La finalul anului 2022 racheta hipersonică Zircon va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei
În decembrie anul acesta, Flota de Nord va primi în dotare cea mai nouă fregată Proiect 22350, Amiral Golovko. Aceasta va deveni prima platformă oficială înzestrată cu rachete hipersonice Zircon.
După cum au declarat pentru cotidianul Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, a fost aprobat planul de lucru pentru etapa finală de construcție a navei. Echipajul navei își finalizează în prezent pregătirea, urmând ca în toamnă să înceapă testarea fregatei pe mare. Testele sunt programate să se finalizeze în luna decembrie.
După cum au declarat sursele jurnalului, fregata Amiral Golovko va fi dislocată la Severomorsk, unde este în curs de finalizare construirea danei și infrastructurii aferente pentru noua navă. Se presupune că aceasta va fi inclusă în compunerea Diviziei 43 Nave de Suprafață a Flotei de Nord, care reprezintă principala forță de atac a Flotei de Nord. Din aceasta fac parte cele mai mari și mai puternice nave rusești, inclusiv portavionul Amiral Kuznetsov și crucișătorul nuclear Petru cel Mare.
În primăvara anului trecut, comandantul-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov, a declarat că fregatele Proiect 22350 vor deveni primele platforme purtătoare de rachete hipersonice. În prezent, prima fregată din această serie, Amiral Gorshkov, participă la testarea noilor rachete hipersonice Zircon, prin efectuarea unor lansări practice ale acestora.
Amiral Golovko va fi cea de-a treia navă Proiect 22350. Construcția seriei a început în anul 2006. Prima navă a proiectului, Amiral Gorshkov, a fost predată flotei în 2018, iar cea de-a doua, Amiral Kasatonov, în luna iulie a anului trecut.
Potrivit planurilor curente, în total, ar trebui să fie construite opt fregate din seria amiralilor, așa cum sunt denumite în flotă. În etapa finală de construcție se află fregata Amiral Isakov, iar lucrările continuă și la fregata Amiral Cichagov. În anul 2020, a început construirea fregatelor Amiral Spiridonov și Amiral Yumashev. De asemenea, este planificat ca în acest an să înceapă construirea altor două nave de acest tip.
În total, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse vor fi introduse 10 nave Proiect 22350
Comentariul autorului: În total, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse vor fi introduse 10 nave Proiect 22350. Se presupune că seria va continua cu producerea unui număr neprecizat de nave Proiect 22350M, care se află în curs de dezvoltare. Acestea din urmă vor avea un deplasament mai mare și vor deține mai multe armamente la bord.
După primele patru fregate Proiect 22350 destinate Flotei de Nord (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov), vor fi construite trei nave de acest tip pentru Flota din Oceanul Pacific (Amiral Amelko, Amiral Cichagov și Amiral Yumashev), iar alte trei prentru Flota din Marea Neagră (Amiral Spiridonov și cele două a căror construcție va începe în 2022, deocamdată nedenumite).
Dotarea standard a primelor fregate Proiect 22350 include două instalații de lansare 3S14, cu opt celule fiecare, pentru rachetele de croazieră Kalibr și Onyks, iar în perspectivă și pentru rachetele hipersonice Zircon, precum și patru instalații de lansare, cu câte opt celule fiecare, pentru rachetele antiaeriene Redut.
Începând cu cea de-a cincea fregată (Amiral Amelko), numărul instalațiilor de lansare pentru rachetele de croazieră va fi crescut de la două la patru. Astfel, în loc de 16 rachete Kalibr, Onyks sau Zircon, acestea vor putea purta 32 de rachete.
Proiectul îmbunătățit 22350M va dispune de șase instalații de lansare pentru rachetele de croazieră (48 de rachete), precum și de opt instalații de lansare pentru rachetele antiaeriene (64 de rachete). Producerea acestora urmează să înceapă în anul 2024.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News