Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.
Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat miercuri că centrul de greutate al războiului "se deplasează spre nord", o referire la frontul cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah.
Ulterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timpul nopții. Ei au vizat locațiile infrastructurii Hezbollah și depozitele de arme.
Iranul a calificat drept "un act terorist şi o crimă în masă" explozia simultană a mii de pagere în mâinile unor membri ai grupării şiite Hezbollah din Liban, un aliat al Teheranului, care a provocat moartea a cel puţin nouă persoane, informează Agerpres și EFE.
Agenția rusă Novosti, site-ul israelian i24.news și Syria Tv bazat în Turcia au relatat în weekend că gruparea yemenită Al Houthi a început să-și transfere forțele militare în Siria, în vederea pregătirii lansării atacurilor împotriva Israelului.
Mișcarea Houthi din Yemen a anunțat că a doborât a dronă americană MQ-9 Reaper, ridicând la 9 numărul total al dronelor interceptate de la începutul sprijinului pentru Gaza în 2023.
În timp ce Iranul amenință că va ataca Israelul ca răspuns la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în interiorul Teheranului, programul său de rachete mult lăudat rămâne una dintre puținele sale modalități de a răspunde direct, dar sunt serioase întrebări despre cât de periculos este cu adevărat acesta.
Programul s-a aflat în spatele atacului fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului în aprilie, când Iranul a devenit prima țară care a lansat un astfel de atac de când fostul regim irakian al lui Saddam Hussein a tras cu rachete Scud asupra Israelului în mijlocul războiului din Golf din 1991.
Dar puține rachete iraniene și-au atins țintele. Multe dintre ele au fost doborâte de forțele coaliției conduse de SUA, în timp ce alte rachete aparent nu au reușit să se lanseze sau s-au prăbușit în zbor. Chiar și cele care au ajuns în Israel păreau să-și fi ratat ținta.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a anunțat că statul evreu a fost de acord să părăsească zona.
Netanyahu respinge criticile privind încheierea unui acord, argumentând că presiunea ar trebui îndreptată asupra Hamas, nu asupra Israelului.
Străzile din Tel Aviv au fost pline, duminică. Sute de mii persoane au ieşit în stradă la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe, potrivit estimărilor mass-mediei israeliene. Potrivit organizatorilor protestelor de aseară, 300.000 au ieșit în stradă doar în Tel Aviv, jumătate de milion în toată țara.
Lichidarea are loc în timp ce forțele israeliene continuă o operațiune la scară largă care implică sute de soldați și polițiști.
La începutul anului, oficialii israelieni și americani credeau că beneficiază de o nouă oportunitate în căutarea uneia dintre cei mai căutate persoane din lume. În timp ce comandourile israeliene au luat cu asalt un complex de tuneluri din sudul Fâșiei Gaza, pe 31 ianuarie, informațiile secrete indicau că liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar se ascundea acolo, potrivit oficialilor americani și israelieni.
Trupele israeliene au salvat un ostatic israelian în timpul unei "operaţiuni complexe" în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat marţi armata, la mai bine de 10 luni după ce bărbatul a fost răpit de militanţi Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, relatează Agerpres, Reuters şi AFP.
Atacul Hezbollah asupra Israelului ca răzbunare pentru uciderea comandantului aripii armate a mișcării, Fuad Shukra, a fost amânat din mai multe motive, dintre care unul este negocierile de încetare a focului din Gaza, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.
În contextul tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu, au apărut imagini care arată cum un elicopter de atac AH-64 Apache al Forțelor Aeriene Israeliene distruge un UAV al Hezbollah în spațiul aerian de deasupra nordului Israelului.
Este stare de urgență în Orientul Mijlociu, după ce Israelul a lansat un atac în forță cu rachete asupra Libanului.
Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a afirmat vineri că formarea unui stat palestinian nu este posibilă, deoarece acest lucru ar conduce la apariția unei "baze iraniene" atât în Fâșia Gaza, cât și în teritoriile palestiniene din Cisiordania, informează Agerpres și EFE.
Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.
Israelul a învins brigada grupării teroriste Hamas din zona Rafah, situată în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în timpul unei vizite la granița dintre Gaza și Egipt.
Din octombrie, atacurile IDF au ucis cel puțin 415 membri ai grupării.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că dorește eliberarea "unui număr maxim de ostatici în viață" chiar din prima fază a unui plan în trei etape propus de SUA pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, relatează Agerpres și AFP.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat că aceasta este "poate ultima" şansă de a se ajunge la un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, după mai bine de zece luni de război, transmit Agerpres și AFP.
Iranul va suferi consecinţe "cataclismice" în cazul unui atac asupra Israelului, a declarat vineri un înalt oficial american din actuala Administrație, care a cerut protecția anonimatului.
După 48 de ore la Doha, summitul dintre mediatorii SUA, Egipt, Qatar, Israel și Hamas pentru un armistițiu în Gaza s-a încheiat. Săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire la Cairo și, între timp, Casa Albă anunță că la summit SUA au propus un nou acord pentru reducerea decalajelor din Gaza. Dar Hamas răspunde: rezultatul summitului nu are nicio legătură cu ceea ce a fost deja stabilit la 2 iulie.
remierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat luni pe ministrul său al apărării, Yoav Gallant, pentru comentariile făcute în cadrul unei comisii parlamentare, unde Gallant a pus la îndoială conceptul de "victorie absolută" asupra grupării islamiste Hamas, pe care Netanyahu îl susţine pentru continuarea războiului în Fâşia Gaza, relatează Agerpres și EFE.
Radioul Armatei Israeliene a relatat astăzi, 12 august, că șeful Statului Major al Armatei Israeliene, Herzi Halevy, este așteptat să ia o decizie finală în zilele următoare cu privire la înființarea unei noi mari unități militare, de nivel divizie.
Armata americană a anunțat joi că avioanele de vânătoare F-22 Raptor au sosit în Orientul Mijlociu, în contextul creșterii tensiunilor în regiune și al pregătirii pentru posibile represalii din partea Iranului și aliaților săi împotriva Israelului.
Israel a convenit joi să reia discuțiile pe 15 august pentru a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, după ce Statele Unite, Egiptul și Qatarul au intervenit și au avertizat că nu mai este timp de pierdut și că nu există scuze pentru noi întârzieri, relatează Agerpres și France Presse.
Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marţi pe Yahya Sinwar drept liderul său, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran pe 31 iulie, transmite Agerpres, citând AFP, Reuters şi DPA. Ultima oară Sinwar a fost văzut în tunelurile din Gaza după masacrul comis de gruparea teroristă Hamas. E posibil ca acesta să fi părăsit Fâșia, în caz contrar e foarte dificil de înțeles cum va conduce gruparea.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat marți că Statele Unite "nu vor tolera" atacuri împotriva trupelor lor din Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor maxime dintre Israel și Iran, relatează Agerpres, care citează AFP.
Libanul lucrează pentru a se asigura că orice răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant de top al grupării șiite Hezbollah la Beirut nu va duce la un război total în Orientul Mijlociu, a declarat marți ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, potrivit Agerpres și Reuters.