Armata israeliană a transmis duminică seara că nu există schimbări în politica de apărare internă "pentru moment", în timp ce Iranul și aliații săi pregătesc o ripostă la asasinatele atribuite Israelului.
Armata israeliană a transmis duminică seara că nu există schimbări în politica de apărare internă "pentru moment", în timp ce Iranul și aliații săi pregătesc o ripostă la asasinatele atribuite Israelului.
În așteptarea represaliilor iraniene împotriva Israelului, episodul care a provocat cea mai recentă criză între cele două țări, uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, într-un apartament din Teheran, continuă să fie înconjurat de mister.
Potrivit presei israeliene, aproximativ 50 de rachete au fost trase din sudul Libanului spre Galileea Superioară.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că „va întreprinde mai mulți pași pentru a consolida protecția trupelor americane din regiune”.
Astăzi, Franța le-a cerut cetățenilor săi „care se află în Iran” să părăsească țara „cât mai curând posibil”. Solicitarea este legată de un risc crescut de escaladare militară în regiune, a declarat ministerul francez de externe.
Lichidarea lui Ismail Haniyeh, liderul principal al grupării Hamas, reprezintă o nouă demonstrație a capacității serviciilor israeliene.
Reacțiile continuă după uciderea de ieri a liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, precum și a comandantului militar de rang înalt al Hezbollah la Beirut. Tensiunile sunt cu atât mai mari cu cât Forțele de Apărare Israeliene au anunțat azi că liderul militar al Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis după o operațiune efectuată pe 13 iulie 2024.
Liderul militar al mișcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-o lovitură aeriană israeliană în Fâșia Gaza în luna iulie, a anunțat joi armata israeliană, citată de Agerpres, AFP, Reuters și DPA.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat o lovitură directă asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.
Corpul comandantului Hezbollah găsit printre dărămîturile clădirii din Beirut, lovite de dronă.
Ismail Haniyeh șeful principal al grupării teroriste Hamas, a fost asasinat în Iran noaptea trecută într-o operațiune fără precedent care aruncă un con uriaș de umbră asupra capacității Iranului de a-și proteja aliații pe care îi alimentează cu finanțe și armament pentru comiterea atacurilor teroriste asupra Israelului.
Tensiunile din Orientul Mijlociu riscă să degenereze într-un război regional. Operațiunile Israelului de eliminare a liderilor grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, au atras amenințările Iranului, inamicul numărul unu al Israelului, dar și critici din partea Turciei.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) confirmă că Fuad Shukr, comandantul Hezbollah, a fost ucis în urma unui raid aerian israelian în capitala libaneză Beirut, seara trecută. Într-un comunicat de presă, IDF afirmă că Shukr, cunoscut și sub numele de Hajj Mohsin, este cel mai înalt comandant militar al Hezbollah. Shukr a făcut parte din Consiliul Jihadului, cel mai înalt organism militar al Hezbollah, și a fost considerat șeful diviziei sale strategice.
Șeful Hamas Ismail Haniyeh a fost lichidat. Informația a fost confirmată chiar de gruparea teroristă Hamas.
Israelul a lovit mai multe obiective din capitala Libanului, ca retaliere pentru uciderea copiilor israelieni printr-un atac cu rachetă Hezbollah, a fost raportat de serviciul de presă al IDF.
Recent reprezentanți din Autoritatea Palestiniană (Fatah) s-au întâlnit cu cei ai grupării teroriste Hamas în China, unde sub egida Beijingului au semnat un acord considerat „istoric” de chinezi, privind reconcilierea. Amintim că cele două facțiuni sunt într-un conflict deschis, nu de puține ori cei din Fatah, care guvernează Cisiordania fiind condamnați la moarte de către mult mai radicala grupare teroristă Hamas, care a avut până pe 7 octombrie 2023 controlul asupra Fâșiei Gaza.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat duminică Israelul cu o posibilă intervenție militară, citând acțiuni anterioare în Nagorno-Karabah și Libia, relatează agenția Agerpres și DPA.
Aviaţia militară israeliană a lovit sâmbătă noaptea mai multe obiective ale grupării Hezbollah în Liban, după atacul cu rachetă de sâmbătă care a ucis 12 oameni, inclusiv copii, pe un teren de fotbal dintr-un sat de druzi din zona Înălţimilor Golan, transmite Agerpres, care citează DPA.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat sâmbătă seară că Israelul se apropie de un război total cu Hezbollah și Libanul, după un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal de pe platoul Golan, care a cauzat moartea a cel puțin zece persoane, relatează Axios, preluat de Agerpres și Reuters.
Ministerul Sănătății din Gaza controlat de Hamas a anunțat joi că testele au arătat prezența virusului care provoacă poliomielita în mai multe mostre de apă uzată din Fâșie, avertizând asupra riscului unui "dezastru sanitar".
Baraa Al-Katerji, un renumit om de afaceri sirian apropiat regimului Bashar al-Assad, a fost ucis împreună cu însoțitorul său, luni, în urma unui atac israelian cu dronă asupra unei mașini cu numere de înmatriculare libaneze în apropierea punctului de trecere a frontierei Masnaa (estul Libanului), a anunțat Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Gruparea islamistă șiită Hezbollah, o extensie a Iranului, a anunțat joi că a atacat nordul Israelului cu peste 200 de rachete și drone explozive.
Comunitatea israeliană de informații este tot mai îngrijorată de un nou front în Mediterana, pe fondul extinderii influenței rebelilor Houthi din Yemen în Africa de Nord și al cooperării acestora cu grupuri armate pro-iraniene, ceea ce ar putea amenința Israelul și Strâmtoarea Gibraltar.
Forțele aeriene israeliene au anunțat că au atacat din nou poziții ale miliției pro-iraniene șiite Hezbollah în sudul Libanului în cursul unui raid desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care au fost implicate avioane de vânătoare, informează Agerpres, DPA și postul de televiziune israelian i24News.
Segmentul cel mai de extremă dreapta din guvernul israelian a făcut joi presiuni asupra premierul Benjamin Netanyahu, în timpul şedinţei Cabinetului de Securitate, să opteze pentru o ofensivă de amploare împotriva Hezbollah, în Liban, unde tensiunea continuă să crească, informează Agerpres, care citează EFE.
Ministrul de Externe iordanian, Ayman Safadi, a subliniat că țara sa "nu va curăța" după premierul israelian Benjamin Netanyahu în Gaza și nu va trimite nicio forță pentru a înlocui forțele israeliene în Fâșia palestiniană devastată.
Apărarea Civilă din Fâşia Gaza a anunţat că zece membri ai familiei liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, au fost ucişi marţi într-un atac aerian israelian împotriva unei tabere de refugiaţi din oraşul Gaza, transmite AFP.
Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, nu este momentan favorabil recunoașterii unui stat palestinian, considerând că "aceasta ar însemna recunoașterea terorismului," în urma atacurilor sângeroase comise de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel pe 7 octombrie, care au dus la o ripostă sângeroasă a armatei israeliene în Fâșia Gaza, informează Agerpres, care citează AFP.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat duminică seară că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană desfăşoară o ofensivă terestră, sunt "pe cale să se încheie", notează AFP și Agerpres.
În lumina amenințărilor Israelului de a lansa un atac pe scară largă împotriva sa, Hezbollahul libanez afirmă că încă nu a folosit decât o mică parte din arsenalul său masiv de arme, de la începutul războiului din Gaza declanșat în urmă cu opt luni. Hezbollahul, care primește sprijin în bani și arme din Iran, reiterează că frontul de luptă cu Israelul din sudul Libanului, pe care l-a deschis pe 8 octombrie, se află în cadrul susținerii și sprijinului pentru aliatul său, mișcarea de rezistență palestiniană Hamas în războiul împotriva Israelului în Gaza.