Un nou capitol. Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea şi a reginei consort, Camilla
Fără Joe Biden, dar în prezența lui Klaus Iohannis și a majorității liderilor lumii, la Londra au loc ceremoniile prilejuite de încoronarea Regelui Charles al II-lea, devenit suveran în septembrie, după cele şapte decenii de domnie a mamei sale, Elisabeta.
Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au salutat mulţimea, de la balconul Palatului Buckingham, în faţa căruia s-au adunat sâmbătă zeci de mii de oameni.
Alături de rege şi regină, care purtau coroanele şi însemnele regale, la balconul Palatului Buckingham au apărut moştenitorul tronului, prinţul William, soţia acestuia, Kate, şi copiii lor, fratele şi sora suveranului, Edward şi Anne, precum şi membri ai familiei Camillei. Prințul Harry a lipsit din balconul Palatului Buckingham.
Avioane şi elicoptere ale forţelor armate britanice au survolat zona, deşi demonstraţia aeriană a trebuit să fie întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la Londra.
Familia regală a petrecut mai puţin de 10 minute la balcon înainte de a se întoarce înăuntru, dar regele şi regina au reapărut câteva momente mai târziu, în aplauze puternice.
Arhiepiscopul de Canterbury l-a încoronat sâmbătă pe regele Charles III al Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii fastuoase desfăşurate la Londra, punând coroana Sfântului Eduard, veche de 360 de ani, pe capul noului monarh, care s-a aşezat pe un tron din secolul al XIV-lea în catedrala Westminster Abbey.
***
Aproape toți liderii lumii au fost invitați la încoronare, așa că este mai ușor să spunem cine a fost pe „lista neagră”. Nu au fost invitați doar liderii Rusiei, Belarusului, Myanmarului, Siriei, Afganistanului și Venezuelei. Prezența reprezentanților din RPDC și din Nicaragua este prevăzută doar la nivelul diplomaților de rang înalt.
Încoronarea are loc conform tradiţiei, la Westminster Abbey, după un ritual străvechi. Mii de oameni s-au aflat pe traseul alaiului regal, care a pornit de la Palatul Buckingham, deşi, potrivit unui recent sondaj, 72% dintre britanici nu intenţionează să participe la festivităţile din acest weekend prelungit de sărbătoare, relatează RadioRomânia.
La această oră, la Catedrala Westminster Abbey începe o slujbă specială în cadrul căreia va avea loc coronare a Regelui Charles al III-lea şi a reginei consort, Camilla. Ei vor fi încoronaţi în cadrul a două ceremonii separate. Slujba de încoronare a Regelui Charles urmează tradiţii vechi de sute de ani.
200 de soldați ai gărzii personale îl vor însoți pe rege până la Westminster Abbey. Încă o mie de militari s-au aliniat de-a lungul întregului traseu al procesiunii.
Foto: Forțele Armate ale Majestății Sale
Charles al III-lea va purta o robă cu fir de aur, iar pe cap îi va fi aşezată o coroană de aur cu pietre preţioase, veche de 360 de ani. Ceremonia de la Westminster Abbey se va încheia la ora locală 13:00, ora 15:00 ora României.
Regele şi Regina se vor întoarce apoi la Palatul Buckingham, în cadrul unei procesiuni fastuoase, la care vor participa 7.000 de militari din Marea Britanie şi Commonwealth. Alături de ei se vor afla şi ceilalţi membri ai familiei regale. Toţi vor apărea la faimosul balcon, pentru a saluta mulţimea. Sunt mii de britanici în faţa Palatului Buckingham, unde mă aflu şi eu, unii aşteptând încă de aseară. Atmosfera este una de sărbătoare şi bucurie, în ciuda vremii - de dimineaţă plouă şi este înnorat.
Perspectivele monarhiei britanice
Foto: Forțele Armate ale Majestății Sale
Conform ultimului sondaj al companiei YouGov , 58% susțin monarhia, 26% ar dori să aleagă șeful guvernului în alegeri directe (acum premierul este numit de monarh), iar 16% sunt indeciși. Susținătorii fermi ai monarhiei sunt cei mai în vârstă respondenți cu vârsta peste 65 de ani - 78%, în categoria 50-64 de ani - 67%.
Așa cum remarca și Politico, deși puterea aparține guvernului și parlamentului, există un așa-zis stat profund - un aparat oficial și birocratic a cărui elită a lucrat în trecut sau intenționează să lucreze în viitor chiar în Palatul.
„Mulți dintre curtenii de rang înalt care servesc ca membri de frunte ai familiei regale au lucrat anterior în serviciul public de nivel înalt – și invers”, afirmă cei de la publicația Politico.
Câteva exemple care ne arată că Palatul Buckingham are o puternică influență informală pe lângă structurile de decizie ale statului.
Spre exemplu, Clive Alderton este diplomat de carieră și a ocupat funcția de secretar privat al Prințului Charles timp de șase ani. În 2012, s-a întors la Ministerul de Externe ca ambasador în Maroc, iar în 2015 a revenit în casa regală ca secretar privat al lui Charles. William Nye, predecesorul lui Clive Alderton, este un alt fost funcționar public superior și oficial de la vârful aparatului decizional guvernamental. Acesta a părăsit palatul regal pentru a lucra într-o altă ramură a agenției,ca cel mai înalt oficial al Bisericii Angliei, al cărui conducător suprem este monarhul.
De asemenea, cel mai puternic oficial al țării, Simon Case, a lucrat și pentru familia regală ca secretar privat al Prințului William, după o perioadă lungă în serviciul public. El a părăsit palatul în 2020, întorcându-se la 10 Downing Street pentru a conduce biroul lui Johnson, de unde a fost promovat la funcția de secretar de cabinet, șeful Serviciului Civil din Regatul Unit mai târziu în acel an.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News