Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Licitație corvete: Naval Group, declarat marele câștigător. Ce scriu francezii
03 iul, 09:54
Compania franceză Naval Group a fost anunțată ca marele câștigător al licitației pentru corvetele românești. După un lung proces care a implicat și justiția, Naval Group a învins Fincantieri și Damen și, împreună cu Şantierul Naval Constanţa vor furniza corvetele multirol destinate Froțelor Navale Române.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Francezii de la La Tribune, care au urmărit îndeaproape procesul licitației pentru corvetele românești au fost surprinși de informația apărută ieri în presă privind anunțarea câștigătorului. „Neașteptat”, titrează La Tribune.

 

Ce scriu francezii: Obstacole depășite de Naval Group

 

Sursa citată amintește că acest caz a fost unul aparte pentru gigantul francez Naval Group care a reușit să depășească toate obstacolele. Astfel, în ciuda unui acord de fuziune semnat cu Fincantieri pe data de 14 iunie, italienii au depus o contestație la CNSC împotriva Naval Group cu privire la imparțialitatea procedurii licitației, contestație care a fost respinsă.

Un alt obstacol la care La Tribune face referire este cel politic. Francezii scriu că Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și fostul lider al principalului partid de guvernare din România, în prezent încarcerat după ce a pierdut un proces în care a fost acuzat de fapte de corupție, a „urmărit prin toate mijloacele discreditarea grupului francez și redirecționarea contractului către Damen”.

Totodată, francezii amintesc că Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, cel care a frânat contractul corvetelor, invocând suspiciuni privind ilegalitatea procedurii, a fost eliberat din funcție în luna trecută. La Tribune mai scrie că licitația a fost suspendată la presiunea lui Liviu Dragnea.

Naval Group a câștigat licitația și va construi împreună cu SNC corvete Gowind de ultimă generație echipate cu sisteme de luptă NATO. 

Corvetele Gowind vor fi înarmate cu rachete MBDA: VL-Mica și Exocet Block 3.

 

Ştiri Recomandate

Velier ucrainean cu cinci persoane la bord, remorcat până în Portul Constanţa
Israelul, atacat din nou. Rachete lansate din Fâșia Gaza
Ameninţări Hezbollah: Benjamin Netanyahu susţine că 'nu este impresionat'
Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale