Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Într-un prim material DefenseRomania a analizat ceea ce înseamnă Forța Spațială a SUA și implicarea unităților Delta ale Forței Spațiale - Space Delta 4 și Space Delta 5 în respingerea primului atac.

Șase luni mai târziu de la primul atac, în octombrie 2024, cele două unități Delta erau și mai bine pregătite.

 

„Prima dată, ne-am descurcat bine; a doua oară, ne-am descurcat și mai bine”

 

2. Prezentare... (u-s--space-force_36563100.jpg)

Prezentarea emblemei U.S. Space Force. Sursa Foto: U.S. AIR FORCE

„Prima dată, ne-am descurcat bine; a doua oară, ne-am descurcat și mai bine”, a spus un maior, șeful diviziei pentru operațiile curente la Space Delta 5. „Am avut o rată de fidelitate a datelor mult mai bună. Am avut timpi de avertizare mult mai buni. Noi doar... am lucrat mai bine.”

Timpul scurs între cele două atacuri iraniene cu rachete a fost unul foarte prețios pentru unitățile Delta.  

„Între aprilie și octombrie, în discuțiile noastre interne, pe măsură ce am trecut prin procesul de debrief și lucruri interne pe care le putem îmbunătăți, cred că a devenit foarte clar că [atacuri cu mai multe rachete la scară largă] era ceea ce ne puteam aștepta în viitor – la nivel de volum și sincronizare”, a spus comandantul Space Delta 4, colonelul Schmitt.

„Ceea ce a arătat Iranul în agresiunea din aprilie a fost cu adevărat modul în care operează”, a spus un sergent din Escadrila 2 Avertizare Spațială. „Așa că am reușit să luăm acele date și să construim un nou training bazat pe [aceste informații].”

La Space Delta 5, comunicarea asertivă (exprimarea ideilor, fara a fi agresivi sau pasivi – nota autorului) a fost cheia.

„Practic, am eliminat orice nu era necesar pentru astfel de situații”, a spus maiorul de la Space Delta 5. „Oricine a lucrat la astfel de operații știe că de obicei sunt foarte bazate pe scenarii. Încercați să urmați procedura, asigurați-vă că nu pierdeți nimic. Dar când are loc un atac masiv, nu aveți timp să procesați scriptul așa cum este. Am venit cu niște rapoarte trunchiate care au permis trimiterea rapidă a acelor informații critice exact persoanelor potrivite.”De asemenea, fluidizarea fluxului de informații a fost esențială.

 

Informația este esențială

 

3. Paradă mil... (1-iran-4_86000000_37145600.jpg)

Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres

Unitatea Space Delta 5 (Centrul de Operații Spațiale Combinate), unde se adună toate informațiile, „datele sunt un punct de sufocare”, a spus maiorul. „În esență, am scăpat de câteva dintre acele puncte de sufocare, astfel încât să putem avea mult mai multe evenimente înregistrate, nu numai de oamenii noștri, ci și de sistemele noastre de date care analizează totul.”

Actualizările de software au cântărit și ele destul de mult. În mod normal sunt ani de zile între diferitele ediții de software. Dar acum, totul s-a derulat mai rapid.

Spre deosebire de primul atac, atacul masiv din octombrie a constat aproape în întregime din rachete balistice, lansate din mai multe locații. Însă, rezultatul a fost în mare parte același - pagube limitate și nicio victimă în rândul forțelor SUA.

Colonelul Schmitt a remarcat că rolul Forței Spațiale a mers dincolo de simpla avertizare a oamenilor.

„Nu este vorba doar despre a te feri și despre acoperire. Este vorba și despre apărare și cu cât au mai mult timp la dispoziție pentru a răspunde, cu atât vor fi mai eficienți”, a spus el. Forța Spațială își transmite datele către centrele operaționale de pe tot globul și în teatru, iar acele centre pot angaja grupuri operaționale (task forces – în engleză) pentru a elimina amenințarea.

 

În octombrie pentru a respinge atacul iranian, Marina SUA a lansat 10 rachete interceptoare de pe nave din Marea Mediterană, în timp ce Israelul și Iordania au tras și ele cu rachete interceptoare

 

4. Afiș de pr... (1iran_55265700_13496000.jpg)

Afiș de propagandă în care sunt prezentate rachete iraniene / Foto: Agerpres

Câteva săptămâni mai târziu, Space Delta 4 a fost recunoscută pentru eforturile sale de către Air Force Historical Foundation, care a acordat unității Premiul General James H. „Jimmy” Doolittle. Acest premiu se dă unei unități doar pentru îndeplinirea misiunii sale în timp ce se află în situații dificile și periculoase, în conflicte multiple. Până acum, premiul Doolittle a revenit exclusiv comandamentelor din Forța Aeriană, Space Delta 4 fiind prima unitate a Forței Spațiale care câștigă premiul.

Nota autorului: Unitatea Space Delta 4 operează sateliții din programul SBIRS (Space-Based Infrared System) în cadrul căruia s-au lansat cel puțin 12 sateliți în perioada 2006 – 2022. Programul s-a confruntat cu unele critici pentru depășire de buget (buget total de peste 10 miliarde de dolari).

Cu toate acestea, cele mai recente realizări ale forțelor armate americane (cel puțin cele cunoscute din Orientul Mijlociu), la care a contribuit programul SBIRS, sunt excepționale și au demonstrat că SUA dețin o tehnologie care permite efectiv realizarea unei cupole de protecție împotriva rachetelor balistice. Principale limitare pe care o are sistemul antibalistic american este dată de numărul de rachete interceptoare care sunt la dispoziție pentru a apăra o anumită zonă, iar în cazurile extreme o altă limitare ar putea fi cadența de lansare a acestor interceptori.

Încă nu se poate aprecia cu mare certitudine dacă regimul Bassad din Siria a căzut din cauza succesului în interceptarea rachetelor iraniene, Teheranul demonstrând clar că nu are capacitatea de a-și susține aliații, dar cu siguranță victoria în lupta cu rachetele iraniene a jucat și ea rolul său. În plus, garanția dată de eficiența înaltă a protecției antibalistice americane, a permis Israelului să atace unitățile Hezbollah de pe teritoriul Libanului fără teama unor represalii semnificative ale Iranului.

 

Sistemul american de avertizare și Forța Spațială, dintr-o perspectivă asupra războiului Rusiei în Ucraina

 

5. Trageri cu... (patriot-sua_62612200.png)

Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army

Privit din perspectiva războiului ruso-ucrainean, sistemul american de avertizare asupra atacului cu rachete a jucat, foarte probabil, un rol crucial în informarea oportună a Ucrainei despre lansările de rachete balistice și de croazieră efectuate de armata rusă. Deocamdată, Ucraina nu deține suficiente sisteme Patriot sau similare pentru a putea intercepta toate rachetele balistice rusești, dar dacă războiul se prelungește, timpul va juca în favoarea Ucrainei din această perspectivă.

Rezolvarea problemei sistemelor Patriot combinată cu creșterea numărului de avioane de luptă occidentale, vor pune Ucraina într-o poziție operațională mai bună decât cea a Rusiei.

Acum, principalul avantaj al Rusiei pe front constă în valorificarea numărului mai mare de militari din linia întâi, valorificare obținută prin distrugerea apărării ucrainene cu un număr mare de bombe dirijate lansate de aviație, precum și într-o oarecare măsură prin lovirea punctelor critice ucrainene de infrastructură cu rachete balistice Iskander-M. Odată anulate aceste avantaje cheie, Ucraina va întoarce situația în favoarea sa.

Verificarea operațională a întregului lanț al sistemului de apărare antibalistic american în condiții de stres maxim accentuează și mai mult raportul global de forțe în favoarea SUA, care însă va avea o nevoie și mai mare de aliați pentru a asigura acoperirea globală cu rachete interceptoare dar și cu senzori radar la sol folosiți și ei la detectarea atacurilor cu rachete. Reamintim că două facilități radar importante de descoperire ale unității Space Delta 4 se află pe teritoriul Marii Britanii și în Groenlanda.

Apropierea foarte mare de idealul unei apărări impenetrabile, stare pe care au atins-o forțele americane, va rescrie toate raporturile de forțe la nivel mondial, deoarece aceasta va lucra ca un multiplicator de forță. În timp ce un adversar potențial își va irosi militarii în atacuri fără șansă, forțele SUA și ale aliaților lor vor înregistra pierderi minime. Într-un război cu SUA sau NATO, rachetele de atac indiferent de rază și aviația oricărui adversar vor cântări mult mai puțin decât ar lupta împotriva altcuiva.  

Din această perspectivă, Rusia ar putea avea acum ultima șansă de a ieși cât de cât bine din războiul cu Ucraina, dar va trebui să facă serioase concesii, inclusiv să se gândească la revenirea la granițele din 1991 când Ucraina și-a declarat independența. Dacă Moscova ratează această oportunitate, distrugerea totală a armatei sale în Ucraina și a propriei economii va fi floare la ureche pe lângă procesul dureros și inevitabil de fărâmițare a Rusiei care va începe ca urmare a nemulțumirilor acumulate.

Se poate aprecia că președintele SUA, Donald Trump, are argumente foarte solide în a convinge Rusia să accepte pacea. Nici măcar nu trebuie să dea Ucrainei cele mai performante arme ofensive.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Priviți cum arată „pacea rusă”: Rusia a dezlănțuit iadul asupra orașului ucrainean Kropîvnîțkii (Video) Mai multe blocuri sunt în flăcări
Israelul lansează o ”operațiune terestră limitată” în Gaza
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
Cu Storm Shadow și ATACMS limitate ”din soft”, ucrainenii trebuie să se bazeze pe Made in Ukraine: Long Neptune e gata, urmează drone cu rază de 3.000 de km și chiar rachete balistice
După ce Rusia a refuzat armistițiul negocierile pentru încetarea focului vor începe în această săptămână în Arabia Saudită
Armata americană lovește din nou rebelii Houthi în Yemen
Gen. Ben Hodges, fostul șef al forțelor americane în Europa, critică planul de pace impus de SUA
Ucraina se apropie de momentul Dictatului? Trump vrea să recunoască Crimeea ca teritoriu al Federației Ruse și ar putea lua în considerare chiar și predarea portului Odesa
România sprijină accelerarea sprijinului militar european pentru Ucraina. Londra este gata să trimită trupe în Ucraina pe termen nelimitat
Israelul efectuează noi atacuri masive în Gaza pentru a forța Hamas să elibereze ostatici. Statele Unite, consultate înainte de raiduri
Militanții kurzi au doborât una dintre cel mai performante drone turceşti în Irak (Video)
Militarii ucraineni laudă sistemul german de apărare aeriană IRIS-T după distrugerea a 15 rachete rusești în timpul unui singur atac
Trump și Putin discută marți despre războiul din Ucraina. Încetarea focului ar putea fi folosită de Rusia pentru a pregăti o nouă ofensivă, avertizează ISW
Trump confirmă că va discuta marți cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. Rusia încă nu a acceptat acordul de încetare a focului
Zelenski îl numește pe Andrii Hnatov în fruntea Statului Major General al Armatei Ucrainei. Actualul șef, Anatoli Barhilevici, va ocupa o funcție în ministerul apărării
Rusia raportează un atac masiv al dronelor ucrainene
Netanyahu l-a demis pe șeful Shin Bet, serviciul de securitate internă a Israelului. Demiterea sa nu are legătură cu masacrul Hamas din 7 octombrie, spune fostul șef al Shin Bet
Rebelii houthi susțin că au atacat portavionul american USS Harry Truman în Marea Roșie, ca ripostă la atacul SUA asupra Yemenului
Mișcări pe frontul din Herson. Aviația militară a Ucrainei a distrus podul Konka peste un braț al Niprului (Video). Lovitura a avut loc la sud de orașul Herson
SUA au lovit masiv Yemenul. Casa Albă susține că a „lovit cu forță zdrobitoare” și a „eliminat mai mulți lideri houthi”
Franța ignoră Rusia. Macron spune că dacă Ucraina solicită soldați europeni ca forță de menținere a păcii nu avem nevoie de permisiunea Rusiei
În timp ce experții dezbat care sistem e mai performant SAMP-T european sau Patriot american, Ucraina cere muniție: Presiuni pentru rachete Aster-30?
Europa rămâne lângă Ucraina: Livrările de armament nu vor înceta nici pe timpul unui posibil armistițiu. Un nou plan ambițios de până la 40 mld. euro are însă puține șanse de reușită
Armata Ucrainei demontează o mare dezinformare răspândită de Trump: Ucrainenii s-au retras din Kursk, dar nu au fost nicidecum încercuiți
Piațeta Regelui Mihai din București, în imediata apropiere a ambasadei Rusiei în România, unde a fost deschisă anul trecut expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost numită către organizatori și artiști - „Operațiune Artistică Speci
EXCLUSIV
Cum au căzut mulți în capcana Rusiei, inclusiv în România. Prof. Carp: O lovitură de maestru, trebuie recunoscut. Scoasă dintr-un sertar prăfuit
Rusia spune că a „transmis noi semnale pentru Trump”. Peskov confirmă că Putin a discutat despre Ucraina, în spatele ușilor închise, cu Steven Whitkoff

Ştiri Recomandate

Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Trump a comentat atacul rusesc cu rachete Iskander asupra civililor: Un atac îngrozitor. Mi s-a spus că a fost neintenționat
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț
Imagini îngrijorătoare captate de sateliți, în largul coastei Coreei de Nord. Phenianul lucrează la o nouă fregată care ar putea schimba situația regională
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Canalul Panama, cel mai strategic coridor maritim din lume, la degetul mic al Statelor Unite: Forţele americane vor avea acum o prezenţă militară sporită
Zelenski l-a invitat pe Trump în Ucraina să vadă dezastrul provocat de Rusia. Invitația, lansată înainte de masacrul de la Sumî din ziua de Florii
Rusia va fi capabilă de un atac la scară largă în maxim 4 ani. Șeful Armatei germane: Prioritate o au armele din Europa, dar va trebui să cumpărăm din SUA
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
pixel