Ucraina va primi sisteme de artilerie AS90 suplimentare din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2024.
Ambasadorul Rusiei la ONU amenință Occidentul. Vasily Nebenzia a declarat la ședința Consiliului de Securitate că, dacă țările occidentale permit Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia, țările NATO vor duce de facto un război împotriva Rusiei.
În același timp, diplomatul rus susține că ucrainenii ar fi incapabili să aleagă ținte și să programeze rachete pentru astfel de lovituri și doar „militarii NATO” pot face acest lucru.
”NATO va fi atunci un participant la ostilitățile împotriva unei puteri nucleare. Merită să ne amintim consecințele acestei stări de lucruri”, a avertizat diplomatul rus.
Declarațiile sunt în aceeași logică cu cele făcute până acum de oficialii ruși, care vor să atribuie Occidentului toată vina pentru viitoarele acțiuni ale Armatei Ruse de escaladare a conflictului.
Până acum, Statele Unite și Marea Britaniese feresc să anunțe public că ridică restricția privind utilizarea pe teritoriul Rusiei a rachetelor ATACMS și Storm Shadow. Astfel, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat vineri, 13 septembrie, că SUA nu și-au schimbat poziția în această privință.
În urma discuțiilor dintre președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer, Kirby le-a spus reporterilor că „nu se așteaptă la niciun anunț major în acest sens”.
Cu toate acestea rușii par resemnați cu privire la finalitatea acestui subiect.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a numit această dezbatere o cortină de fum. Kremlinul crede că Occidentul a luat de multă vreme decizia de a permite astfel de atacuri și că ultimele zile sunt doar un spectacol.
Potrivit publicației ruse Nezavisimaya Gazeta, amenințarea rachetelor cu rază lungă asupra teritoriului rus pare reală, dar armata rusă se pregătește să respingă astfel de atacuri.
„Armata rusă are experiență în distrugerea armelor occidentale de înaltă precizie folosite de forțele armate ucrainene în zona de operațiuni militare speciale (războiului din Ucraina) și în noile teritorii ale Rusiei”, a declarat pentru ziar expertul militar și generalul locotenent în retragere Iurii Netkachev.
Patru oficiali britanici contactați de publicația Politico au spus că nu se așteaptă la niciun anunț oficial în acest weekend, în timp ce un oficial guvernamental a spus că țările se află în prezent în faza finală a discuțiilor diplomatice.
Un acord privind o posibilă permisiune ca Ucraina să lovească Rusia cu arme britanice și americane cu rază lungă de acțiune ar putea fi anunțat la Adunarea Generală a ONU de la sfârșitul acestei luni.
Oficialii occidentali au spus că decizia, dacă ar fi adoptată, nu va schimba în sine cursul războiului, dar au adăugat că au ascultat din ce în ce mai mult cererile Ucrainei pentru autorizare, deoarece ar putea ajuta la oprirea avansului rusesc pe frontul de est.
Un alt oficial guvernamental britanic a spus că schimbarea în gândirea Occidentului a fost influențată de faptul că Iranul a început să furnizeze rachete balistice Rusiei.
”Faptul că Blinken a venit în Marea Britanie și a decis să confirme oficial că iranienii aprovizioneau Rusia a fost un moment important”, au spus aceștia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ucraina va primi sisteme de artilerie AS90 suplimentare din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2024.
Personalul militar care participă la exerciții va simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, notează Reuters.
Seimul (Parlamentul leton) a adoptat o nouă Lege privind serviciul militar.
În noaptea de 9 spre 10 octombrie, dronele ucrainene au avut culoar liber de zbor spre sud-est, în direcția regiunilor rusești Krasnodar și Adigheia. UAV-urile de atac ucrainene au lovit baza aeriană „Khanskaya” situată lângă orașul Maykop, capitala Republicii Adigheia – o unitate administrativ teritorială aflată la nord de Munții Caucaz.
Comandantul suprem al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a întocmit o listă a sistemelor de armament pe care SUA le dețin și care ar putea ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și pe care administrația Biden nu le-a furnizat încă, inclusiv rachete aer-sol și o rețea de comunicații securizată utilizată de NATO.
Președintele Comisiei Europene a anunțat lansarea unui nou mecanism de asistență financiară pentru Republica Moldova. Este vorba de Mecanismul de Reformă și Creștere folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, care a fost lansat în luna mai a anului curent.
Într-un raport publicat la 9 octombrie și consultat de The Guardian, institute de cercetare germane și britanice au îndemnat factorii de decizie să înființeze o „bancă NATO” pentru a „proteja de Trump” cheltuielile militare ale alianței.
Forțele Armate Ucrainene au distrus un depozit de muniții în care se aflau şi drone Shahed („Geran”). Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că depozitul era situat în satul Oktyabrske din regiunea rusă Krasnodar.
Producătorii ucraineni ar putea primi până la 20 de miliarde de dolari în cazul ridicării interdicției privind exporturile de arme și, de exemplu, ar putea înveşti această sumă în creșterea producției interne pentru propria armată. Financial Times scrie despre acest lucru, analizând dorința industriei ucrainene și a unor oficiali ca aceasta interdicţiei să fie ridicată, după ce a fost introdusă în 2022.
Documentul „Fundamentele păcii”, care va stabili condițiile detaliate pentru un sfârșit just al războiului, va fi gata până în noiembrie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru la Dubrovnik (Croația), în timpul unui discurs susținut la cel de-al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, relatează Ukrinform.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 09.10.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinjal, a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Republica Belarus.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 09.10.2024, că reprezentanții Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) au predat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse un nou lot de bombardiere de front Su-34.
Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Serviciile de informații americane și agențiile ONU estimează că armele Republicii Islamice ar putea fi gata până la sfârșitul anului.
Germania reconsideră cererea Turciei de a achiziționa avioane de luptă Eurofighter Typhoon, pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu.
Armata ucraineană a anunțat miercuri că a lovit peste noapte un arsenal militar rus în regiunea Bryansk, inclusiv muniție de rachete și artilerie și bombe aeriene dirijate, scrie Reuters.
Totul va fi diferit după războiul din Ucraina - de la zecile de mii de drone care vor supraveghea non-stop linia frontului, până la echipamentele robotizate folosite pentru acțiuni de luptă în medii prea riscante pentru soldați. Chiar și procesul de deminare va suferi îmbunătățiri substanțiale, grație noilor tehnologii care vor îngloba inteligența artificială.Cum arată ”Terminator 7”?
Ungaria amenință securitatea europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs de miercuri, în care a criticat relațiile Budapestei cu Rusia și China.
Stimulată de creșterea dramatică a cheltuielilor de apărare de către multe guverne europene în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de creșterea tensiunilor geopolitice în Indo-Pacific și în Orientul Mijlociu, Coreea de Sud a apărut ca o alternativă viabilă la furnizorii mai tradiționali de echipamente militare. Țările europene către care comaniil sud-coreene au inceput să-și exporte produsele includ deja Polonia, Finlanda, Norvegia, Lituania, Estonia, România, Slovacia, Cehia și Regatul Unit.
Alegătorii americani vor fi probabil inundați de o avalanșă de dezinformări și campanii de manipulare puse la cale de adversarii SUA cu scopul, potrivit unor înalți oficiali ai serviciilor de informații americane, de a influența rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale și de a pune la îndoială procesul în sine. Cea mai recentă evaluare a Office of the Director of National Intelligence (ODNI), publicată luni, vine cu doar 29 de zile înainte de alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora alegătorii americani vor alege următorul președinte al țării. „Am continuat să vedem cum actorii își intensifică activitățile pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, informând reporterii sub rezerva anonimatului.
Armata franceză se pregătește pentru o confruntare militară cu Rusia, relatează Politico. Publicația notează că anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față unor ameninţări de securitate generate de Rusia.
În contextul actual, NATO se întoarce la misiunea sa principală de descurajare și apărare împotriva amenințărilor din est, în primul rând din partea Rusiei. Președintele finlandez Alexander Stubb a declarat acest lucru la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
De un an și jumătate, Occidentul vorbește despre posibila aderare a Ucrainei la NATO după ''scenariul german'', adică modelul când Germania a devenit membră a Alianței în ciuda faptului că era împărțită între vest și de est. Subiectul a fost readus în discuție de Financial Times, dar și de mai mulți experți, consultați chiar de către presă ucraineană. Fără urmă de îndoială, Kievul îşi menţine poziţia faţă de această propunere şi susţine că este o simplă speculație.
Bulgaria a comandat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut pe 7 octombrie de biroul de presă al companiei germane Diehl Defense, care produce acest sistem de apărare antiaeriană. Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield, la care Bulgaria a aderat anul trecut.
Rusia folosește bombe de aviație pe frontul din Donbas.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis doi succesori ai liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timp ce Israelul își extinde ofensiva împotriva grupului susținut de Iran, cu o divizie suplimentară desfășurată în sudul Libanului.
Drona aeriană rusească, presupusă stealth, S-70 „Okhotnyk”, care s-a prăbușit zilele trecute lângă Konstantyanivka, era echipată cu o bombă glisantă ghidată, potrivit celor mai recente informații.
Turcia, stat membru NATO, a devenit azi sub conducerea regimului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdogan, unul din cei mai importanți susținători ai grupării teroriste Hamas. În contextul în care Israelul a decis să taie toate capetele hidrei, atât ale grupărilor teroriste din Gaza, inclusiv Hamas, cât și a mult mai puternicei organizații teroriste Hezbollah în Liban, Erdogan vorbește de iminența unui război mondial.
Un ghid despre modul de pregătire pentru război va fi trimis, din noiembrie, la peste 5 milioane de gospodării din Suedia, a declarat ministrul Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin.