola.

În ceea ce îi privește pe americani, pe lângă participarea la exerciții în cadrul NATO, la sfârșitul lunii februarie 2023 Comandamentul Strategic al SUA a trimis unul dintre avioanele sale E-6B Mercury în Islanda.

Cunoscut în limbaj colocvial ca „avionul apocalipsei”, acesta este conceput pentru a servi drept centru de comandă și control pentru Marina SUA, permițând comunicații sigure cu submarinele nucleare. În caz de urgență, avionul poate fi folosit ca post de comandă pentru președintele SUA, care poate autoriza lansarea armelor nucleare. Avionul are o amprentă radar redusă și o anduranță considerabilă, astfel că afișarea sa în regiune este considerată un semnal clar pentru Kremlin.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii

Ştiri Recomandate

Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
pixel