Macron: Rusia e fragilă din punct de vedere militar și politic. Moscova a arătat primele semne de divizare
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Rusia este ''fragilă'' din punct de vedere militar şi că statele occidentale sunt hotărâte să acorde un sprijin "durabil" Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
"Rusia este fragilă din punct de vedere militar şi politic (...) şi susţinerea noastră pentru Ucraina este durabilă (...)", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul summitului NATO de la Vilnius.
"Ea a arătat primele sale semne de divizare", a adăugat el, referindu-se la tentativa de rebeliune a mercenarilor Wagner, care este potrivit lui un semn de "slăbiciune a puterii ruse".
Emmanuel Macron a recunoscut că este posibil ca ucrainenii să fie dezamăgiţi că nu au obţinut angajamente mai concrete din partea NATO privind aderarea lor la Alianţă.
"Este legitim din partea preşedintelui ucrainean (Voloimir Zelenski - n.r.) să fie exigent cu noi, pentru că el se luptă în teren, pentru că armata lui este angajată şi pentru că el apară integritatea teritoriului său, suveranitatea poporului său", a spus el.
Dar "acest drum către NATO este acolo (...) calea cea mai directă a fost deschisă Ucrainei", a dat el asigurări. "După părerea mea, am făcut ceea ce trebuia să facem", a adăugat preşedintele francez.
"În acest moment de mare incertitudine, trebuia trimis un mesaj clar Rusiei că nu ne va diviza şi nu îi va epuiza pe partenerii europeni şi pe aliaţi (...) şi că aspiraţia Ucrainei la aderarea la Alianţă va fi respectată", a mai spus Macron.
"Ceea ce trebuie să arătăm în mod colectiv este că timpul joacă acum în favoarea Ucrainei", a adăugat el.
În acelaşi timp, Emmanuel Macron şi-a reiterat opoziţia faţă de deschiderea unui birou al NATO în Japonia, subliniind că Alianţa nu are o vocaţie regională.
"Sunt un spirit puţin simplist, fără îndoială (...). NATO rămâne o organizaţie a Tratatului Atlanticului de Nord", a subliniat el în aceeaşi conferinţă de presă de la Vilnius.
"Indiferent ce s-ar spune, geografia este încăpăţânată. Regiunea indo-pacifică nu este Atlanticul de Nord şi deci nu trebuie să dăm sentimentul că NATO este (...) o prezenţă geografic instalată în alte zone", a spus Macron.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat anterior că deschiderea unui birou de legătură al Alianţei la Tokyo "rămâne pe masă" şi că această chestiune va fi examinată "în viitor".
El a subliniat, la finalul unei întrevederi cu premierul japonez Fumio Kishida, că cele două părţi sunt favorabile "unei întăriri a parteneriatului, a muncii realizate în comun de Japonia şi NATO".
Chiar înainte de summitul de la Vilnius, Palatul Elysée a respins deja această opţiune, subliniind faptul că autorităţile japoneze au afirmat ele însele că "nu sunt extrem de ataşate" de idee.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News