Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, discurs de 1 Decembrie: Istoria României nu a fost un marș triumfal
News
Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că la fel ca în momentele importante care sunt cinstite de Ziua Naţională, în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de implicarea tuturor, punctând că "uniţi, solidari şi hotărâţi" vom trece cu bine şi peste această perioadă grea.

Ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf nu a fost deschisă publicului şi s-a desfăşurat în format restrâns.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naționale a României.

"Dragi români,

În această piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii române, urez La Mulți Ani românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat și pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.

Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și de dârzenie, luptă cu pandemia și, prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire, în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918. De la începutul pandemiei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți. Și totuși, nimic nu ne poate ține departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea Statului român modern", a spus președintele.

 

Toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei

 

"Istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparținem, nu se aseamănă cu un marș triumfal și nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite. Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voința de a trăi liberi și în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieți și după ce țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă? Și totuși s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securității, împlinirilor și prosperității.

Suntem datori să păstrăm, ca bunuri de cel mai mare preț, libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași, și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea", a mai spus Iohannis.

 

Respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară

 

"Eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi. În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri.

Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor. Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică. Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți.

Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și de ambulanțieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați. Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate.

Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări.

Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol".

 

Drumul nostru înainte nu va fi ușor

 

"Astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Națională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi ușor, dar sunt sigur că împreună, cu energie și responsabilitate, vom reuși să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale.

În întreaga Românie am văzut povești copleșitoare despre oameni care își dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalți, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii săi europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere și prosperitate, pentru echilibru și pace. Acum este momentul să formulăm strategii responsabile și realiste, să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambițioase și de lungă durată acolo unde suntem în suferință de decenii".

 

"Egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat"

 

"Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea, prin vot, și să aleagă un nou Parlament. E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.” De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate.

Amintind despre sacrificiul suprem al înaintașilor noștri și onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună! La fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile, sunt sigur că și de această dată vom reuși!

Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge!", a mai spus președintele Klaus Iohannis.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sistemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol

Ştiri Recomandate

Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate
Gazul, folosit ca armă. Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar pentru ”frații” din Transnistria
China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
Spre furia Moscovei, Armenia și SUA au semnat un parteneriat strategic. Erevanul va primi asistență pentru consolidarea frontierelor
Forțele Armate Ucrainene, confruntate cu o lipsă gravă de personal militar, puse în faţa unor măsuri drastice: Mulți soldați nou recrutați nu reușesc să îndeplinească standardele
Lituania nu ar spune ”nu” trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar precizează în ce condiții ar desfășura trupe
Un proiect militar ambiţios în care şi România este implicată: Cooperare pe plan european pentru producţia a 1000 de rachete Patriot, pilon pentru consolidarea securităţii NATO
Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov
În Rusia şi-a propus recompensarea soldaţilor după modelul Wehrmacht-ului: Principalele tactici ale trupelor ruse nu ţin cont de pierderile disproporţionate de personal
Rușilor nu le-a dispărut apetitul propagandist de intimidare: Când nu pot mai mult, sperie Moldova că nu mai are viitor
China poartă un război cibernetic împotriva instituţiilor americane, iar abordarea diferă în funcţie de cine este preşedinte al SUA: Grupul Salt Typhoon urmăreşte sute de oficiali guvernamentali
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite
Rușii au declanșat primul atac masiv asupra Ucrainei din 2025. Rachetele și dronele rusești au vizat ținte de pe întreg teritoriul ucrainean, până la granița cu Polonia
Germania nu vrea să învețe rusa. Infrastructura critică va fi supravegheată de Apărarea Teritorială, o structură nou-formată în Bundeswehr
Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
”Suveraniștii” germani din AfD pregătesc deja „biletele de deportare”. În vizor ar putea fi luați inclusiv românii din Germania
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
România își crește participarea în Flancul estic și va face parte din trei grupuri de luptă ale NATO
SUA au dat numele următoarelor două portavioane din clasa Ford: Clinton şi Bush. Construcția va începe în următorii ani
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Garantarea securităţii regiunii Mării Negre este crucială: Bulgaria aşteaptă să primescă primele avioane F-16 Block 70
Avionul american de vânătoare de generația a VI-a ar putea fi un „urmaș al F-35”: U.S. Air Force are nevoie de o schimbare fundamentală până în 2050
În 2024, NATO a avut de interceptat un număr însemnat de aeronave rusești deasupra Mării Baltice: Au fost efectuate peste 300 de misiuni de poliție aeriană
Grecia redefinește echilibrul strategic în Marea Mediterană prin recepționarea ultimelor avioane de luptă Rafale F3R
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
Consilierul pentru securitate națională al SUA trage un semnal de alarmă: Inteligența artificială este cea mai mare amenințare a vremurilor noastre
După ce a anunțat introducerea în serviciu a 1.000 de drone strategice, Iranul vrea înființarea unei categorii independente de forțe armate, bazată pe drone
O nouă țară din Europa a ales achiziția de H145M. Elicopterele multirol sunt propuse și României, dar programul nu pare o prioritate
După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter
pixel