Iranul efectuează mișcări militare care ar putea pune în pericol interesele americane în Irak
În ultimele săptămâni, Iranul a efectuat mișcări militare extinse în Irak, constând inclusiv în transferul de rachete și drone la Bagdad.
Cotidianul kuweitian, "Al-Qabas", a dezvăluit, citând surse sub protecția anonimatului, că acest pas vine ca un răspuns la "impasul" negocierilor nucleare și eșecul SUA de a scoate Gărzile Revoluționare de pe lista organizațiilor teroriste.
Sursele au susținut că Consiliul Suprem de Securitate Națională iranian a avut recent mai multe întâlniri, în prezența comandantului șef al Gărzii, generalul-maior Hossein Salami, comandantul Forței Quds, generalul de brigadă Esmail Qaani, și negociatorul-șef al Iranului la discuțiile de la Viena, Ali Bagheri Kani.
În cadrul întrevederii, Kani a transmis un mesaj, venit din partea americanilor prin intermediul europenilor, privind refuzul administrației președintelui Joe Biden de a ridica sancțiunile impuse Gărzii Revoluționare ca parte a acordului de revigorare a acordului nuclear.
Potrivit surselor, consiliul, în special secretarul său, Ali Shamkhani, a dat undă verde Gărzii Revoluţionare să se instaleze militar pe teritoriul irakian, pentru a răspunde poziţiei administraţiei Biden. Astfel, se precizează că unitatea de rachete și drone a Forței Quds, inclusiv avioanele "Shahid 6", "Shahed 129" și "Ababil" și "Eid", au fost deja transferate în Irak.
Liderul Suprem iranian, Ali Khamenei, a fost de acord cu decizia Securității Naționale de a adopta măsuri militare împotriva refuzului Statelor Unite de a scoate Garda Revoluționară de pe lista organizațiilor teroriste, cu condiția ca răspunsul să fie un mesaj al Teheranului, către Washington, reflectând reacția față de decizia americană și să evidențieze riscul privind securitatea forțelor și intereselor americane în Irak.
Statele Unite resping cererile Iranului de a elimina Garda Revoluționară de pe lista organizațiilor teroriste străine (FTO), chiar dacă acest lucru pune în pericol semnarea acordului.
Desemnarea Gărzii Revoluționare Iraniene este unul dintre puținele dosare aflate pe rol în negocierile nucleare. Din aprilie 2021, Statele Unite și Iran sunt angajate în negocieri indirecte pentru a revigora acordul nuclear încheiat în epoca fostului președinte Barack Obama, însă Uniunea Europeană a anunțat că negocierile s-au oprit luna trecută.
Administrația fostului președinte american Donald Trump a anunțat includerea Gărzilor Revoluționare iraniene pe lista neagră a organizațiilor teroriste străine în 2019, la aproximativ un an după decizia sa de a se retrage unilateral din acordul nuclear încheiat între Iran și marile puteri în 2015.
Discuțiile susținute de Europa la Viena urmăresc acum să readucă Statele Unite în acord, iar Iranul să se alinieze din nou la termenii acestuia, în schimbul ridicării sancțiunilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News