Iranul recunoaște atacul Israelului asupra unui centru de cercetare pentru rachete
Publicația Sobh-e Sadeq a Gărzii Revoluționare Iraniene a recunoscut că explozia din 26 septembrie de la Centrul de Cercetare Jihad pentru Autosuficiență, care anterior fusese atribuită unui incendiu, a fost de fapt un atac în conformitate cu "strategia Israelului de a creștere presiunea asupra Iranului".
Această recunoaștere vine în contextul în care agențiile de presă apropiate Gărzii Revoluționare relataseră, anterior, pe 27 septembrie, că doi dintre angajații centrului, Mortada Karimi și Hussein Abedi, au fost uciși într-un incendiu care a izbucnit la unul din centrele de cercetare ale Gărzilor Revoluționare Iraniene.
Spre deosebire de versiunea anterioară a Gărzilor Revoluționare Iraniene, grupul de cercetare "ImageSet Intel", cu sediul în Israel, a publicat, pe 30 septembrie, imagini prin satelit, dezvăluind o explozie la Complexul Industrial Hamat, care de fapt este o bază de rachete a Gărzii Revoluționare, iar deflagrația a provocat daune semnificative clădirii instalației.
Garda Revoluționară Iraniană nu a comentat la momentul respectiv analiza publicată de "ImageSet Intel", dar, la o lună distanță, săptămânalul Sobh-e Sadeq a confirmat că incidentul nu a fost rezultatul unui incendiu, ci mai degrabă instalația a fost atacată, susținând că atacul asupra centrului de cercetare face parte din "strategia de ucidere prin o mie de lovituri de cuțit" abordată în ultimii ani de către Israel.
Rachetele balistice cu combustibil lichid sunt fabricate în Complexul Industrial Hemat al Organizației Aerospațiale din cadrul Ministerului iranian al Apărării, iar în 2005 Statele Unite au impus sancțiuni acestui complex.
Sobh-e Sadeq a indicat că atacul asupra "sistemului de combustibil" a arătat că "infrastructura țării este foarte slabă pentru a face față acestui tip de atac", iar "atacul a avut ca scop creșterea presiunii asupra Iranului pentru a obține concesii finale".
Timp de două decenii, instalațiile nucleare și de rachete au fost supuse, uneori atacurilor cibernetice, iar alteori exploziilor misterioase, în cadrul războiului nedeclarat dintre Tel Aviv și Teheran. În ultimii ani, incendiile, exploziile și atacurile cibernetice au crescut în centre nucleare, de securitate și militare și au culminat cu asasinarea celor mai proeminenți oameni de știință ai programului nuclear iranian. Oficialii iranieni au arătat mereu cu degetul spre Israel, iar Teheranul a promis întotdeauna că va riposta.
Pe de altă parte, Israelul lansează, uneori deschis, iar alteori neanunțat, atacuri aeriene împotriva bazelor Iranului și aliaților săi din Siria, iar Teheranul confirmă că va răspunde la momentul și locul potrivit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News