Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Generalul francez a apreciat că utilizarea pe scară largă forței și obișnuința cu violența au devenit elemente definitorii ale peisajului global.
Avion de luptă francez de tip Rafale. Photo source: Dassaul Aviation
Rusia perturbă traiectoriile sateliților, este implicată în sabotajul infrastructurii submarine și conduce campanii de dezinformare în Franța și Africa, a declarat Thierry Burkhard, șeful Statului Major General al Apărării francez, în cadrul primei conferințe de presă susținute din 2021 încoace.
Burkhard a avertizat că sateliții ruși sunt folosiți pentru a spiona sau bruia echipamente franceze și a indicat „semne ale intenției de a militariza spațiul” cu sateliți specializați, „care probabil nu ar fi legală în conformitate cu legile referitoare la ...(spațiu)”, a declarat generalul francez Thierry Burkhard, șeful Statului Major francez.
Rusia dorește probabil să militarizeze spațiul, iar activitățile sale submarine sunt, de asemenea, „extrem de îngrijorătoare”, a explicat generalul Thierry Burkhard, în timpul uneia dintre rarele sale conferințe de presă.
Descriind Kremlinul drept o „amenințare permanentă”, Burkhard a spus că submarinele rusești „intră în mod regulat în Atlanticul de Nord și apoi coboară uneori în Marea Mediterană” pentru a „supraveghea zone importante (pentru Franța)”.
Macron suplimentează cheltuielile cu apărarea cu 6,5 miliarde de euro în următorii doi ani
Contingentul de militari francezi din Romania, 2023
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică, 13 iulie, cheltuieli militare suplimentare de 6,5 miliarde de euro în următorii doi ani, din cauza unor provocări fără precedent, iar principala amenințare rămâne Rusia.
„Ca să fii liber în lumea asta, trebuie să fii temut. Ca să fii temut, trebuie să fii puternic”, a spus Macron pe 13 iulie, în discursul rostit în ajunul Zilei Bastiliei.
El a spus că Franța va avea ca obiectiv să cheltuiască 64 de miliarde de euro anual pentru apărare în 2027, ultimul an al celui de-al doilea mandat al său. Asta ar însemna că Parisul va cheltui dublu pentru apărare, raportat la cele 32 de miliarde de euro alocate în 2017, când Macron a devenit președinte.
Macron a declarat că lumea este martora revenirii energiei nucleare și a „proliferării conflictelor majore”.
Macron a ordonat, de asemenea, înalților oficiali militari și din domeniul apărării francezi să înceapă un „dialog strategic” cu partenerii europeni despre rolul pe care arsenalul nuclear al Franței l-ar putea juca în protejarea Europei. Franța și Marea Britanie au convenit recent să coopereze în chestiuni legate de arsenalul nuclear.
Rolul strategic al Franței în apărarea continentului european a fost evidențiat și de către ambasadorul Franței în România, E.S. Nicolas Warnery, într-un interviu exclusiv acordat săptămâna trecută DefenseRomania.
Descurajarea nucleară în NATO nu este susținută doar de arsenalul american, explica ambasadorul Warnery, dar și de capabilitățile nucleare ale Franței și Marii Britanii, puse în slujba întregii Alianțe
„Există desigur o mare umbrelă nucleară americană în ceea ce privește descurajarea în cadrul NATO. Dar puterile nucleare britanice și franceze contribuie și ele nu doar pentru protejarea Marii Britanii și a Franței, ci a întregii Alianțe. Aceasta este viziunea noastră”, precizează ambasadorul francez la București.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News