Zilnic, Statul Major General ucrainean anunță zeci de misiuni rusești de bombardament cu aviația asupra trupelor ucrainene din linia întâi. Dar, surprinzător, linia frontului nu se schimbă semnificativ în favoarea forțelor ruse.
Rusia nu a pierdut încă războiul, iar următoarele luni vor fi cu siguranță un reper pentru a putea înțelege încotro ne îndreptăm: spre o pace mult-așteptată sau vom asista la cel mai amplu conflict înghețat din istorie.
Analiștii think-tank-ului britanic RUSI observă o serie de schimbări majore care se petrec în Armata Federației Ruse, ai căror generali încearcă să corecteze problemele întâmpinate în primele 12 luni de război.
Președintele rus Vladimir Putin și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei ruse. Foto: Kremlin
Astfel, Armata încearcă să-și flexibilizeze modul de executare a acțiunilor de luptă și a trecut de la greoaiele BTG-uri (Grupuri tactice de luptă, la nivel de batalion) către structuri de luptă mai mici, adaptate sarcinilor și obiectivelor pe care trebuie să le îndeplinească.
De asemenea, inginerii și geniștii ruși au pregătit o apărare ce pare de nepătruns pentru preconizatele operații ofensive ucrainene: construcții și fortificații complexe, ce includ tranșee din beton armat și buncăre pentru comandă, garduri de sârmă, șanțuri antitanc și câmpuri minate. Rușii au postat chiar și mine antipersonal, cu mecanisme multiple de inițiere acționare.
Foto ilustrativ: Sistem de război electronic rus Triada, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Dronele sunt folosite în actualul război din Ucraina la o scară nemaivăzută până acum. Aceste drone testează cu adevărat sistemele de apărare antiaeriană rusești și occidentale.
Potrivit raportului RUSI, războiul electronic se pare funcționează foarte eficient, experții britanici estimând că armata ucraineană pierde, în continuare, peste 350 de UAV-uri, în fiecare zi.
Armata rusă folosește blindatele ca sprijin, iar nu pentru atacuri în forță.
Foto ilustrativ: Tanc T-72
De asemenea, o descoperire interesantă este modul în care rușii și-au modificat tancurile pentru a reduce eficiența rachetelor ghidate antitanc.
Se pare că utilizarea camuflajului termic, împreună cu o serie de ajustări în ceea ce privește procedurile tactice, au îmbunătățit rata de supraviețuire a tancurilor rusești împotriva rachetelor antitanc, la distanțe mai mari de 1,4 km.
Totodată, Armata rusă are lovituri de artilerie mai precise datorită utilizării intensive a dronelor, care ghidează mai precis tragerile militarilor.
Apărarea antiaeriană rusă a reușit să-și crească eficiența împotriva loviturilor rachetelor GMLRS lansate de sistemul HIMARS.
Forțele Aerospațiale Ruse rămân o amenințare majoră la adresa forțelor ucrainene de pe linia frontului, deși rușilor le lipsește, în prezent, capacitatea de a străpunge apărarea aeriană ucraineană. Totuși, Rusia are un stoc mare de bombe aeriene FAB-500, pe care le modernizează sistematic pentru a putea plana pe distanțe de până la70 de km.
După distrugerea infrastructurii ruse de comandă și control, în iulie 2022, armata rusă a retras cartierele generale majore din raza rachetelor sistemelor HIMARS.
Printre slăbiciunile militare ale Rusiei, RUSI susține că moralul scăzut și motivația forțelor sunt cele mai mari probleme.
De asemenea, ce ar trebui să îngrijoreze Moscova, cred experții de la Londra, o reprezintă utilizarea excesivă a muniției de artilerie, cu mult peste nivelul producției. ”Consumul total de muniție în 2022 s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de bucăți, în timp ce, la ritmul actual, consumul se va ridica la 7 milioane până la sfârșitul acestui an”, se mai arată în raport.
Raportul a fost întocmit pe baza interviurilor și observațiilor unităților militare ucrainene din aprilie și mai 2023, care au efectuat acțiuni pentru apărarea Kievului, Cernihivului, Harkivului, la Bahmut sau la Avdiiivka și au participat la operațiuni ofensive la Herson și Harkiv.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Zilnic, Statul Major General ucrainean anunță zeci de misiuni rusești de bombardament cu aviația asupra trupelor ucrainene din linia întâi. Dar, surprinzător, linia frontului nu se schimbă semnificativ în favoarea forțelor ruse.
Un bărbat a murit la Kiev după un atac "masiv" cu drone ruseşti, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei, a anunţat duminică primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, notează AFP.
Artileria rusă a început de aproximativ două săptămâni să înregistreze o rată ridicată a pierderilor zilnice.
Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început să se antreneze în Germania în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams. Primele tancuri americane vor ajunge în Ucraina, cel mai devreme, în august-septembrie.
Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.
Susținătorii Ucrainei a alocat aproximativ 65 de miliarde de dolari în asistență militară pentru a consolida și perfecționa capacitatea Forțelor Armate Ucrainene, după cum a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cuvântul său de deschidere la cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.
Fondatorul companiei „Wagner”, a început să-și retragă mercenarii din apropierea lui Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor de personal ale armatei ruse.
”Rotativa” probabil se va desfășura în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice.
Primul an de război în Ucraina a însemnat un dezastru cap-coadă pentru Armata Federației Ruse, dar analiștii de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) remarcă rapiditatea cu care Kremlinul învață din greșeli.
După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Proprietarul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că operația militară specială, așa cum este denumită oficial la Moscova invadarea Ucrainei, a făcut din armata ucraineană una dintre cele mai puternice armate din lume. Acesta a lăudat trupele împotriva cărora mercenarii săi luptă în Ucraina și, în același timp, a criticat progresul armatei ruse, obiectivele conducerii țării, precum și elita din Rusia.
Kremlinul nu are interesul să pună capăt conflictului cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează miercuri dpa.
ranţa şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina "pe termen lung" şi "în toate domeniile", a reafirmat Parisul, marţi, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.
Apartenența Ucrainei la NATO nu este acum pe agenda de lucru, dar cu toate acestea, poate fi ajutată prin analiza modelului de relații ale Occidentului cu Israelul, în ceea ce privește oferirea de garanții pentru obținerea de arme și tehnologie avansată.
Un oficial german a sugerat ca rachetele de croazieră germane TAURUS să fie oferite Forțelor Armate Ucrainene. Într-un interviu acordat Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) deputatul german Roderich Kiesewetter a făcut apel în favoarea furnizării rachetelor de croazieră germane.
Ucrainenii au reușit să oprească în zona Donețkului o acțiune ofensivă rusă. Ocupantul a pierdut un tanc și mai multe blindate, inclusiv blindate AMN-590951, o raritate prin tehnica rusă. Totodată, un pluton de mercenari a fost capturat de șapte soldați ucraineni, imaginile fiind surprinse de o dronă.
La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite Agerpres, care citează EFE.
Partizanii care fac parte din ''Corpul de Voluntari Ruși'' (RDK), care luptă de partea Ucrainei, au declarat că desfășoară în acest moment misiuni de luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse, în timp ce Legiunea "Libertate pentru Rusia" a cerut locuitorilor din regiunile de frontieră rusești să rămână în case și să "nu opună rezistență".
Departamentul de Apărare al SUA a anunțat pe 21 mai un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 375 de milioane de dolari, menit să ajute forțele ucrainene „să reziste în război și să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei”.
În cadrul unui comunicat de presă emis la miezul nopții de 20.05.2023, Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial capturarea localității Artemovsk (Bahmut potrivit denumirii ucrainene) din Republica Populară Donețk.
În timp ce armata rusă concentrează o bună parte din trupele sale pentru a străpunge apărarea ucraineană în câteva locații din regiunea Donețk, pe flancuri încep să se simtă problemele.
Potrivit agenției ruse de presă Interfax, controlată de Moscova, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut, din așa-numita Republică Populară Donețk.
În urma succeselor ucrainene de pe flancurile din Bakhmut și a preocupărilor tot mai mari cu privire la determinarea în luptă a grupului de mercenari Wagner, în ultimele patru zile armata rusă a redistribuit mai multe unități de nivel batalion în acest sector. Printr-o astfel de măsură, Rusia încearcă probabil “să pretindă cel puțin un anumit nivel de succes în luptă”, potrivit serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 iunie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Norvegia că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
SUA se pregătește să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate, care va include o creștere semnificativă a apărării aeriene.
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
CV90 sunt folosite și de unele țări NATO.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
Potrivit generalului american Mark Milley, armata ucraineană este bine pregătită atât pentru operațiuni ofensive, cât și pentru cele defensive.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Odată ce pozițiile de șanțuri sunt localizate folosind drone, armata devine foarte vulnerabilă și mult mai expusă la focul inamicului.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.