Fostul ministru israelian al apărării Moshe Arens, care l-a ajutat pe Benjamin Netanyahu să se lanseze în cariera diplomatică şi politică, a murit luni la vârsta de 93 de ani, a anunţat prim-ministrul pe contul său de Twitter, relatează AFP.
,,Nu a existat un patriot mai mare decât el", a afirmat Netanyahu în mesajul său de condoleanţe, prezentându-l drept un "maestru" şi un "mentor".
Preşedintele Reuven Rivlin a salutat, la rândul său, într-un comunicat, memoria "unuia dintre cei mai importanţi miniştri ai apărării pe care statul Israel i-a avut vreodată".
El a decedat în urma unei "lungi maladii", potrivit radioului public israelian.
Membru al Likud, marele partid al dreptei, Moshe Arens a fost ministru al apărării în trei rânduri între anii 1980 şi 1990, precum şi ministru de externe şi anterior ambasador al Israelului în SUA.
În acest post, în 1982, l-a ajutat să se lanseze pe Benjamin Netanyahu, pe atunci în vârstă de 32 de ani, numindu-l adjunctul şefului misiunii de la Washington. Doi ani mai târziu, viitorul prim-ministru a devenit ambasador la ONU.
Născut în Lituania, Moshe Arens a emigrat în 1939 împreună cu familia sa în SUA, unde a făcut studii de inginerie aeronautică şi s-a alăturat Betar, mişcarea tinerilor din dreapta naţionalistă. El s-a stabilit în Israel în 1948, la momentul formării ţării.
El şi-a început cariera politică prin alegerea ca deputat al Likud în 1973. El a fost numit apoi ministru al apărării de către Menahem Begin, după demisia lui Ariel Sharon în urma masacrelor din taberele de refugiaţi palestinieni Sabra şi Shatila din Liban din 1982. Şase ani mai târziu, el preia portofoliul afacerilor externe, avându-l ca ministru adjunct pe Benjamin Netanyahu.
După o pauză de şapte ani, el redevine ministru al apărării în 1999, iar în 2003 se retrage din politică.
În ultimii ani, el a scris numeroase editoriale în Haaretz, un cotidian cu o orientare de stânga, a cărui linie politică nu o aproba în trecut.
Moshe Arens s-a distanţat de fostul său protejat. Anul trecut el s-a pronunţat împotriva unei legi controversate susţinute de guvernul lui Benjamin Netanyahu, potrivit căreia Israelul este "stat-naţiune al poporului evreu". Votată de parlament în luna iulie a anului trecut, această lege le conferă evreilor dreptul "unic" la autodeterminare în Israel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News