Iranul va suferi consecinţe "cataclismice" în cazul unui atac asupra Israelului, a declarat vineri un înalt oficial american din actuala Administrație, care a cerut protecția anonimatului.
Iranul va suferi consecinţe "cataclismice" în cazul unui atac asupra Israelului, a declarat vineri un înalt oficial american din actuala Administrație, care a cerut protecția anonimatului.
După 48 de ore la Doha, summitul dintre mediatorii SUA, Egipt, Qatar, Israel și Hamas pentru un armistițiu în Gaza s-a încheiat. Săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire la Cairo și, între timp, Casa Albă anunță că la summit SUA au propus un nou acord pentru reducerea decalajelor din Gaza. Dar Hamas răspunde: rezultatul summitului nu are nicio legătură cu ceea ce a fost deja stabilit la 2 iulie.
remierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat luni pe ministrul său al apărării, Yoav Gallant, pentru comentariile făcute în cadrul unei comisii parlamentare, unde Gallant a pus la îndoială conceptul de "victorie absolută" asupra grupării islamiste Hamas, pe care Netanyahu îl susţine pentru continuarea războiului în Fâşia Gaza, relatează Agerpres și EFE.
Radioul Armatei Israeliene a relatat astăzi, 12 august, că șeful Statului Major al Armatei Israeliene, Herzi Halevy, este așteptat să ia o decizie finală în zilele următoare cu privire la înființarea unei noi mari unități militare, de nivel divizie.
Armata americană a anunțat joi că avioanele de vânătoare F-22 Raptor au sosit în Orientul Mijlociu, în contextul creșterii tensiunilor în regiune și al pregătirii pentru posibile represalii din partea Iranului și aliaților săi împotriva Israelului.
Israel a convenit joi să reia discuțiile pe 15 august pentru a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, după ce Statele Unite, Egiptul și Qatarul au intervenit și au avertizat că nu mai este timp de pierdut și că nu există scuze pentru noi întârzieri, relatează Agerpres și France Presse.
Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marţi pe Yahya Sinwar drept liderul său, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran pe 31 iulie, transmite Agerpres, citând AFP, Reuters şi DPA. Ultima oară Sinwar a fost văzut în tunelurile din Gaza după masacrul comis de gruparea teroristă Hamas. E posibil ca acesta să fi părăsit Fâșia, în caz contrar e foarte dificil de înțeles cum va conduce gruparea.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat marți că Statele Unite "nu vor tolera" atacuri împotriva trupelor lor din Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor maxime dintre Israel și Iran, relatează Agerpres, care citează AFP.
Libanul lucrează pentru a se asigura că orice răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant de top al grupării șiite Hezbollah la Beirut nu va duce la un război total în Orientul Mijlociu, a declarat marți ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, potrivit Agerpres și Reuters.
Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului, care se pregătesc să ajute această țară să respingă un posibil atac din partea Iranului, fac presiuni asupra autorităților israeliene să își limiteze răspunsul la agresiunea anunțată de Teheran, conform canalului public de știri israelian Kan, informează Agerpres, care citează EFE.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut luni tuturor părților implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să "rupă acest ciclu" de violențe, în special prin încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza între Israel și mișcarea palestiniană Hamas, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.
Americani au fost răniţi luni într-un atac cu rachetă asupra unei baze militare din Irak, a declarat un purtător de cuvânt al Apărării americane.
Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz, în contextul unui efort diplomatic intens pentru a evita o confruntare militară directă între Republica Islamică și statul israelian.
Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că Israelul trebuie pedepsit pentru a preveni o instabilitate suplimentară, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, în urma asasinării liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran săptămâna trecută, într-un atac atribuit Israelului, potrivit Agerpres și Reuters.
O sursă de rang înalt din Consiliul Suprem de Securitate Națională iranian a dezvăluit cotidianului kuwaitian Al-Jarida că o delegație de securitate americană a călătorit în Iran, prin medierea Sultanatului Oman, pentru a transmite un mesaj de "calm și prudență" liderilor de la Teheran și a evita un război major. Iranienii acuză că războiul ar fi planificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu ceea ce numesc ei „sprijinul lobby-urilor sioniste din Statele Unite ale Americii”.
Armata israeliană a transmis duminică seara că nu există schimbări în politica de apărare internă "pentru moment", în timp ce Iranul și aliații săi pregătesc o ripostă la asasinatele atribuite Israelului.
În așteptarea represaliilor iraniene împotriva Israelului, episodul care a provocat cea mai recentă criză între cele două țări, uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, într-un apartament din Teheran, continuă să fie înconjurat de mister.
Potrivit presei israeliene, aproximativ 50 de rachete au fost trase din sudul Libanului spre Galileea Superioară.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că „va întreprinde mai mulți pași pentru a consolida protecția trupelor americane din regiune”.
Astăzi, Franța le-a cerut cetățenilor săi „care se află în Iran” să părăsească țara „cât mai curând posibil”. Solicitarea este legată de un risc crescut de escaladare militară în regiune, a declarat ministerul francez de externe.
Lichidarea lui Ismail Haniyeh, liderul principal al grupării Hamas, reprezintă o nouă demonstrație a capacității serviciilor israeliene.
Reacțiile continuă după uciderea de ieri a liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, precum și a comandantului militar de rang înalt al Hezbollah la Beirut. Tensiunile sunt cu atât mai mari cu cât Forțele de Apărare Israeliene au anunțat azi că liderul militar al Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis după o operațiune efectuată pe 13 iulie 2024.
Liderul militar al mișcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-o lovitură aeriană israeliană în Fâșia Gaza în luna iulie, a anunțat joi armata israeliană, citată de Agerpres, AFP, Reuters și DPA.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat o lovitură directă asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.
Corpul comandantului Hezbollah găsit printre dărămîturile clădirii din Beirut, lovite de dronă.
Tensiunile din Orientul Mijlociu riscă să degenereze într-un război regional. Operațiunile Israelului de eliminare a liderilor grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, au atras amenințările Iranului, inamicul numărul unu al Israelului, dar și critici din partea Turciei.
Ismail Haniyeh șeful principal al grupării teroriste Hamas, a fost asasinat în Iran noaptea trecută într-o operațiune fără precedent care aruncă un con uriaș de umbră asupra capacității Iranului de a-și proteja aliații pe care îi alimentează cu finanțe și armament pentru comiterea atacurilor teroriste asupra Israelului.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) confirmă că Fuad Shukr, comandantul Hezbollah, a fost ucis în urma unui raid aerian israelian în capitala libaneză Beirut, seara trecută. Într-un comunicat de presă, IDF afirmă că Shukr, cunoscut și sub numele de Hajj Mohsin, este cel mai înalt comandant militar al Hezbollah. Shukr a făcut parte din Consiliul Jihadului, cel mai înalt organism militar al Hezbollah, și a fost considerat șeful diviziei sale strategice.
Șeful Hamas Ismail Haniyeh a fost lichidat. Informația a fost confirmată chiar de gruparea teroristă Hamas.
Israelul a lovit mai multe obiective din capitala Libanului, ca retaliere pentru uciderea copiilor israelieni printr-un atac cu rachetă Hezbollah, a fost raportat de serviciul de presă al IDF.