Letonia îi sfătuiește pe oficialii britanici să ia în considerare recrutarea obligatorie a militarilor. Prognoza minimă pentru cheltuielile militare: 3% din PIB
Armata britanică ar trebui să ia în considerare recrutarea suplimentară pentru a descuraja agresiunea lui Vladimir Putin în Europa, a sugerat ministrul de externe al Letoniei, Krisjanis Karins.
Oficialul leton susține că singura modalitate de a te apăra împotriva Rusiei este luarea în considerare a unui model de „apărare totală” care ar presupune recrutarea de cetățeni care să fie pregătiți de luptă.
Comentariile lui Karins au venit după ce generalul Sir Patrick Sanders , șeful armatei britanice, a declarat că Regatul Unit are nevoie de o armată cetățenească pentru a lupta un viitor război împotriva Rusiei. „Recomandăm cu tărie recrutarea”, a declarat Karins, citat de The Telegraph.
Ministrul de externe a sugerat ca țările să urmeze modelul finlandez la recrutare - țara nordică are rezerve de 250.000 de trupe antrenate gata să lupte
Creșterea cheltuielilor pentru armata britanică
Este destul de neobișnuit ca ministrul unei țări să vină cu astfel de declarații care - la prima vedere - privesc chestiunile interne ale altui stat, mai ales când vine vorba de aspecte sensibile ce țin de siguranța națională. Totuși, contextul complicat în care ne aflăm necesită reacții coordonate între statele aliate, inclusiv în privința modelului de recrutare și de finanțare a armatei.
„Dezvoltăm și elaborăm un sistem a ceea ce numim apărare totală, care include toate zonele societății civile”, a spus ministrul leton, adăugând că Marea Britanie, la fel ca și alți aliați NATO, va trebui să își mărească cheltuielile pentru apărare în următorii ani, pentru a se proteja.
Mai mult, Karins este ferm convins că este „inevitabil” momentul la care Marea Britanie își va majora cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a cerut și el la o astfel de creștere, dar premierul Sunak a spus că dorește să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, însă numai atunci când circumstanțele economice o vor permite.
Shapps a avertizat deja că lumea și Marea Britanie se află într-o situație de tip ”pre-război”. În ciuda acestui fapt, guvernul nu are de gând să mărească dimensiunea armatei de la nivelul actual de aproximativ 74.000 de soldați cu normă întreagă, în scădere de la 102.000, în 2006.
Cabinetul premierului a exclus orice sugestie conform căreia recrutarea ar fi o variantă, spunând că „nu există planuri” de a schimba „tradiția mândră a armatei britanice de a fi o forță voluntară”.
Armata britanică a recrutat militari în timpul Primului Război Mondial și în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, dar în cea mai mare parte a istoriei sale de 364 de ani a fost o forță bazată pe voluntari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News